Mákos-sütőtökös tekercs

Gasztro

Mákos-sütőtökös tekercs

Az egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldség a sütőtök: sós, édes ételek alapanyaga egyaránt lehet, és a legjobb benne, hogy jellegzetes íze miatt nem tud rejtőzködni. 

Hozzávalók 1 tekercshez (körülbelül 6-8 szelet):

  • 17 dkg sült sütőtök hidegen, lereszelve
  • 10 dkg darált mák
  • 0,5 liter mascarpone
  • 3 egész tojás
  • 9 dkg liszt
  • 19 dkg kristálycukor
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csipet só


A narancssziruphoz:

Tovább olvasok
  • 2 db narancs
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl víz

Elkészítése (35 perc):

A tojásokat a kristálycukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lehűtött tökpürét is. Közben egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a darált mákot, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sót. Amikor a tojás már habos a cukorral és a sütőtökkel, hozzáadjuk a lisztes keveréket is. Óvatosan összekeverjük, majd zsírpapírral kibélelt sütőtepsibe öntjük.

180 fokon 14 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a sütőpapírt és kihűtjük. Hidegen megkenjük vékonyan a mascarpone felével, feltekerjük, majd hűtőbe tesszük.

A narancsokat meghámozzuk úgy, hogy minél kevesebb maradjon a fehér színű belső héjból rajta. Vékony metéltre vágjuk, majd a cukros vízben addig főzzük, amíg besűrűsödik, ezt követően kihűtjük. A maradék mascarponéval megkenjük a tekercs külső részét is, majd megdíszítjük a kandírozott narancs metélttel. Vastagabb szeleteket vágjunk belőle, úgy tálaljuk.

 

 
 

 

Ajánljuk még:

Ételek, amiknek jól áll a majonéz: 8 fogást ajánlunk

A majonéz nem bonyolult alapanyag, de annál jobb: tojás és olaj adja az alapját, de ízesíthetjük citrommal, tárkonnyal, tormával és még annyi minden mással! Aztán finom falatokra tehetjük, hogy mesteri párosítások révén jobbnál jobb ízkombinációkat alkossunk!

 

Már követem az oldalt

X