Egészség

Májfolt – nem a világ vége, de azért ne csak a tükörnek mutassuk meg

Mi az ott az arcodon? – kérdezik tőlem egyre gyakrabban ismerősök, barátok. Orvos látta már?  – teszik hozzá gyorsan az értem aggódók, és csóválják a fejüket, amikor bevallom, hogy pont egy éve voltam bőrgyógyásznál utoljára. De megnyugtathatom őket, mert csak egy májfoltról van szó és évente egyszer panasz nélkül is bejelentkezek a bőrgyógyásznál szűrésre.

Ettől függetlenül értem az aggódást, mert egy eléggé terjedelmes és évről évre terpeszkedő foltról van szó, ami télen kicsit elhalványul (nem olyan mértékben, mint a szeplő), de az első tavaszi napsütés hatására újra életre kel. Nyáron viszont eltüntethetetlen – hiába kenem fényvédő krémmel az arcom, májfolt esetén az már visszafelé nem hatékony. A megelőzésben viszont nagyon is az lehet, bár én korábban is használtam fényvédőket, nálam nem vált be a praktika.

Pedig nem volt baj a bőrömmel ezelőtt soha, az arcbőröm is makulátlan volt – még kamaszkoromban is, amikor mások pattanásokkal küzdöttek, nekem sem a hormonok, sem a szerelem nem csalt elő pattanást a bőrömön.

Ám amint betöltöttem a negyvenet, ez a folt megjelent, és makacsul velem is maradt. A ráncok mellett az egyik legerőteljesebb jele annak, hogy felettem is jár az idő. És ugyan gyerekként azt gondoltam úgy kezdődik az öregedés, hogy bottal járunk, be kell látnom, ennél rafináltabb a természet: nem botot ad a kezünkbe, hanem sok egyéb mellett teleszórja ijesztő, ám ártalmatlan folttal a kezünk fejét meg az arcunkat. Foltosodunk, múlik a makulátlanság, kopik a fény.

Ám azt fontos tudni, hogy a májfolt (Lentigo seniles vagy Lentigo solares)

ugyan látványos, ezért kérdezésre ingerli a környezetet, de egy ártalmatlan bőrhiba.

Megjelenése esetén azonban valóban orvoshoz kell fordulni, hogy a szakember zárja ki egyéb más probléma lehetőségét. Mert ugyan jellegzetesen eltér az anyajegytől például, de a bőrt érintő daganatos elváltozások nagyon sokféle formában megjelenhetnek, ne bízzuk a véletlenre a dolgot. Ne találgassunk, ne akarjuk saját magunkat diagnosztizálni. Annál inkább sem, mert a melanoma egyik típusa, a  Lentigo maligna megjelenésben egy kicsit hasonlíthat a májfoltra, így nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy szakembernek kell ránéznie, milyen elváltozásról van szó.

Mit kell tudni a májfoltról?

A májfoltok apró (nekem nem apró) halványsárgás, barnás színárnyalatú, változó alakú és méretű, – pár milliméterestől akár 1 centiméteres átmérőjűek is lehetnek – általában lencseformájú foltok a bőrön. Leggyakrabban a kézfejen, az arcon és az alkaron jelennek meg. Férfiaknál előfordul a fejbőrön is – különösen, ha gyér vagy kihullott a haj, nőknél a dekoltázs is érintett lehet.

A májfoltok ugyanis a napnak leginkább kitett területeken jelennek meg, azokon a helyeken, amit nem tudunk (vagy kényelmetlen lenne) takargatni a fény elől. De előfordulhatnak akár fülcimpán is és sokszor a száj köré rendeződve jelennek meg, ami esztétikai szempontból igen kritikus terület.

A májfolt vagy öregségi folt a bőr jóindulatú pingmentzavara, és a bőrfelületet hosszú évekig ért napsugárzás hatására alakul ki. Az idő múlásával, a napsugarak hatására emelkedik a pigmentsejtek, a melanocyták száma. A melanocyták a hámrétegben képződnek és gyülemlenek fel, így barna foltokként láthatóvá válhatnak a bőr felszínén. Ahogy öregszik a bőr és veszít rugalmasságából, a melanin eloszlása is megváltozik, területenként eltérő módon több vagy kevesebb melanin halmozódik fel.

Ahol nagyobb mértékű ez a halmozódás, ott lesz erőteljesen látható a máj vagy öregségi folt a bőrön.

Bár nem veszélyes elváltozás, esztétikai szempontból zavaró lehet, valamint lelkileg is okozhat problémákat – különösen ha negyvenéves kor alatt jelenik meg, ami az érzékeny, nagyon fehér bőrű embereknél előforduló jelenség. Fontos tudni azonban, hogy nemcsak a túlzott napsugárzás okozhatja az elváltozást, a genetika és hormonális hatások is előhozhatják a foltokat.

Jó néhány házi módszer is kínálja magát a foltok halványítására, többek között a citromlé is, amelyet sokan ajánlanak, mint hatékony szert a májfolt ellen. A tippek szerint a félbevágott citrommal csak be kell kenni az érintett területet. (Ha valakinek nagyon érzékeny a bőre és nem bírja a savas közeget, annak hígítva ajánlják a citromlevet). Bevallom, én kipróbáltam, nekem nem segített, egy árnyalattal sem lett halványabb a folt az arcomon. Léteznek speciális halványító krémek a probléma megszüntetésére vagy halványításra, de ha ezek sem segítenek, akkor a szakemberek már lézeres kezelést ajánlanak. 

Ha neked is érzékeny a bőröd, ismerkedj meg a makadámdió-olajjal!

Ajánljuk még:

Gyógyír külsőleg és belsőleg is: kedvenc őszi olajaink

A természet kincsestára megannyi értékes, egészségmegőrző kincset tartogat számunkra – és ezt a lehetőséget érdemes kihasználnunk. A teák, tinktúrák, elixírek és táplálékkiegészítők világán túl van egy olyan csoport, ami nem jut elég figyelemhez, pedig használatuk nagymértékben segítheti szervezetünk támogatását: a növényi olajoknak mind a konyhánkban mind a fürdőszobánkban helyet érdemes szorítani, ugyanis külsőleg és belsőleg is jót tesznek az egészségünknek!

 

Már követem az oldalt

X