Egészség

Nem kell lemondanod a desszertekről, ha fogyni akarsz

Minél magasabb a gyümölcs- vagy a fehérjetartalom, annál kevesebb hozzáadott cukor kell bele. Ez az egyik módja, hogy egészséges és finom desszertet is becsempésszünk a diétánkba. Ha elég kreatívak vagyunk, nyugodtan megalkothatunk új recepteket, de addig is mutatunk néhány kímélő édességet!

Tiltólistán a cukor, a fehérliszt és még sok más, az egészségre és a kilóinkra ártalmas élelmiszer és összetevő – ezt gondoljuk a diétáról, részben jogosan. Szerencsére, a táplálkozástudomány már meghaladta ezt a sarkos nézetet, és egyre bátrabban áll ki a mértéktartó és nem teljesen tiltó fogyasztás mellett. Sokkal fontosabb tehát, hogy minőségi, jól megválogatott alapanyagokból készüljenek fogásaink, illetve hogy mértékkel fogyasszunk mindenből, ahelyett, hogy teljesen száműzzük az édességeket a fogyókúra idejére.

Egy kis pszichológia: minél több élelmiszert teszünk tiltólistára kedvenceink közül, annál hamarabb feladjuk a diétánkat. A kitartásban is segít tehát egy-egy falat isteni sütemény vagy éppen egy házi készítésű, alacsony kalóriatartalmú gyümölcsfagyi. Tejcsoki helyett feketecsoki, cukrozott gyümölcs helyett natúr gyümölcsök, fehérliszt helyett teljes kiőrlésű gabona: olyan bonyolultnak tűnik? Korántsem az, és így nem kell kínoznunk magunkat.

Ráadásul, ha tudjuk, hogy megengedhetjük magunknak, kevésbé fogunk sóvárogni utána. Mivel mindannyian szeretjük a „jutalomfalatokat”, így a fogyókúra egyes fázisaiban nyugodtan beiktathatunk néhány édes pillanatot, amikor nem bűnözünk, hanem kitartásunkat jutalmazzuk. Szívesen térünk majd vissza a kímélő diétához, ha tudjuk, hogy alkalmanként azért nekünk is jár a „dolce vita”.

Mutatunk néhány alakkímélő desszertet, hogy ne menjen el a kedvetek a diétától!

Pohárkrémek, habok, jégkrémek:

JOGHURTOS POHÁRKRÉM

POHARAS TEJBERIZS

BARACK MOUSSE, PEZSGŐSZÓSSZAL

HÁZI GYÜMÖLCSÖS JÉGKRÉM

KÜLÖNLEGES ÖSSZHANG: A LEGJOBB CITROMKRÉM

Sütemények, torták:

MÁKOS-SÜTŐTÖKÖS TEKERCS

SZŐLŐZSELÉS TORTA

VANÍLIAKRÉMES MÁKTORTA CITROMFÜVES MEGGYZSELÉVEL

CSOKOLÁDÉS MINITORTÁK

BARACKOS PITE

Gyümölcsök ezer formában:

EGYSZERŰ, DE JÓ: BIRSALMASAJT

ELFELEDETT RECEPTEK NYOMÁBAN: GYÜMÖLCSÖS RITKASÁGOK NAGYANYÁINK ÚTJAIN

GYÜMÖLCS MÁSKÉPP: GÖRÖGDINNYE SALÁTA

 

 

Már követem az oldalt

X