Mákos-sütőtökös tekercs

Gasztro

Mákos-sütőtökös tekercs

Az egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldség a sütőtök: sós, édes ételek alapanyaga egyaránt lehet, és a legjobb benne, hogy jellegzetes íze miatt nem tud rejtőzködni. 

Hozzávalók 1 tekercshez (körülbelül 6-8 szelet)

  • 17 dkg sült sütőtök hidegen, lereszelve
  • 10 dkg darált mák
  • 0,5 liter mascarpone
  • 3 egész tojás
  • 9 dkg liszt
  • 19 dkg kristálycukor
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csipet só

A narancssziruphoz:

  • 2 db narancs
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl víz

Elkészítés

A tojásokat a kristálycukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lehűtött tökpürét is. Közben egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a darált mákot, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sót. Amikor a tojás már habos a cukorral és a sütőtökkel, hozzáadjuk a lisztes keveréket is. Óvatosan összekeverjük, majd zsírpapírral kibélelt sütőtepsibe öntjük.

180 fokon 14 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a sütőpapírt és kihűtjük. Hidegen megkenjük vékonyan a mascarpone felével, feltekerjük, majd hűtőbe tesszük.

A narancsokat meghámozzuk úgy, hogy minél kevesebb maradjon a fehér színű belső héjból rajta. Vékony metéltre vágjuk, majd a cukros vízben addig főzzük, amíg besűrűsödik, ezt követően kihűtjük. A maradék mascarponéval megkenjük a tekercs külső részét is, majd megdíszítjük a kandírozott narancs metélttel. Vastagabb szeleteket vágjunk belőle, úgy tálaljuk.

 

 
 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.