Egészség

Jobb félni, mint megijedni: örök küzdelmünk a daganatos betegségekkel

Halál a rákra! Ezt mondta apám, minden alkalommal, amikor kijöttünk a kemoterápiás kezeléséről. Mocsok egy kórság, módszeresen gyűri le a testet és emészti fel a lelket, és talán ez utóbbi a rosszabb. Félelmetes, és sokan félünk is tőle. Én is.

Azt sem szeretjük, ha szembesítenek a tényekkel, ha arról olvasunk, hogy nagyobb az esélyünk rá, mint másnak. Mindenki utálja hallani, hogy „volt a családjában már daganatos betegség” vagy éppen „uram, ön több mint húsz évig dohányzott, hiába szokott le, azért a szervezet emlékszik”, esetleg „hölgyem, a rossz étrend, a stressz és a túlsúly kedvez a betegség kialakulásának”. Összefoglaló nevükön ezek a főbb rizikófaktorok, a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, túlsúly, genetikai adottságok és a környezeti ártalmak, karcinogén anyagokkal való érintkezés, és az sem előny, ha valaki folyamatos sugárzásnak van kitéve.

Talán jobb ezeket a gondolatokat elhessegetni?

Sokan úgy gondolkodnak, hogy úgyis minden sors meg van előre írva, majd jön a betegség vagy az elmúlás akkor, amikor elrendeltetett. Ezt a megközelítést most hanyagolnám, inkább induljunk ki abból, hogy tehetünk, és tennünk kell az egészségünkért és a jobb életminőségért.

Alapvető módszer a szűrés, ezekkel külön cikkekben is foglalkoztunk.  

A megelőzés azonban nem az egészségügyi intézményben kezdődik a vizsgálattal, hanem sokkal korábban.

Mint ahogy labdarúgóedzők szokták mondani a meccs után sajtótájékoztatókon, ez a mérkőzés fejben dőlt el. Vegyük sorra, mi az, amit el kell kerülni, és mi az, amit meg kell tenni.

A cigarettát és az alkoholt nem ragoznám tovább, hiszen ez egyértelmű, az talán kevésbé, hogy az étrend mennyiben növeli a betegség kialakulásának kockázatát. Vannak kimondottan jótékony hatású élelmiszerek, mint például a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta és más keresztes virágú zöldségek, valamint a bogyós gyümölcsök sokasága, mint a málna, szeder vagy áfonya. Nagyszerű konstelláció, hogy ezek fogyasztása egyben a fogyókúrában is segítség. A hasi tájékon megjelenő zsírpárnácskákról a kutatók ugyanis azt állítják, segítik a rákos sejt növekedését.

A vörös hús fogyasztása kimondottan kockázatnövelő lehet (bár erről még nem született biztos állítás, minden oldalról vannak érvek és ellenérvek), és a félkész termékek grillezés sem a legjobb ötlet, bármennyire is kellemes időtöltés, egy romantikus nyáresti alkonyon összebújni szerelmünkkel parázson sercegő virslicskék mellett. A feldolgozott, félkész termékek nitrit- és nitráttartalma káros, nem is beszélve az odaégetett részekről, amelyek jócskán tartalmaznak akrilamidot. Ettől az égésterméktől a svéd tehenek is sorra pusztultak úgy húsz éve, amikor egy építkezés környékén a vegyülettől mérgezett patakból ittak.

A testedzés jelentősége sokkal nagyobb a megelőzésben, mint bárki gondolná, napi fél óra mozgás már jótékony hatású, fogyaszt, és csökkenti azoknak a hormonoknak a szintjét is, amelyek közrejátszanak a daganatok kialakulásában.

A fényvédők használatának szükségessége is ismert, itt inkább a minőségre kell figyelni, és arra, hogy úszás után újra kell alkalmazni.

Amiről általában kevés szó esik, az a biztonságos szex. A nemi úton terjedő betegségek közül néhány fokozza a méhnyakrák vagy a májrák kockázatát!

Végül meg kell ragadnom a koronavírus adta lehetőséget, hogy a pánikgombbal bekapcsolt lisztfelhalmozóknak és karanténnal riogató huszároknak megüzenjem, évente 10 millióan, számmal mutatva – mert így még ijesztőbb ­– 10 000 000-an halnak meg daganatos betegségben. Én úgy vagyok vele, ha már nem lehet választani a távozás módjai közül, ezt az utat azért nagyon elkerülném.

Ahogy apám mondta, halál rá! Kiirtani sajnos nem lehet, de ha már velünk együtt létezik ez az alattomos kórság, vegyük fel hát vele a harcot!

További cikkek a témában:

A TÖKÉLETES KISZOLGÁLTATOTTSÁG RETTENETE – MAJDNEM-TRAGÉDIÁM TÖRTÉNETE, AMIBŐL TE IS TANULHATSZ

30 IMMUNERŐSÍTŐ ÖTLET, HOGY FELVEDD A KESZTYŰT A VÍRUSOKKAL

ÍGY VÉDEKEZZ A VÍRUSOK ELLEN: ÉTELEK ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK, AMIKRE SZÜKSÉGE VAN A SZERVEZETEDNEK!

 

 

 

 

Már követem az oldalt

X