ZónánTúl

Természetes vízben, ingyen: erre figyelj a szabadstrandon

Van az a pont, amikor megáll az emberben az ütő- mondjuk abban az esetben, ha egy családos strandbelépő súrolja a húszezret – és ez csak a belépő ára. Akkor még nem beszéltünk a lángosról, a fagyiról és egyéb váratlan kiadásokról. Attrakciók ide vagy oda, ezekben az időkben felértékelődik természetes vizeink szerepe, és a magam részéről azt mondom, nem is kell bánkódni, ha előkerül a régi hűtőtáska meg a napernyő. A szabadstrandolásnak is megvan a maga utánozhatatlan bája. 

Amit a szabadstrandokról tudni illik...

Szögezzük le: a szabadstrand és a szabadvizű strand nem egy és ugyanaz. A szabadstrand azért szabad strand, mert szabadon, belépőjegy megvásárlása nélkül látogatható. Ellenben a szabadvizű fürdőhelyek esetén gyakorta belépő vásárlására köteleznek, és csak azt ígérik, természetes vízben fürödhetünk. Mi ezeket most igyekszünk jó távolról elkerülni. Következzen hát egy (szükségszerűen hiányos) gyűjtés a valóban szabad szabadstrandokról, az ország minden részéről!

De mielőtt a habokba merülnénk, még egy fogalompárral érdemes megismerkedni: a „minősített” és a „be nem vizsgált természetes vizek” jelzőkkel. A természetes vizek minősítése nyomon követhető a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett országos fürdővízminőségi térképen: innen megtudhatjuk, hogy a felkeresni kívánt strand vizét bevizsgálták-e, és ha igen, milyenek a vizsgálat eredményei. Ahol nem ellenőrzik rendszeresen a tó, folyó, patak stb. minőségét, ott hatósági szempontból fürdésre nem javasolt természetes vizet találunk.

Fontos tudnunk azt is, hogy más a fürdőhely-használati etikett a hivatalos szabadstrandokon és a fürdőzésre alkalmasnak vélt, szabadon felkereshető területeken. A hivatalos szabadstrandokon az önkormányzatok felkérték a közegészségügyi szerveket a fürdőhely kijelölésére. Ezeken a szakaszokon ugyanúgy ellenőrzik a vízminőséget, mint más strandokon, és az önkormányzatok feladata biztosítani a legalapvetőbb feltételeket a strandoláshoz. Ezekre a helyekre kutyát nem szabad bevinni, és más, lokálisan változó szabályoknak is meg kell felelni.

Ahol nincs hivatalos kijelölés, mindenki saját felelősségre tartózkodhat, a víz minősége nem ellenőrzött, és a víz alatti terepviszonyok, a mélyülés, a veszélyességi tényezők nem ismertek. Bár tény és való, hogy pár évtizeddel ezelőtt még mi is ezeken a helyeken töltöttük a nyarat, és senki nem foglalkozott a statisztikákkal, ismerve az évről évre bekövetkező tragikus balesetek okait, érdemes körültekintően eljárni. Egy-egy partszakaszt felkeresve figyeljük az esetleges tiltó vagy veszélyt jelző táblákat, óvatosan fedezzük fel a helyi viszonyokat, és minden esetben legyünk gyermekeink mellett!

Szabadstrandok Dunán innen, Tiszán túl

Az ország déli részén, Mohácsnál vízállástól függően egymás után sorakoznak az ad hoc kialakult strandok, de sok baranyai keresi fel a Dombay-tó vagy a Dráva partjait is. A térségben Bajánál a Sugovica a mesés csobbanóhely,

Ha észak felé indulunk, felsorolni is nehéz a Balaton környéki lehetőségeket, ezen az oldalon azonban térképes kereső segítségével ismerhetjük meg az ingyenes strandok helyét – főképpen a déli parton. Találunk igazi retró strandot Balatonakarattyánál, számos fizetős strand mellett közvetlenül ingyenes lehetőségek is vannak (például Balatonberénynél is), és olyan helyeket is felfedezhetünk, amelyeket csak kevesen ismernek, mint a Fonyód-bélatelepi szabadstrand. Olyan helyek is akadnak, amelyeket az elmúlt években teljesen felújítottak, és továbbra is ingyenesek maradtak: például az Örvényesi Vadkacsa szabadstrand.

Az ország észak-nyugati felén, Mosonmagyaróváron három szabadvízi fürdőhely van, amelyek mindegyikén jó a vízminőség: a Mosoni-Dunán Mosonban a Biczónál, az Itatónál, illetve a Báger-tónál. A szabad strandok mindegyikénél bójákkal szokás jelölni azt a vízfelületet, ahol biztonságosan lehet fürdőzni. Győrben az Aranypart I. várja a fürdőzőket, de a kevésbé ismert Halászi szabadstrand sem kikerülendő.

Pest felé haladva érdemes felkeresnünk Kisorosziban a Sziget-csúcsot, de Verőcén, Nagymaroson is megmártózhatunk, Szigetmonostoron pedig a Horányi strand vagy nem messze onnan Göd, Dunabogdány, esetleg Dunakeszi lehet a jó választás- a szentendrei Postás Strandról nem is beszélve. Gyönyörű környezetben fekszik a Ráckevei Vadkacsa Strand és a Dunaszigeti Zátonyi strand is megér egy látogatást.

Budapesten ingyenes a Római-parti Plázs, a fővárostól délre haladva találjuk a Szalki-szigetet, Dunaújváros közelében- de ha kicsit nyugatra, Velence felé vesszük az irányt, akkor ne feledkezzünk meg a gyermekkorunkban slágernek számító Agárdi strandról sem. A Fadd-Dombori üdülőtelep régen a táborozók nagy kedvence volt,

Az Alföldön is akad hely bőven: Gyomaendrődön, Tiszapüspökön és Tiszafüreden is megmártózhatunk, de a szanazugi szabadstrand is gyönyörű környezetben várja a látogatókat. Nagy kedvencem a Körös-toroki Partfürdő, ahol még a hangulat is különleges: a karibi életérzést varázsoló napernyők és a hosszú homokos part tökéletes helyszín a kikapcsolódáshoz.

Az Alföldi régióban Lakiteleknél, Makónál, Tiszakécskénél és Mindszentnél vannak még szuper helyek, az északi perem felé haladva pedig Poroszló strandját ajánljuk.

Elfeledett csodahelyünk, ahol borozni és strandozni is érdemes: irány Csongrád!

A Tisza magyarországi szakasza nemcsak az ártéri erdők megismételhetetlen ökoszisztémájával ejti rabul a természet szerelmeseit. Ha valaki szeretné megtapasztalni a folyóvízi, homokos tengerpartot idéző strandolás élményét, és ezt összekötné egy kellemes bortúrával, akkor (is) páratlan lehetőségekre talál a folyónál.

Nyíregyháza közelében Ibrány kedvelt fürdőzőhely, és az alig ismert Dombrád is említésre méltó – de idén ki nem hagynám a tivadari szabadstrandot sem. 

Mert igazából van az a meleg, hogy szinte mindegy, Duna vagy Tisza, tó vagy patak, észak vagy dél – csak jussunk el egy jó kis strandra!

 

 

Már követem az oldalt

X