Egészség

Kamillától a csokiig: idegnyugtató ételek, amik a szorongásunkat is mérsékelhetik

Az ételek gyógyító hatásáról sokat hallani, ahogyan az is köztudott, hogy egyes élelmiszerek fogyasztása a hangulatunkra is jótékony hatással lehet. Bizonyos ízek még a szorongás és a stressz okozta tüneteket is enyhíthetik – mutatjuk, melyek ezek!

Képtelen vagyok idegesen enni: talán ez az egyetlen helyzet, amikor nem tudok hódolni az evés iránti rajongásomnak. Általánosan ugyanis nagyon szeretek enni, és szeretem megadni a módját is, jó magamnak elkészíteni a finomságokat, aztán komótosan megteríteni, leülni és nyugodtan, csak az evésre koncentrálva enni. Idegesen azonban képtelenség élvezni még egy szelet süti ízét is. Ugyanez a helyzet akkor is, ha sok a dolgom, nincs időm és kedvem sem az evészetekhez. Pedig lehet, hogy olykor mégis legyűrhetnék néhány falatot, mert léteznek olyan ételek és italok, amik segíthetnek lecsillapodni, megnyugodni egy-egy stresszesebb időszakban.

És nem, nem a csokira vagy arra az egy üveg vörös borra gondolok…

Az ételek hatással vannak az egészségünkre és a közérzetünkre: míg az egyik súlyosbíthatja a szorongásunkat, fokozhatja a rossz hangulatunkat, addig a másik nyugtató hatású lehet. A szorongásos tünetek enyhítésére az életmódbeli változtatások is segítséget nyújthatnak, jobb közérzetet biztosíthatnak.

Ilyen jótanács például az, hogy fogyasszunk reggelire megfelelő mennyiségű fehérjét, együnk összetett szénhidrátokat (például teljes kiőrlésű gabonaféléket), és kerüljük a cukros ételeket, italokat. Igyunk megfelelő mennyiségű vizet, mozogjunk rendszeresen, és aludjunk eleget. Az életmódbeli változások általában jobb hangulatot, jobb közérzetet eredményezhetnek, de legyünk mindig türelmesek! A változás nem történik meg egyik napról a másikra. Hosszú távon azonban ezek a kisebb dolgok is javíthatnak a jóllétünkön. Ahogyan a következő élelmiszerek fogyasztása is segíthet a szorongás enyhítésében és a stressz oldásában:

Olajos halak: például a lazac, a makréla, a szardínia, a pisztráng és a hering. Ezek mind magas omega-3-zsírsav-tartalommal rendelkeznek, amiről pedig ismeretes, hogy elősegíti az optimális agyműködést. Ezenkívül a lazac és a szardínia D-vitamin-tartalma is kiemelendő, ez pedig fontos, mer kutatások bizonyítják, hogy ennek a vitaminnak a hiánya is rossz kedvhez vezethet, illetve stresszesebbek, idegesebbek lehetünk miatta.

Tojás: ugyancsak kiváló D-vitamin forrás, emellett teljes értékű fehérjeforrásként fontos szereplője lehet az étrendünknek. Ráadás, hogy tartalmaz olyan aminosavat, amely hozzájárulhat a hangulatunk szabályozásához, illetve javíthatja az agyműködést és enyhítheti a szorongást.

Tökmag: káliumban gazdag, ami azért lényeges, mert a kálium csökkentheti a stressz és a szorongás tüneteit. A tökmag emellett olyan fontos ásványi anyagot is tartalmaz, mint a cink, ami szintén hozzájárulhat a jó közérzethez, és még a rák ellen is felveszi a harcot.

Étcsokoládé: ha csokival csillapítanánk a stresszt és a szorongást, válasszunk magasabb kakaószázalékút. Több kutatás bebizonyította már, hogy az étcsokoládé segítségünkre lehet, ha feszültebbek és idegesebbek vagyunk. Csak arra kell figyelni, hogy a kezünk ügyébe kerülő tábla legalább 70 százalékos kakaótartalommal bírjon!

Kurkuma: Ez az indiai és délkelet-ázsiai fűszer igazi csodaszerként hathat az egészségünkre. Nemcsak az anyagcserénkre lehet jótékony hatással, de a hangulatingadozások mértékét is csökkentheti, enyhítheti a szorongás, a stressz és a depresszió tüneteit.

Kamilla: személyes kedvencem, az egyik legjobb „superfood”, amihez itthon is bármikor, elérhető áron hozzájuthatunk és sokoldalúan támogathatjuk vele az egészségünket. A kamillateának gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása mellett magas az antioxidáns-tartalma, és nyugtató hatása is jelentős.

Joghurt: különösen a jó minőségű, natúr joghurtok. Egyes tanulmányok szerint az erjesztett ételek (mint a joghurtok és a kefírek, a sajtok, a savanyú káposzta és egyes szójatermékek) gyulladáscsökkentő hatásuk révén hozzájárulhatnak a szorongás és a stressz egyes tüneteinek enyhítéséhez.

A bennük található „egészséges” baktériumoktól pozitívabb lehet a hangulatunk, jobban érezhetjük magunkat.

Zöld tea: nem maradhat ki a sorból, ugyanis tartalmaz egy olyan aminosavat, amelyről egyre több vizsgálat megállapította, pozitívan hathat a hangulatingadozásokra. Emellett szorongáscsökkentő és nyugtató hatása lehet, fokozhatja a „boldogsághormonok” termelődését. Akár munka közben is bármikor elkortyolgathatunk egy bögrével belőle, már csak azért is jót tehet, mert a kávéhoz hasonlóan garantáltan felébredünk tőle!

A fentiek mellett érdemes betervezni az étrendünkbe az alábbi ételeket is, ha csökkentenénk a szorongás és a stressz érzését az életünkben:

Ellentmondásos lehet, de ha úgy érezzük, egy csésze finom kávé is javíthat átmenetileg a hangulatunkon, „tűzoltásnak” jó lehet, hosszú távon mégsem ajánlott rászokni – különösen azért, mert egy bizonyos szint felett inkább idegesek és feszültek lehetünk tőle. Ahogyan a korábban említett alkohol sem megoldás. A nap végén egy pohár bor alkalomadtán akár még hatékony is lehet, de fontos tartani a mértéket. És bár nem ugyanaz, tudom, de egy bögre meleg tej elalvás előtt igazán békés álmokat hozhat – talán érdemesebb ezt kipróbálni.

Fontos azonban, hogy ha úgy érezzük, bármit is teszünk, nem érezzük jól magunkat, érdemes felkeresni egy szakembert, aki szakszerű segítséget nyújthat a szorongás és a stressz kezelésében.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X