Szép

Így légy a magad kozmetikusa! – Otthoni csodaszerek szépítkezéshez

Ha nem fért bele egy kozmetikai kezelés az idei decemberi hajtásba, ne búsulj nagyon. Mutatunk néhány receptet, amit elkészítve otthon is egészen komplett kezelést nyújthatsz a bőrödnek!

Számtalan káros külső hatásnak van kitéve arcbőrünk a mindennapok során (gondoljunk csak a levegőszennyezésre, fűtésre, szélre, csípős hidegre), így elképesztően fontos szerepet kap az alapos és tápláló arcápolás.

Nem feltétlenül szükséges felvásárolni a drogériák készletét,

elegendő lehet akár a konyhában is leleményesen szétnézni, hogy a bőrtípusunkhoz illő tökéletes (és finom) keveréket állíthassunk össze.

Az arcápolás legelső lépéseként távolítsuk el a napi szennyeződéseket egy kamillafőzettel, majd radírozzuk le az elhalt hámsejtet tengeri sós, zabos arcradír segítségével (óvatosan a szemkörnyék és az apróbb sebek körül!). Az arcradírozás azért fontos, mert az elhalt hámsejtek eltávolítása nélkül a bőr megvastagszik és nem kerül felszínre a friss, rózsaszín és üde arcbőr – tehát a tápanyag felszívódása sem tud hatékonyan megtörténni.

1. Radírozz!

Zabpelyhes bőrradír:

Keverj össze 5 dl tengeri sót, 1 pohár darált, bio zabpelyhet, 2 evőkanál mézet és 2,5 dl olívaolajat, majd ülj be egy kád fürdővízbe – így nem csak az arcot, de a sarkadat, a térdedet és a könyöködet is le tudod radírozni. Egy percig hagyd állni magadon a masszát, majd körkörös mozdulatokkal dörzsöld át a bőröd, végül víz segítségével távolítsd el a keveréket.

Ezután jöhet az arctisztító gőzölés.

2. Gőzölj!

Forralj fél liter vizet, és adj hozzá 2 evőkanál kamillát vagy fodormentát, majd hajolj a párolóedény fölé, fejeden egy törölközővel. Párázd meg az arcod, ami ezáltal tisztul, a pórusok pedig megnyílnak, aminek köszönhetően a későbbiekben sokkal jobban felszívódnak majd a hatóanyagok. 

3. Ápolj!

- banános pakolás

Egy érett banánt apríts fel villával, és adagolj hozzá fél pohárnyi natúr joghurtot. Jöhet egy alapos keverés, majd bőségesen felkenheted az arcodra és a dekoltázsodra. 20 perc után öblítsd le langyos vízzel, az eredmény pedig hihetetlenül selymes és puha bőr lesz.

- tojásos pakolás

Ha bőrcsillogás keserítené meg a mindennapjaidat, jól jöhet egy tojásos pakolás! Egy tojássárgáját keverj össze 2 evőkanál olívaolajjal és néhány csepp citromlével. A szemkörnyék kihagyásával vidd fel a kapott masszát az arcodra, és hagyd ott kb. 30 percig. A száradás hatására enyhén húzódhat a bőr. Fél óra után alaposan mosd le!

- uborkás pakolás

Ha hidratálnád a bőröd, jöhet az uborka! Egy uborkát reszelj le és adj hozzá joghurtot, vagy valamilyen olajat. A tápláló masszát vidd fel az arcodra és kb. negyedóra elteltével mosd le.

- aloe verás pakolás

Egy jó miteszermentesítésre is benevezhetsz otthon. Ehhez egy kisebb uborkát és egy aloe vera levelet darabolj fel és keverj össze, majd adagolj hozzá néhány csepp citromlevet és egy negyed kockányi élesztőt. A kapott krémet kend fel az arcodra, és 10-15 perc után mosd le.

- almás-mézes pakolás

Valóságos hatóanyagbombával ápolhatjuk az arcunkat, ha egy fél almát lereszelünk és összekeverünk kb. 4 evőkanál mézzel. Az ásványi anyagban, vitaminban és bőrfeszesítő pektinben is gazdag massza, az arcra történő felvitel után 15 perccel el is távolítható.

- házi csodafőzet

A karikák ellen is tehetünk egy jó szérummal! Búzavirág, menta és kamilla keverékéből készítsünk erős főzetet. 2 dl vízhez adjunk 2 evőkanál szárított gyógynövényt, majd hagyjuk ázni 20 percig. Kihűlés után steril gézlapot vagy vattakorongot mártsunk bele, majd tegyük a szemünkre és így pihenjünk 25 percig. Rendszeres használata mellett halványodnak a szem körüli sötét karikák, megszűnik a fáradt kinézet és csökken a szem körüli duzzanat.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X