Egészség

Intim fertőzések nélkül szép igazán a nyár: nőgyógyászt kérdeztünk az egészségmegőrzés kulcsáról

Ciki vagy sem, valószínűleg már minden nő találkozott – legalább egyszer életében – a hüvelygombával. Érzékeny téma, mégis fontos beszélni róla, pláne nyáron, amikor fokozottabban ügyelnünk kell fertőzés veszélyére – mit tegyünk, hogy megelőzzük, és mihez kezdjünk, ha baj van? Erről is beszélgettünk dr. Józan Gyöngyivel, a Nőgyógyászati Központ szakorvosával.

Néhány évvel ezelőtt a nyaralásból hazaérve eszméltem rá, hogy nemcsak igazi nyári élményekkel gazdagodtam, de valamilyen intim fertőzést is sikerült összeszednem. Bár minden óvintézkedést megteszek, egész évben az ajánlott higiéniai tanácsok szerint járok el, mégis pórul jártam. Végül orvosi segítséggel és egy jó adag gyógyszerrel sikerült megszabadulnom a kellemetlen gombás fertőzéstől. 

Intim fertőzés, de honnan?

Azzal kapcsolatban, honnan szereztem be a kellemetlen tünetekkel járó betegséget, a közösen használt medencére és mosdóra tippeltünk, s valószínűleg nem is jártunk messze az igazságtól. Tudvalevő, a nyári időszak különösen kedvező lehet a fertőzéseknek, amik ilyenkor elemükben vannak, így csak egy kérdés maradt: miért engem találtak meg? Mint dr. Józan Gyöngyi nőgyógyász elmagyarázta, a női intim testrészek természetes védelemmel rendelkeznek, többek között az úgynevezett laktobacilusok biztosítják a hüvelyflóra pH-egyensúlyát. Fertőzés akkor következhet be, ha ez az egyensúly megbomlik, meggyengül, ilyenkor ugyanis a bakteriális és gombás fertőzések előnyre tesznek szert. 

„Egyes betegségek hajlamosíthatják a szervezetünket arra, hogy fogékonyabbak legyünk a fertőzésekre. Ilyen lehet például a cukorbetegség, a gyenge immunrendszer, az autoimmun betegségek vagy egy szteroidos kezelés. A terhesség alatt is megváltozik a hüvelyváladék összetétele, és a nemi éréssel járó hormonális változások is gyengíthetik a természetes védelmet, ahogyan a menstruáció idején is fokozottabban kitettségünk a különböző fertőzésekkel szemben” – mondta a szakember. Hozzátette, hogy az egyes betegségek mellett külső hatások is képesek megváltoztatni, felbontani az egyensúlyt, például azoknak a nem természetes, zárt medencéknek a  fürdővize, amit rengetegen használnak. Mivel ezekben sokan áznak akár órákon keresztül, a rendszeres fertőtlenítések ellenére is elszaporodhatnak a kórokozók. Ekkor jellemzően gombás fertőzések alakulhatnak ki az arra érzékenyeknél, a bakteriális fertőzés ezesetben nem jellemző. Különösen a langyos vagy meleg víz kedvez a gombák elszaporodásának, terjedésének.

Többek között ezért is fontos, hogy a strandokon, de az otthon felállított medencében lévő vizet is az előírásoknak megfelelően, rendszeresen kezeljék, kezeljük, ahogyan a bizonyos időközönként beiktatott vízcsere is segíthet megakadályozni a nem kívánt fertőzéseket. 

Hüvelyfertőzések: tünetek, megelőzés, kezelés

„A gombás fertőzés esetén jellemzően égő, csípő érzést észlelünk a hüvely tájékán, valamit fehér folyást láthatunk. Krónikus fertőzés esetén a váladék túrószerű, de alapesetben fehér színű folyást észlelhetünk. A bakteriális fertőzés esetén a váladék szürkésfehér vagy zöldes színű és rendkívül kellemetlen szagú” – vázolta fel röviden a különbséget a kétféle fertőzés tünetei között a nőgyógyász. 

Enyhe fertőzés esetén a gyógyszertárakból vény nélkül beszerezhető készítmények is hatásosak lehetnek. Sok esetben azonban ezek a szerek nem hatnak, ilyenkor érdemes felkeresni az orvosunkat a megfelelő kezelés érdekében. „Az orvos felírhat kúpokat, krémeket vagy akár szájon át alkalmazható készítményeket, amelyek az akut fertőzések esetében is hatásosak. Egy ilyen kúra általában egy hétig tart, utána tünetmentessé válik a beteg. Nem szabad megijedni vagy kétségbe esni egy ilyen fertőzés esetén, nagyon szépen fel lehet gyógyulni belőle” – magyarázta a szakember, aki arra is figyelmeztetett bennünket, hogy gombás fertőzés esetén a párunkat is érdemes kezelni. „A partnerünk is hordozhatja a fertőzést, amit a szexuális együttlétek során ide-oda adogathatunk egymásnak, s állandóan visszafertőződhetünk. Ezért a gombás fertőzések esetében én mindig kezelem a páciens párját még akkor is, ha neki nem volt panasza, így egyidejűleg tudnak gyógyulni” – mondja a nőgyógyász.

Hüvelyfertőzések ellen

Mivel a betegséget jobb elkerülni, a legnagyobb hangsúlyt a prevencióra érdemes fektetni. 

Jó megoldás, ha medencék helyett természetes vizet választunk a felfrissülésre,

mert öntisztulásuk révén ezekre a vizekre kevésbé jellemző, hogy meggyengítenék az intim testrészek természetes védelmi rendszerét. Érdemes a tavak, tengerek strandjain is olyan szakaszokat keresni, ahol kevesebben vannak, ezzel még tovább csökkentve a fertőzésveszélyt. Ha mégis medencés kikapcsolódást választunk, ügyeljünk arra, hogy ne üljünk túl hosszan a (meleg) vízben. Fürdőzés után a nedves fürdőruhát fontos szárazra cserélni, és a törülközőnk is legyen száraz, amikor megtörülközünk vele  – a vizes ruhadarabok ugyanis kedveznek a gombák elszaporodásának, terjedésének. 

A nyilvános mosdók használatánál fontos ügyelni arra, hogy (ha megoldható) inkább ne üljünk rá az ülőkére, ne érintkezzünk olyan felülettel, ami nedves, amivel más is érintkezhetett.

Természetesen mint a legtöbb esetben, úgy itt is érdemes a komplex helyzetet vizsgálni, holisztikusan nézni szervezetünkre, egészségünkre. „Az étkezésünkkel is támogathatjuk a hüvelyflóra egyensúlyát, ennek érdekében érdemes kerülni a cukros ételeket, édességeket. Ezért is említettem korábban a cukorbetegeket, mint veszélyeztetett csoport, mivel ők a speciálisabb emésztés és anyagcsere miatt fogékonyabbak lehetnek az intim fertőzésekre” – tudtuk meg dr. Józan Gyöngyitől.

Ha egészségesen étkezünk, betartjuk az alapvető higiéniai szabályokat, és ügyelünk a strandon, talán semmi nem állhat egy élményekkel teli nyár útjába!

Ajánljuk még:

10 különleges alapanyag, amiből bor készül

„Szőlőből is lehet bort készíteni, fiam...” – ezt a mondatot általában humoros felütéssel szoktuk hallani, pedig nagyon is igaz. A szőlő csak az egyik a gyümölcsök közül, amiből bor készül, hiszen majdnem mindegyik gyümölcs alkalmas arra, hogy bort állítsunk elő belőle. Teljes felsorolásra nem vállalkozhatunk, de nézzünk néhány különleges példát!

 

Már követem az oldalt

X