Egészség

Így működnek az ősi, gyógyszermentes nyugtatók: sercegő tábortűz, erdőhang és esőkopogás...

Ordítóan zajos világunkban szinte bármit megtennénk azért, hogy egy kis csendre, tűhegynyi békességre leljünk. Ha legközelebb elönt egy ilyen érzés, álljunk meg egy pillanatra, vegyünk egy mély levegőt a csendhajkurászás közepette, és vegyük észre azokat a gyógyító hangokat, amik megnyugtathatnak.

Bolondulok a természet hangjaiért, legfőképp a hosszan elnyúló „öblös” mennydörgésért. Ez az a hangfrekvencia, ami úgy rezonál velem, hogy konkrétan érzem. A nyári viharok előtti elcsendesedős, beszürkülős állapot mintha gyógyszer nélkül szedálná az agyam, és valahányszor búgó égmorajlást hallok, arra gondolok, még órákig elviselném. Kiülnék egy fedett teraszra, fognék egy zseniális könyvet, majd Yodát is megszégyenítő nyugalommal várnám, hogy a morajlásból és az esőcseppek ütemes kopogásából álló égi zeneszó Beethoven szimfóniáit is megszégyenítse.

Nem véletlen fantáziálok arról már évek óta, hogy pár hétre kibérelek az erdő közepén egy hangulatos kis faházat, hogy a természetből áradó frissességet, erőt és nyugalmat a nap 24 órájában magamba szippantsam. Ha már lúd, legyen kövér: a legboldogabb akkor lennék, ha ott tartózkodásom alatt mennydörgős, ködös idő uralná a természetet, hogy a végén már unjam az esőcseppek kopogását és a kandalló tüzének sercegését – de hát ez csak egy álom, nem is hiszem, hogy tudnám ezeket addig hallgatni, hogy megunjam.

Mint mindennek, ennek is megvan a tudományos magyarázata.

A természet tálcán kínálja a relaxációt, az ősi meditációt, avagy a rózsaszín zajforrás(oka)t:

a rózsaszín zaj kategóriába eső természet-hangok ugyanis körülbelül úgy hatnak a felnőttekre, ahogy az altatódalok a csecsemőkre. Megnyugtat, ellazít és csillapít minket.

A rózsaszín zaj nyugtató ereje abban rejlik, hogy kiegyensúlyozottan váltakoznak benne az alacsony és a magas frekvenciák, minden oktáv egyenlő energiával rendelkezik. Nevét egyébként onnan kapta, hogy ezeken a frekvenciaértékeken a fény rózsaszínben jelenik meg.

Közel sem véletlen tehát, hogy a tenger morajlása, a csónakhoz verődő hullámok hangja, a kandallóban pattogó tűz ropogása, az erdő nesze, a tücsökzene, a madárcsicsergés, a levélzörgés, a mennydörgés és az erdei vízesés csobogása megnyugtatóan stimulálják az agyat. A rózsaszín zajok lelassítják az agyhullámokat, kiszűrik az idegesítő, feszültségfokozó hangokat, tulajdonképpen gyógyszermentes megoldást kínálnak az inszomniára. Nyugtatnak, kreativitást és termelékenységet növelnek, elősegítik a memória javulását – mindezt több tudományos kísérlet is alátámasztja.

A háttérzaj tehát megnyugvás is lehet az elmének, nem csak átok, csak megfelelően kell kiválasztani azt. És bár tény, hogy kevesen szerencsések annyira, hogy a nap 24 órájában természetközelben legyenek, rengeteg online platform próbál segítségünkre lenni: ezeken az oldalakon egy gombnyomással bárki könnyedén megtalálhatja azokat a hangkombinációkat (például esőkopogással ötvözött mennydörgéshangokat, de a lista majdhogynem végtelen), amelyek a stresszes hétköznapokban megnyugtatják, lelassítják.

A „zaj” tehát nyugtathat is: próbáljuk csak ki az ősi, gyógyszermentes nyugtatóinkat!

Ajánljuk még:

5 + 1 VESETISZTÍTÓ ITAL, AMI SEGÍTHET MEGŐRIZNI A EGÉSZSÉGES MŰKÖDÉST
NEM CSAK A FOGYÁS MIATT: ÍGY ÉRDEMES FELPÖRGETNI AZ ANYAGCSERÉD
A TEST NEM FELEJT! – MIT TUDUNK AZ IZMOKBA ÍRT SORSRÓL?