Egészség

Mezei katáng: egy gyógyhatású kóró, ami teaként és kávéként is mennyei

Mindannyian jó emlékszünk az „ovi kávéra”, amit reggelente kedves és törődő dadus nénink töltött nekünk bögrébe a vajas kifli mellé. Akkoriban fogalmam sem volt arról, hogy ez egy növény, arról pedig végképp nem tudtam, hogy a katángkóró, más néven cikória sokkal több egy finom, gyerekeknek szánt kávénál.

Ez a jellegzetes lilás-kék virágú növény rengeteg gyógyhatással rendelkezik: virága, levele és gyökere egyaránt. A gyökér inulintartalma igen magas, emiatt csökkenti a vércukorszintet és a diabétesz során fellépő szomjúságérzetet, izzadást. Teáját köszvényre, reumára és ízületi betegségek kezelésére is ajánlják az orvosok, gyógyszerészek. Tisztítja a májat, vesét és lépet, étvágyserkentő és elősegíti a bélműködést. Szintén az inulintartalmának köszönhetően táplálja a vastagbél jótékony baktériumait, biztosítja a szaporodásukat, ezért is tartják számon prebiotikus hatású növényként. Szervezetünket remekül támogatja a kalcium felszívódásában is.  

Na de hogy is lesz ebből a járdák szélén is megélő, mutatós kis növényből kávé?

Szerencsére szinte minden élelmiszerüzletben és bioboltban lehet kapni porrá őrölt cikóriakávét, és az évtizedek óta nagy sikernek örvendő „Maci kávé” változatát is, ami árpa-, rozs- és cikóriagyökér-őrleményből áll. Bár gyerekkávéként emlegetik, férjemmel rendszeresen készítünk magunknak is egy-egy csészével.

Sokszor érzem úgy, hogy egy finom ebéd vagy vacsora után jól esne még egy kis kávé, de már nem merek inni, nehogy nehezen aludjak el éjszaka. Ez a fantasztikus ízű ital desszertként is megállja a helyét, és az esti órákban sem kell lemondanunk a kávézás élményéről.

Bár szeretem a cikória instant kávét, a kedvencem mégis az, amit főzni kell. Igaz, hogy öt percig ott kell állni a tűzhely mellett a folyamatos kevergetés miatt, majd amikor kihűlt, le kell szűrni, de az íze magáért beszél. A szervezetre gyakorolt hatása pedig sokkal erősebb az instant verzióénál.

Egyik kislányom szorulásos típus. Napi egy bögre cikóriakávé mindig beindítja a kis emésztését, amiért olyan hálás vagyok. Szülőként annyira szívbe markoló nézni apróságunkat, aki bár kitartóan ül a vécén, mondogatja: „Anya, fáj a pocakom, de nem jön.” Nem túlzok, ha azt mondom, ez a növény egy szuperhős! Segít, gyógyít és még finom is.

Akinek van otthon, a kertben katángkórója, saját maga is elkészítheti belőle kávéját. A növény gyökerének megtisztítása után kávészem nagyságúra kell felvágni, majd sütőben 180-200 fokon barnára pirítani, majd le kell darálni vagy mozsárban összetörni, és utána már csak meg kell főzni, majd utána leszűrni.

Igyuk bátran a katángból készült teát és kávét, mert a szervezetünk meghálálja. A gyerekeket pedig be lehet vonni ebbe a kis napi rituáléba, amikor az egész család megiszik egy csésze finom, meleg pótkávét.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

 

Már követem az oldalt

X