Egészség

Ginzeng gyökér: egy titkos gyógynövény a stressz csökkentésére és a teljesítmény növelésére

Immunerősítés, teljesítménynövelés, stresszcsökkentés, libidónövelés egy helyen? Igen, a ginzeng távol-keleti gyógynövény gyökereiben!

Távol-Keleten már évszázadok óta kincsként őriznek egy egészen ritka, különleges növényt, a ginzenget, amit a kínaiak csak zsensennek, azaz embergyökérnek hívnak. Nem az emberre kifejtett pozitív hatásai, hanem a gyökér kinézete miatt. A növény különlegessége, hogy csak hűvös, árnyékos helyen érzi jól magát, és körülbelül 6-7 éves korára éri el a megfelelő ásványianyag-tartalmat és antioxidáns szintet. Ekkor vonható ki az ideális hatóanyag-tartalom, amit porrá őrölnek; ampulla, kapszula, por és tea formájában találkozhatunk vele a boltokban.

A ginzeng szeretete tehát nem hiábavaló a Távol-Keleten: rájöttek, hogy az apró emberkékre emlékeztető gyökerek rücskös, érdes felszíne rendkívül értékes hatóanyagokat rejt.

  1. Erősíti a szervezet ellenálló-képességét

A ginzeng hatóanyagai erősítik az immunrendszert, különösen jó hatással vannak a szervezetre a betegség utáni lábadozás során, ellenállóvá tesznek a fertőzéses megbetegedésekkel szemben. Bővelkedik A-, C-, E-, K- és B-vitaminokban, valamint ásványi sókban, nyomelemekben, magnéziumban, foszforban, vasban, cinkben.

  1. Javítja a teljesítményt, fokozza az agyműködést

A gyökérben úgynevezett ginzenozidok találhatók, amelyek megszüntetik a stressz által okozott tüneteket, fokozzák az endorfin termelését, növelik a koncentrálóképességet és a fizikai teljesítőképességet – nem véletlen, hogy a sportolók is örömmel fogyasztják.

  1. Növeli a libidót

Az USA Nemzetközi Biotechnológia által közölt kutatási eredményből még az is kiderül, hogy a koreai vörös ginzeng serkenti a nők és a férfiak libidóját. A gyökeret akár igazi afrodiziákumként is használhatod, ami hasznos segítség lehet a változókorban, hasonlatosan ezekhez az ételekhez.

  1. Enyhíti a menopauza tüneteit

Bizonyítékok utalnak arra, hogy a ginzeng gyökér csökkenti a menopauza tüneteinek – hőhullámok, ingerlékenység, szorongás, hangulati ingadozások, hüvelyszárazság, álmatlanság, súlygyarapodás – „súlyosságát”. Emellett antioxidánsai hatékonyan veszik fel a harcot a sejtromboló szabad gyökökkel szemben: nemcsak a bőr ráncosodását, de a sejtek öregedését is késleltetik.

  1. Növeli a stresszel szembeni ellenálló képességet

A ginzeng az egyik legjobb ellenszere a túlhajszoltságnak és stresszes életvitelnek; a stresszhormonokat normalizáló funkciójával képes egyensúlyban tartani. Ha kell, akkor csillapít és nyugtat, de szükség esetén stimulál és élénkít is. Az egyik legnépszerűbb adaptogén (intelligens) növény; akkor és úgy hat, ahogy a szervezetnek szüksége van rá. A ginzeng egyszerre képes egyensúlyt teremteni a szervek működésében és növeli a stresszel szembeni ellenállást. 

De csak óvatosan! A túlzott fogyasztás nem javallott!

A gyógynövény nem megfelelő alkalmazása akár magas vérnyomáshoz, tartós álmatlansághoz is vezethet. A ginzeng fogyasztása nem javasolt terhesség alatt, magas vérnyomással, asztmával, véralvadási zavarral, szív-és érrendszeri panasszal küzdők számára sem, illetve fogyasztását kerülni kell influenza, megfázás és láz esetén is. Betegség utáni lábadozáshoz azonban nagyon is ajánlott!

A titok, vagyis az optimális hatás a ginzeng kúraszerű használatában rejlik; egy hónapos kúra után 1-2 hét szünetet beiktatni. A biztonság kedvéért érdemes háziorvossal is konzultálni!

Ajánljuk még:

„NEM TUDOM, MIT SZEDSZ, DE HOZZ NEKEM IS BELŐLE” – ÍGY KAPTAM RÁ A LENMAGRA ÉS A GOJI BOGYÓRA

FILLÉRES EGÉSZSÉG: EZEK A LEGTUTIBB IMMUNERŐSÍTŐ CSÍRÁK

7 + 1 AGYSERKENTŐ ÉTEL, AMI SEGÍTHET A MEMÓRIÁTOK JAVÍTÁSÁBAN

 

 

Már követem az oldalt

X