Egészség

Így javítják az egészséged az adaptogén gyógynövények!

Ha azt mondom, adaptogén növény, akkor általában kérdő tekinteteket, felhúzott szemöldököket kapok válaszként. Én is csak mostanság ismerkedtem meg ezzel a különös szóösszetétellel, ami még nincs elterjedve a köztudatban. A szakirodalom jelenleg 22 adaptogén, azaz intelligens gyógynövényt tart számon, így a teljesség igénye nélkül következzék egy átfogó ismertető a legismertebb energizáló stresszcsökkentőkről: az ázsiai ginzengről, az ashwagandháról, az ázsiai gázlóról, az álombogyóról, valamint a ginkgo bilobáról.

Mi az az adaptogén növény?

Amit maga a szó is jelent: alkalmazkodó növény. Távol-keleti őseink már több évezreddel ezelőtt tudatosan használták azokat a gyógynövényeket, amelyek mind a túlműködő, mind az alulműködő szerveinket harmóniába, egyensúlyba hozták, kedvező hatást gyakorolva belső elválasztású mirigyeinkre és immunrendszerünkre.

Ebben rejlik az adaptogén növények ereje: úgy hatnak, ahogy épp szükség van rájuk. Olvasnak sejtjeink üzenetéből, majd a dekódolás után úgy alkalmazkodnak hozzánk, ahogy nekünk arra szükségünk van; a túlműködő szerveinket lelassítják, az alulműködőket pedig felgyorsítják. Fontos tudni, hogy csak abban az esetben érezhető a szükséges változás, ha arra valóban szükség van! Egy adaptogén vérnyomáscsökkentő növény csak azoknál csökkenti a vérnyomást, akiknél magas; akiknél viszont normális, nem piszkál bele a rendszerbe, nem fejt ki semmilyen hatást.

Az egyik legismertebb adaptogén növény: az ázsiai ginzeng

Az ázsiai ginzeng – amit a kínaiak csak zsensennek hívnak –, embergyökeret jelent. A girbe-gurba, jelentéktelennek tűnő gyökerek 6-7 éves korukban a gyógynövények szuperhősévé válnak: kiválóan erősítik az immunrendszert, növelik a szervezet stresszel szembeni ellenállóképességét, valamint vérbeli ergogénként kiválóan fokozzák a testi-lelki fittséget. Ha szeretnél részletesebb információkat kapni erről a csodaszerről, akkor mindenképp olvasd el a ginzenggyökérről szóló cikkünket is, hiszen figyelni kell többek között kúraszerű használatára is, valamint koffeintartalmú italokkal együtt sem ajánlott fogyasztani.

Ázsiai gázló vénás elégtelenség ellen

Az ázsiai gázlót is az adaptogén növények csoportjába sorolják, hiszen nemcsak a vénás elégtelenség egyik legfőbb gyógyítójaként tartják számon, hanem gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, szorongásoldó ősi elixírként is. Nem véletlen, hogy már évezredek óta használják az apró, vese formájú kerekded leveleket az ajurvédában, valamint a népi gyógyításban.

Adaptogén álombogyó stressz ellen

Az álombogyó, más néven ashwagandha az indiai egészségmegőrzésben játszik fontos szerepet. Nevéhez hűen korunk egyik legnagyobb népbetegsége, a szorongás ellen nyújt támaszt: nyugtató hatása vitathatatlan, csökkenti a szervezet kortizolszintjét – védve agyunkat a stressz okozta károktól. Kis túlzással ugyan, de hívhatjuk az álombogyót akár a természet Xanaxának.

Ginkgo biloba a szellemi teljesítőképesség maximalizálására

A Ginkgo biloba az egyetlen növény, amelyhez Goethének és Hirosimának is köze van: Goethét többször is megihlette a különleges, gyakran matuzsálemi korral büszkélkedő fa szépsége és ereje; több verset írt róla, valamint a barátság jelképének tekintette. Hirosima pedig úgy kapcsolódik a ginkgo bilobához, hogy az atomrobbanás hatósugarában ez volt az egyedüli növény, amely mutáció nélkül kihajtott – a növény szívósságát, azt hiszem, semmi sem bizonyítaná jobban. A páfrányfenyő fokozza az agyi véráramlást, javítva ezzel az intellektuális kapacitást és a figyelmet – ezért is nevezik az agy jótevőjének. Alkalmazzák fülzúgás, szédülés ellen is!

Az adaptogén növények ampulla, kapszula esetleg por formájú használata előtt informálódj részletesen, valamint a háziorvosod tanácsát is ajánlatos kikérned!

 

Már követem az oldalt

X