Egészség

Az intim higiénia alapvetései: ezekre figyelj az egészségedért

Nem vacsoratéma, mégis fontos beszélni az intim higiéniáról. Bár a reklámokban, tévéműsorokban egyre nyíltabban, egyesek számára már-már zavarbaejtően szókimondó módon esik szó arról, mennyi és milyen sokféle problémája lehet egy nőnek e téren, talán mégsem beszélnek az alapvető dolgokról: a tisztálkodásról, a megelőzésről és általában az intim területek higiéniájának mikéntjeiről, hogyanjairól.

A rendszeres zuhanyozás és az intim higiénia nem ugyanaz. Annyi szent, hogy rendszeresen tisztálkodnunk kell mindenhol ahhoz, hogy higiénikusan élhessünk, azonban minden testrészünket úgy kell tisztán tartanunk, ahogyan az a legoptimálisabb számára. Az intim testrészek egészségének megőrzéséhez szükséges betartani néhány alapvető szabályt, hogy valóban jól érezzük magunkat és mindent megtegyünk a fertőzések és egyéb megbetegedések megelőzése érdekében.

Ügyeljünk a pH-egyensúlyra!

Fontos észben tartanunk például azt a tényt, hogy a hüvely pH-értéke savasabb, mint a többi szervünké. Ez segít megtartani az úgynevezett „jó” baktériumokat (mint például a lactobacillusokat, avagy tejsavbaktériumokat), és megakadályozza a „rossz” baktériumok megjelenését, elterjedését.

Az intim higiénia szerint akkor járunk el helyesen, ha odafigyelünk arra, hogy ne boruljon fel a hüvely természetes pH-egyensúlya. Ennek érdekében érdemes olyan – jó minőségű – terméket, vagyis intim mosakodót használni, amelyet kifejezetten ennek a területnek a tisztántartására fejlesztettek ki. A közönséges szappanok és tusfürdők hozzájárulhatnak a hüvely pH-egyensúlyának a felborulásához, ami olyan problémákhoz vezethet, mint a viszketés, a kellemetlen szagok vagy a még kellemetlenebb fertőzések. A bőrgyógyászatilag és nőgyógyászatilag is tesztelt termékek biztonságosan alkalmazhatók, de ha bármi kétségünk is lenne, nyugodtan kikérhetjük az orvosunk véleményét.

A jó rutin lépésről lépésre

Nem mindegy, hogy mivel mossuk magunkat, ahogyan az sem mindegy, hogyan! Mivel az egészséges hüvely belseje képes az öntisztulásra, belül nincs szükség semmilyen tisztításra, sőt, az akár még káros is lehet. Az intim testrészünknek csak a külsejét mossuk meg – elég naponta egyszer (menstruáció alatt, ha szükségét érezzük, többször), meleg vízzel. A vizet ne irányítsuk közvetlenül a hüvelybe, mert a vízsugárral együtt baktériumokat is bejuttathatunk a szervezetünkbe. Óvatosan, de alaposan mosakodjunk, a vizet fentről engedjük rá az intim testrészünkre. A baktériumok és egyéb fertőzések elkerülése érdekében jobb, ha nem használunk mosdókesztyűt vagy szivacsot, csak a tiszta kezünkkel mosakodjunk!

A mosakodás végeztével töröljük szárazra magunkat egy tiszta, puha törülközővel. Érdemes megjegyezni, hogy mindig elölről hátrafelé mozgassuk a törülközőnket. (Különösen figyeljünk a helyes irányra, amikor nedves törlőkendővel vagy éppen vécépapírral töröljük tisztára magunkat.)

A tisztálkodás után a frissesség megőrzése érdekében érdemes odafigyelni a ruhaválasztásra: a pamutból készült fehérnemű a legjobb választás, hiszen a szintetikus anyagok gátolják a levegő áramlását. Ha az utóbbit választjuk, az intim területeken megnőhet a páratartalom, ami kedvező környezetet jelenthet a káros baktériumok, gombák számára. Ez persze nem zárja ki, hogy ne hordhatnánk alkalomadtán finom holmikat, csipkés fehérneműket, de a hétköznapokban praktikusabb és higiénikusabb a pamutbugyi. Lehetőség szerint jobb kerülni a szűk nadrágokat, farmereket is.

A kellemetlen szagok és a bakteriális fertőzés elkerülése érdekében a menstruáció idején különösen fontos az intim területek tisztántartása. Az egészségügyi betéteket érdemes (a vérzés intenzitásától függően) két-négy óránként cserélni, hogy egész nap frissnek és tisztának érezzük magunkat. Bár még mindig megoszlanak a vélemények a tamponok helyes használatát illetően, ezeket is érdemes (ugyancsak a vérzés intenzitásától függően) három-öt óránként kicserélni.

Szex, ételek, megoldások

A higiénia az intim együttlétek alatt is rendkívül fontos, mivel közben megnőhet a fertőzések terjedésének kockázata. Előtte és utána is ajánlott mindkét félnek a tisztálkodás. Ezenkívül pedig fontos, az együttlét utáni vizeletürítés, a vizelettel ugyanis megszabadulhatunk olyan baktériumoktól, amelyek átterjedve fertőzést okozhatnak a hüvelyben.

Ahogyan az egész szervezetünknek szüksége van a vitaminokra és tápanyagokra, hogy optimálisan működjön, úgy az intim testrészünkre is hatással van az étrendünk. Érdemes olyan ételeket és italokat fogyasztani, amelyek tele vannak antioxidánsokkal, C- és E-vitaminnal, omega-3 és omega-6 zsírsavakkal, fehérjékkel és probiotikumokkal. Jó elkerülni a hozzáadott cukrokat tartalmazó üdítőitalokat, és általában a hozzáadott cukrot, a tiszta víz azonban belülről is segíthet a méreganyagok kiöblítésében, ezáltal is hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez.

Soknak tűnhet ez a felsorolás, de valójában nem macerás dolog vigyázni magunkra. Egy kis odafigyeléssel még többet tehetünk az intim higiéniánkért, hogy egészségesebben, ezáltal magabiztosabban tudjunk létezni a mindennapokban. És persze bármilyen elváltozást, szokatlan színű, szagú vagy állagú folyást, viszketést vagy fájdalmat észlelünk, azonnal forduljunk nőgyógyászhoz, hogy a lehető leghamarabb a végére tudjunk járni, mi okozza a rendellenességet!

Ajánljuk még:

Szappanfőzésbe kezdtem, és rájöttem, lehet ez hobbi, de életre szóló megoldás is

Rákaptam a szappanra az utóbbi időben. Leginkább a környezetvédelem miatt, de azért is, mert egyetlen flakonos tisztító se kímélte úgy a bőrömet, ahogy a legolcsóbb, teljesen natúr, kecsketejes szappan. Beleszerettem ebbe a szappanozósdiba, és nem lennék az, aki vagyok, ha nem próbálnám ezt az egészet a kreatív oldaláról megfogni.

 

Már követem az oldalt

X