Az ősz slágere: szőlőzselés torta

Gasztro

Az ősz slágere: szőlőzselés torta

Gyerekek kedvence lehet ez az őszi zselés sütemény, ami még csak nem is annyira édes, hogy cukormérgezést kapjunk tőle. 

Hozzávalók

  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • ½ csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • ½ liter szőlőszörp
  • 1 csomag tortazselé

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Vaníliás kevert sütit készítünk. A puha vajat a cukorral és két tojással habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet, az 1 dl tejet és a fél csomag sütőport. Jól kikeverjük a tésztát, majd megfelezzük.

Az egyik felét beleöntjük egy közepes méretű, kivajazott tortaformába, a másik felébe belekeverjük a kakaót. A kakaós tésztát a vaníliás masszára öntjük, majd keverünk rajta egyet. Fontos, hogy ne legyen egynemű a tésztánk, hanem a vaníliás és kakaós rész elváljon egymástól.

A tepsit 180 fokos sütőbe helyezzük, és ha megsült, a formában hagyjuk kihűlni.

Amíg a tészta készül, a szőlőszörpöt felmelegítjük és összekeverjük a tortazselével. Hagyjuk pár percig a tűzön jól felmelegedni (nem kell forralni), aztán félretesszük. Csak akkor öntsük a kihűlt tortalap tetejére, ha már csaknem hideg. (A tortalapot kihűlés után se vegyük ki a formából, mert a szőlőzselének kell a forma, amiben megszilárdul.)

A tortát néhány órára hűtőbe tesszük, utána szeleteljük. Kínálhatunk mellé meleg vaníliamártást, ami még jobban fokozza az ízélményt!

Ajánljuk még:

Hüvelyesek java: 9 recept, ha laktató főzelékre vágynál a hidegben

A hüvelyesekből készített zöldséges fogások minden évszakban jó választásnak bizonyulnak, de a hideg beköszöntével valószínűleg egyre gyakrabban nyúlunk majd értük a kamrában. Kedvenc főzelékeinket, laktató második fogásainkat gyűjtöttük most ötletadó céllal egy csokorba.