Szép

Kenceficék otthonra, otthonról – Mindent a házi natúrkozmetikumokról

Eddig is a természetesség és a természetes szépségápolási termékek híve voltam, de azt gondolom a jelenleg kialakult helyzet még inkább hozzá fog járulni ahhoz, hogy az emberek újra házilag, természetes összetevőkből állítsanak elő higiéniai és tisztálkodási termékeket. Egyrészt, mert a koronavírus hozományaként a boltban történő instant vásárlások átalakulnak tudatos bevásárlássá, másrészt pedig, mert nagy valószínűséggel a költséghatékonyságra és a környezetkímélésre fognak fókuszálni az emberek.

A home office (már akinek megadatott az otthonról dolgozás lehetősége) új szokásokat fog kialakítani az emberek életébe. Ugyanakkor az otthonlét nem csak munkamódunkat, de kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeinket is megváltoztatja. Én például hódolok kreatív késztetéseimnek, és bevetem magam a natúrkozmetikumok világába. Ami mellesleg jól is jön ezekben a napokban...

Hiánycikk lett például az alkoholos kézfertőtlenítő, amire jelenleg a legnagyobb szükség lenne, és egyre több házi alternatívák receptje kering a neten, amit mi magunk is könnyedén el tudunk készíteni. Mi is mutattunk egyet, a WHO javaslata szerint. Én is ki fogom próbálni, sőt a légfrissítők helyett antibakteriális illóolajok keverékéből készült illatosítót is fogok készíteni. De a háziszappan és a száraz sampon elkészítésétől sem zárkózom el.

Mik az előnyei a házilag készített natúrkozmetikumoknak?

1.    Környezetvédelmi szempont: tudatosabb és gazdaságosabb házi „termelés”, újrahasznosítható tárolóedények (pl. befőttesüveg, tégelyek, kiürült műanyag csomagolások)

2.    Ár-érték arány: egyszer szükséges beruházni az elején, aztán a kész termék visszahozza az árát. Az üzletekben kapható biotermékekéhez képest még így is gazdaságosabb.

3.    Egyedi megoldás: nem szükséges minden bőrtípushoz való komplett termékpalettát bevásárolnunk, elég csak azt tudnunk, hogy milyen bőrproblémával küzdünk és annak mi a helyes ellenszere. A hozzávalókat kombinálhatjuk, megváltoztathatjuk az arányok összetevőit is, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet, ami aztán hosszú távú használatra is beválik majd.

4.    Egy új kreatív időtöltés: a saját alkotásunk, a saját energiánk és munkánk van benne abban az esszenciában, amit létrehoztunk. Valójában nem több idő, mintha főznénk egy finom ebédet vagy megnéznénk egy kedvenc sorozatot.

Miket érdemes beszereznünk az alkotáshoz?

A natúrkozmetikumokhoz leginkább tiszta növényi olajokra, zsírokra lesz szükségünk, amelyek hidratálnak, regenerálnak és erősítik a bőr védelmi mechanizmusát is, ugyanakkor a pórusokat nem tömítik el, pl. argánolaj, olivaolaj, sheavaj, növényi esszenciák vagy illóolajok, gyógynövények, himalája só.

Kukoricakeményítőből akár száraz sampont is készíthetünk, a szódabikarbóna pedig nagyszerű fehérítő és izzadtsággátló gyanánt is hatásos. Ha ajakbalzsamban gondolkodunk, akkor érdemes kókuszolajat és méhviaszt is vásárolnunk, színezőanyagnak pedig használhatunk céklát vagy málnalevet.

Kialakíthatunk magunknak egy egészség- és környezettudatos életmódot ezáltal, és akár a szeretteinket is megajándékozhatjuk egy-egy kedves kézműves alkotással. Így nem csak a bőrünk, hanem az egész család meghálálja majd a figyelmes gondoskodásunkat.

További cikkeink a témában:

ÍGY LÉGY A MAGAD KOZMETIKUSA! – OTTHONI CSODASZEREK SZÉPÍTKEZÉSHEZ

TÉVHITEK AZ ARCÁPOLÁSBAN: MUTATJUK, MIT RONTANAK EL A LEGTÖBBEN

A DERMAROLLERTŐL A GUA SHÁIG – TITOKZATOS SZÉPSÉGÁPOLÁSI ESZKÖZÖK, AMIKET MEGÉRI MEGISMERNI

 

 

Már követem az oldalt

X