Különleges összhang: a legjobb citromkrém

Gasztro

Különleges összhang: a legjobb citromkrém

Tökéletes harmónia befőttesüvegben tartósítva! 

Hozzávalók (6-8 kis üveghez)

  • 4 nagyobb tojás
  • 60 dkg kristálycukor
  • 22,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 4 nagy citrom kifacsart leve és lereszelt héja

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tojásokat tálba ütjük és egy villával felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a kukoricalisztet és a puha vajat. A masszát ezután géppel jól kikeverjük. Amikor a krém összeállt, folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a citromlevet. Ezután a reszelt cirtomhéjat forgatjuk bele.

Végül feltesszük a tűzre és közepes hőmérsékleten, folyamatosan kevergetjük, amíg besűrűsödik és kicsit opálos lesz. Ez körülbelül 7-8 percet vesz igénybe. Ezt követően kis lángra állítjuk a tüzet és még 1-2 percig gyöngyöztetve forraljuk, amíg krémes állagú lesz. Csírátlanított befőttes üvegekbe töltjük és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Felbontás után hűtőben tároljuk.

 

Ajánljuk még:

Elvesznél-e a szüreten? Ismered-e az eszközöket és a szüreti kifejezéseket?

Egyik legkedvesebb őszi munkánk a szüret, melyet nagyobb szőlőültetvényeken már modern eszközökkel bonyolítanak, de a kisebb gazdaságokban még mindig él a manufakturális szőlőszedés és borkészítés hagyománya. Eleink természetesen csakis kézzel szedték a szőlőt és saját maguk által készített eszközökkel dolgozták fel. Sok ilyen eszköz és hajdani szüreti kifejezés feledésbe merült már: ezeket elevenítjük fel egy kvíz erejéig. Derítsd ki, mennyire lennél hasznos munkaerő egy száz évvel ezelőtti szüreten! Értenéd a kifejezéseket, felismernéd a munkaeszközöket hajdani nevük alapján? Kvízezz!