Egészség

Intimkehely, menzeszbugyi – Azokon a napokon is lehetünk környezettudatosak!

A legtöbb cikk, amit menzeszbugyis, intimkelyhes témakörben olvastam, magyarázkodással kezdődött. Hogy előre is elnézést a gusztustalan témáért, vagy hogy nem kellemes, de fontos róla beszélni. Én pedig ezt nem értem. Ha összeadjuk a menstruációval töltött napjainkat, 40 évvel és ciklusonként 4 nappal számolva körülbelül 5,5 év jön ki. Ebből persze levonhatjuk a terhességgel, szüléssel és szoptatással töltött időszakokat, de nem is a pontos számokon van a hangsúly: a menzesz ugyanúgy a mindennapjaink része, mint a fogyókúrás praktikák, vagy az, hogy kinek milyen arckrémek hatnak leginkább. És egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eszközökkel támogatjuk magunkat ezekben az időszakokban. Elmesélem hát, nekem mi vált be!

Míg nagymamám halálos betegségre gyanakodott az első vérzésekor, anyukám pedig ismeretterjesztő könyvecskéket talált a párnája alatt, amikor édesanyja úgy látta, eljött az ideje a felvilágosításnak, én úgy készültem az első „pirosbetűs ünnepre”, hogy már elméleti szakértő voltam. Még vártam is, ami azért utólag nézve jó nagy naivság volt.

Emlékszem, amikor 12 évesen először megjött, nagyon átáztam, és persze elég cikinek éreztem, de inkább azért, mert úgy éreztem, ebből egyértelműen kiderül, hogy még tapasztalatlan vagyok, pedig én mindenképp egy tapasztalt, felnőtt nő látszatát akartam kelteni abban az időszakban. Körülbelül 15 évvel később éreztem hasonlót: még csak rövid ideje használtam intimkelyhet, és egy ügyetlen mozdulat következtében a nadrágomban landolt a tartalma – egy forgatáson, percekkel azelőtt, hogy a sárga selyemnadrágot magamra öltöttem volna... Hasonlóan lefagytam, mint 12 évesen, és akkor is azt éreztem, hogy valamiben épp roppant tapasztalatlan vagyok. Viszont – a nadrágomat az öltöző mosdójában mosván – nagyon nevettem a dolgon, és nevetek ma is. Megesnek az ilyen dolgok, ettől izgalmas az élet.

Ezt a történetet szívesen elmesélem bárkinek, akinek az alternatív menstruációs eszközöket javaslom, már csak azért is, mert gyakorlatilag kizárólag a saját ügyetlenségemen múlott, és se előtte, se utána nem voltak „balesetek”. S ha nálam nem, talán másnál sem kell ettől tartani.

Az én szettem egy kehelyből, két mosható betétből és egy menzeszbugyiból áll, és azt gondolom, hogy még jónéhány évig nem fog bővülni a készlet. Hogy reálisan látszódjon, milyen körülményekhez elegendő ez, annyit hozzátennék, hogy az én fő problémám inkább a hasfájás – amit ha lehet, gyógyszer helyett gyógynövényes teákkal, illetve megfelelő testhelyzet felvételével és a lehető leglazább ruhákkal próbálok orvosolni. Ami magát a vérzést illeti, mindössze két olyan nap szokott lenni, ami komolyabb tervezést igényel, a többi napon nincs „balesetveszély”. Nyilván erősebb vérzéssel megáldottak esetén nagyobb csomagra lehet szükség. De akár néhány eszközzel, akár egy egész arzenállal kell, hogy rendelkezzünk, úgy gondolom, az alternatív higiéniai termékekkel csak jól járhatunk, hiszen:

Olcsó

Első ránézésre az ár nem tűnik kevésnek, de hosszú távon egészen biztosan megéri: én lassan 3 éve vettem le a polcról az egy szem kelyhemet, ami az akkori kínálatban a legolcsóbb volt: 3000 forintot fizettem érte. (Ma is vehetünk 3600 forintért, persze felső határ a csillagos ég.) A betétek otthon elkészíthetőek, és nem kell semmi extra anyagot használni hozzájuk, hiszen ezek csak kiegészítésként és a biztonságérzet fokozásáért fontosak. Ha van otthon hozzá anyag, gyakorlatilag csak a filléres patentokat kell beszerezni. A bugyi valóban nem tűnt olcsónak, 7000 forint volt, szintén 3 éve, azóta nincs rá panasz, de így is azt mondom, elhagyható lett volna (egyébként nagyon kényelmes és praktikus darab, én az utolsó napokon használom, már kehely nélkül), így 3 év menzeszére bőven elég volt 3-4000 forintot költeni. Ha betétben és tamponban gondolkodunk, ez az ár legjobb esetben 3 hónapra vonatkozik!

 

Higiénikus

Én sosem rajongtam a hagyományos termékekért, mert nem tartom őket – főleg a tampont – higiénikusnak. Természetesen a kehelyhez extrafontos, hogy minden használat előtt nagyon tiszta legyen a kezünk, illetve magát az eszközt is fontos helyesen tisztítani, de én például nem nagyon „parázok rá” a dologra. Ha nem itthon használom, és az adott helyen nincs a vécé mellett közvetlenül vízcsap, egyszerűen megtörlöm a papírral. Persze ehhez elengedhetetlen némi önismeret: aki fertőzésekre hajlamosabb, érthető módon preferálja az egyszerhasználatos darabokat, de otthoni használatra annak is javaslom a kehely+mosható betét/menzeszbugyi kombinációt – egyébként vannak meglehetősen nagy kelyhek is, akár 25-30 ml űrtartalommal, ergó hosszú órákon át „végzik a dolgukat”. Egyszóval, mivel a tisztítását magam végzem, én felelek azért, hogy higiénikus legyen. A betétek és bugyik pedig esetemben olyan kis „adaggal” találkoznak, hogy a sima gépi mosás újjá varázsolja őket hónapról hónapra.

Egészséges, komfortos

A tampon egy igazi baktériumtenyészet tud lenni, ráadásul a betéthez hasonlóan elég kellemetlen szagok is előfordulhatnak a menstruáció napjaiban. Számomra sokkal természetesebb érzés az orvosi szilikon, mint a durva vatta volt. Ráadásul sporthoz is sokkal kényelmesebb viselet az eldobható higiéniai termékeknél.

Környezettudatos

A környezetvédelemre reflektáló hangok is előkerültek a menzesz kapcsán is. Én magam úgy gondolom, hogy a világvégét nem a betétek okozzák, de ettől függetlenül tény: egy nő elhasznál több ezer betétet is az évek alatt, én pedig évek óta nem vettem eldobhatót, és ez jó érzés, pláne, hogy a 3 éves tamponjaimat azóta is a neszeszeremben hordom, és örülök, amikor valaki meg van szorulva, én pedig készségesen kisegíthetem – persze nem mulasztom el egy ilyen esetben előadni mindazon előnyöket, amiket most is leírok a hosszú távú eszközökről!

Praktikus

Az előbbihez kapcsolódik, hogy régen inkább én kuncsorogtam kollégáimtól egy-egy tamponért, mert sokszor volt olyan, hogy elszámoltam magam, vagy elfogytak a „cuccok”. Hát ilyen problémám sincs, ebből a szempontból sokkal nyugodtabbak azok a napjaim.

Mint mindennek, az én módszereimnek is vannak hátrányai. Sokan panaszkodnak arra, hogy nehéz megtanulni a használatát, bár én ezt nem tapasztaltam. Az egyetlen mókás balesetemet leszámítva legfeljebb annyi volt a szivárgás, mint egy tamponnál, ami már a végét járja. Ellenben megfigyeltem, hogy az első 2 napon nálam felerősíti az alhasi görcsöt. Hallottam mástól is ilyen tapasztalatot, de sokan vannak, akiknél éppen az ellenkezője igaz.

Számomra ez is csak azt bizonyítja, hogy nem vagyunk egyformák, már csak anatómiai szempontokból sem. Mégis mindenkit biztatnék rá, hogy adjon ezeknek az eszközöknek egy esélyt, legalább az eldobható társaik mellé kiegészítésként. Aztán talán úgy jártok, mint én, hogy egyszer csak már azt sem tudjátok, mennyibe kerül egy csomag tampon, vagy milyen betétmárkák vannak jelenleg a boltokban – lehet így élni, és nem is olyan rossz!

Ajánljuk még:

„Van egy fél tortám, bárki viheti!” – már 22 településen az ÉtelMentő mozgalom

Dr. Szabados Kingával mintegy két évvel ezelőtt találkoztam először, amikor az ÉtelMentő – Ne etesd a szemetest közösségi platform életre hívójaként gőzerővel dolgozott a mozgalom elterjesztésén. Immár huszonkét településen van csoportjuk a közösségi médiában, ahol fel lehet ajánlani, illetve el lehet fogadni a felesleges vagy megmaradt élelmiszert. Próbáljátok ki ti is! 

 

Már követem az oldalt

X