Egészség

Botoxszal az izzadás ellen? – Mindent a fokozott izzadásról, és ami mögötte van

Jellemzően genetikai adottság, hogy ki hogyan izzad, de egyes tényezők nagyban befolyásolhatják a fokozott verejtékképződés mennyiségét és minőségét. Okosan kell izzadásgátlót választani, és érdemes az étrendre is odafigyelni... Ti tudtátok, hogy botoxszal is meg lehet előzni a fokozott izzadást és a kellemetlen szagokat?

A nyári meleg egyik legkellemetlenebb velejárója a fokozott izzadás. Mivel általában nem használok semmilyen izzadásgátlót, lenge, jól szellőző pólókat, trikókat hordok, és amikor csak lehet, igyekszem árnyékos és/vagy hűvös helyen tartózkodni a hétköznapokban. Persze idén már volt akkora kánikula, hogy én is előkerestem a neszeszerem mélyéről a golyós stiftemet és egyik-másik napon bekentem vele a hónaljamat. A nagy meleget okoltam, de átfutott az agyamon néhány alternatív lehetőség, amiért jobban verejtékeztem, mint néhány nappal korábban.

Némileg változott az étrendem, és egy lassan gyógyuló bokaficam közepette óvatosan ugyan, de újra elkezdtem sportolni. Amikor azonban enyhült az idő, az izzadásom is mérséklődött, a szervezetem vissza is állt a megszokott működésére. Vagyis nálam valóban a kánikula okozta a rendhagyó „tünetet”, mégis felkeltette az érdeklődésem a jelenség, aminek akár komolyabb problémák is állhatnak a hátterében. Szakemberhez fordultam. 

„A fokozott izzadás (hiperhidrózis) oka elsődlegesen genetikai lehet. Másodlagos hiperhidrózisról akkor beszélhetünk, amikor valamilyen konkrét oka van az intenzívebb verejtékezésnek. Lehet egy gyógyszer mellékhatása, vagy kapcsolódhat valamilyen betegséghez. Ha egyik napról a másikra jelentkezik a változás, érdemes kivizsgáltatni, nincs-e például pajzsmirigy-túlműködése, vagy anyagcserével összefüggő megbetegedése valakinek, ami lehet akár köszvény vagy diabétesz is” – magyarázta dr. Szabó András bőrgyógyász. Hozzátette, mindezek mellett az általam felvetett életmódbeli változás is állhat a háttérben, és bizonyos ételekre különösen jellemző, hogy fokozzák az izzadást, mint például a koffein, az alkohol, a zsíros és a fűszeres ételek. No meg a stressz.

Sok rosszat lehetett olvasni a közelmúltban az izzadásgátlókról azért, mert a többségük tartalmaz valamilyen alumínium-vegyületet. „Ezeknek az a veszélye, hogy elzárják a verejtékmirigy kivezetőnyílását, vagyis a verejték nem tud kiürülni (a mirigy megkapja a parancsot az idegtől, elkezdődik az izzadás, de nem tud távozni), vagy csak minimálisan. Ha azonban nem tud kiürülni, vagy nagyon elzáródnak ezek a mirigyek, megvan a veszély, hogy a bőrön lévő baktériumok hatására ez a pangó verejték begyullad és verejtékmirigy-gyulladás alakul ki, ami nagyon kellemetlen, mert fájdalmas és csúnya. Érdemes tehát az izzadásgátlókkal körültekintőnek lenni” – tanácsolja a szakember.

Végül a szakorvos egy engem igen meglepő megoldást említett a kellemetlen izzadás és főleg a kellemetlen szagok ellen. Ez pedig a botox. „A verejtékmirigyeknek két formájuk van. Vannak úgynevezett ekkrin és apokrin verejtékmirigyek. Ez utóbbiak felelnek inkább a kellemetlen testszagért, mert ezek lipidben gazdagok, és ha fokozottan izzadunk például a hónaljunkon, ezek a lipidek az ott lévő baktériumok hatására lebontódnak, és ennek a folyamatnak az eredményeképp árasztják a kellemtlen szagot. Javasolni szoktam a pácienseimnek a szőrtelenítést, mert a baktériumok nagyon sokszor a szőrszálakon tapadnak meg, a borotválással tehát csökkenthetjük a baktériumok számát” – tudtam meg Szabó Andrástól.

„Tenyéri és talpi izzadásnál az elektroterápiával érdemes próbálkozni. Ilyenkor egy kis készülékbe, ami árammal működik, vizet töltünk, és amikor a pozitív és negatív ionok áramlanak a vízben, bele kell tenni a tenyerünket vagy a talpunkat, és ezáltal csökkenhet az izzadás. Ezt az eljárást kúraszerűen lehet végezni, de csak arra alkalmas készülék segítségével!”

És hogy jön ide a már említett botox? A hónaljizzadás ellen állítólag egyre népszerűbb a botoxkezelés. „A botox hatóanyaga kémiai úton blokkolja a verejtékmirigyben található idegvégződést, ami így nem tud parancsot adni a mirigynek, hogy az verejtéket termeljen. A módszer ugyanígy a mimikai ráncok eltüntetésével a mozgatóizmok idegvégződését blokkolja. A kezelés eredménye körülbelül nyolc-tíz hónapig is kitarthat. Maga a verejtékezés ettől testszerte megmarad. A hónalj a testünk körülbelül egy százalékát teszi ki, az izzadás csak ott blokkolódik” – mutatta be a meglehetősen drága eljárás működését a bőrgyógyász.

Kicsit olyan ez a módszer, mint a végleges szőrtelenítés – jó hogy van, de csak kevesen tehetik meg, hogy éljenek vele. Én sem teszem, maradok inkább a természetesebb, dezodormentes övezetben.

Ha a kávétól te is fokozottan verejtékezel, kóstold meg a mezei katángot teaként vagy kávéként. 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X