„A hazai kórusélet jövője múlhat azon, meg tudjuk-e szólítani a fiatalokat” – Interjú Móczár Gáborral

Szinte mindenki énekelt valamikor életében kórusban. Talán volt egy pillanat, amikor téged is áthatott, hogy a kóruséneklés nem csak az emberek, hanem a legkülönbözőbb kultúrák között is képes nagyon erős kapcsolatokat építeni. Móczár Gáborral, a Kóruszenei Világszövetség alelnökével készült interjúnkból kiderül, Kodály országában mennyire (nem) egyszerű ma a kórusélet hatalmas hajóját kormányozni, igazgatni. 

A rockzene utolsó forradalmára, aki valóban elképzelte, hogy nincs mennyország
Chris Cornellnek, a grunge stílus egyik meghatározó zenekarának, a Soundgarden énekesének a holttestét Detriot-i hotelszobájának fürdőszobájában találták meg 2017 májusában. Testedzéshez használatos gumikötelet kötött a nyakára, aminek a másik végét az ajtóhoz rögzítette. Mondhatni nincs ebben semmi különös, a narkó, a koncertek, a gyógyszerek és ugye a gyerekkor óta elszakadhatatlan utazótárs, a depresszió kikövezi azt az életutat, ami leképezése az egész irányzatnak.
Bevándorló a bennszülöttek között: ötvenes férfiként a metrón
Néhány másodpercre találkozott csak a tekintetem a metrón a velem szemben álló fiatalemberrel. Nem rajta múlt, már percek óta figyeltem elmélyülését, ahogy ferde nyakkal, kiguvadt szemmel, már-már eldeformálódott hüvelykujjal görgette okostelefonját. Ennyit kaptam, de az a röpke pillanat is elég volt ahhoz, hogy mindkettőnkben tudatosuljon, mi nem egy univerzumból valók vagyunk.
Nem kell feltétlenül lassú nótákat rakni a B-oldalra – Mert öregedni tudni kell, de jó hír, hogy tanulható!
Ötven fölött az ember szelektál. Mindent. Használati tárgyakat, ismerősöket, tevékenységeket és még talán az emlékeit is. Válogatós lettem én is, bizonyos értelemben. A rossz zenéket azonnal eltekerem, az öt percig unalmas filmeket leállítom, a belealvós könyveket visszarakom a polcra, arra hivatkozva, hogy nincs már olyan sok hátra az életemből, hogy ezek beleférjenek. 

Már követem az oldalt

X