Egészség

A egyik legegyszerűbb dolog, amit az egészségetekért tehettek: sétáljatok sokat!

Ingyenes, és szinte bármikor végezhető. Már napi fél óra séta is jó hatással lehet az egészségetekre. Gyalogolhattok, amikor ráértek, de akár egy szuper edzéssé is alakíthatjátok a napi sétátokat.

Gyalog átlagosan 1 óra 45 percre laktam a munkahelyemtől, amikor Londonban éltem. Azért tudom, mert munka után rendszeresen megtettem ezt a távot. Nem minden nap, de hetente egyszer biztos. Szeretek sétálni. Közben nézelődöm, új szemszögből látom meg az utcákat, új utakat fedezhetek fel. Bejárom a parkokat, és erdőkbe menekülök a tömeg elől. Közben jár az agyam: vagy arról gondolkodom, ami éppen a szemem elé került, vagy a jelenemről, a tervekről, a világról, vagy egy, a valóságtól teljesen elrugaszkodott történetről.

Kedv kell a sétához. És idő. Ha ez a kettő megvan, mindegy, hol vagytok, már indulhattok is!

Amellett, hogy szuper kikapcsolódás, még az egészségetek is hálás lehet érte. Egyes szakemberek szerint naponta mindössze 30 perc elegendő lehet ahhoz, hogy a séta jótékonyan hasson a szív- és érrendszeretekre, erősítse a csontjaitokat és az izmaitokat, csökkenjen tőle a súlyotok, és javuljon az állóképességetek. Ráadásul ezt mind ingyen!

Ha a mozgás fontosságát nézzük, bármilyen séta egészséges lehet. De nyilvánvalóan hatékonyabbnak tűnik egy tudatos, a saját tempótoknak megfelelő, de akár intenzívebb gyaloglás, mint a kirakat előtt meg-megálló, fagylaltot nyalogató, vagy magassarkúban tipegő séta, persze kinek, mi válik be. Mert bár sétálni bármiben lehet, a megfelelő, kényelmes cipő és öltözék elengedhetetlen, főleg, ha rendszeresen, edzésszerűen végzitek. Mehettek a közeli parkba, vagy fedezzétek fel a lakhelyetek körüli utcákat. Lehetnek „stratégiai pontok” is az útvonalon, mint például egy kávézó vagy szökőkút, ahol megpihenve tovább folytatjátok a kijelölt távotokat. Sétálhattok egyedül vagy társaságban, esetleg a kutyával. Válasszátok a lépcsőt a lift helyett, vagy szálljatok le egy-két megállóval hamarabb, mint ahogy célt érnétek. A maradék távot tegyétek meg gyalog.

Egy olyan szokást vezethettek be a mindennapjaitokba, amiért hosszú távon hálás lehet az egészségetek.

Nem árt persze valamilyen rendszert kialakítani. Például igyekezzetek mindig ugyanakkor sétálni, alakítsatok ki hozzá kapcsolódó szokásokat. Akár egy lépésszámlálót is beszerezhettek, hogy megnézzétek, egy-egy nap, illetve egy-egy kijelölt alkalommal hány lépést tesztek meg. Felállíthattok magatoknak célt, mondjuk egy nap tízezer lépés, s ha ez rendszeresen megvan, emelhettek ezen a számon, ahogyan idővel a mozgás intenzitásán is. A gyorsaság mellett kisebb súlyokkal is próbálkozhattok, vagy menjetek el túrázni! Már egy lankásabb domboldal is kihívást jelenthet, nem beszélve a meredekebb hegyoldalak ösvényeiről.

Ha edzésként tekintünk a sétára (és miért ne tennénk?), akkor fontos megemlíteni a felkészülést. Fizikai állapottól függően érdemes lehet bemelegíteni, mielőtt nekivágtok a kijelölt távotoknak. Az indulás előtti nyújtás jó ötlet, és kezdjétek a gyaloglást lassabb tempóban. Hagyjatok időt, hogy bemelegedjenek az izmok, bejáródjanak az ízületek. A megfelelő nyújtás és pihenés a séta végén is ajánlatos – az izmaitok minden bizonnyal hálásak lesznek érte.

És ami mégi nagyon fontos: élvezzétek a sétát! Nézzetek a lábatok elé, de ne feledkezzetek meg rácsodálkozni a környezetre, bármerre is jártok. A városban pillantsatok fel az épületek homlokzatára, az erdőben szippantsátok be a levelek friss illatát, a parkban hagyjátok, hogy a szemetek elvesszen a zöld megannyi árnyalatában. És

ha egyedül unalmasnak találjátok, biztosan találtok valakit, aki szívesen elkísér benneteket, akivel megoszthatjátok az élményeiteket, gondolataitokat.

Biztonságosnak tűnik, mégis érdemes felkészülni a váratlan helyzetekre séta közben is. Alapvető, hogy ha a városban végzitek, figyeljetek a közlekedésre. Az egészségetek szempontjából érdemes lehet az orvosotokkal is konzultálni az ügyben, főleg, ha korábban volt már olyan betegségetek, ami miatt óvatosabbnak kell lennetek bármilyen mozgásformát is válasszatok. A séta módját és intenzitását a korotoknak, egészségi- és fittségi állapototoknak megfelelően válasszátok meg. Indulás előtt készüljetek fel az időjárás válozékonyságára, ha kell, legyen nálatok naptej vagy esőkabát. A hosszabb túrákhoz a sétabot jó segítség lehet. És vigyetek magatokkal vizet! A megfelelő hidratálás ebben az esetben is rendkívül fontos.

Ajánljuk még:

 7 + 1 TIPP A TESTI, LELKI MEGÚJULÁSÉRT ÉS AZ EGÉSZSÉGÜNK MEGŐRZÉSÉÉRT

ÚJJÁÉLEDNI AZ ERDŐBEN: VITAPARCOUR, A TÖKÉLETES, TERMÉSZETBEN VÉGZETT TESTMOZGÁS

KIKAPCSOLÓDÁS A FÖLD ALATT – 10 KÜLÖNLEGES BARLANG, AHOVÁ MEGÉRI ELLÁTOGATNI!