Kikapcsolódás a föld alatt – 10 különleges barlang, ahová megéri ellátogatni

Aktív

Kikapcsolódás a föld alatt – 10 különleges barlang, ahová megéri ellátogatni

Hova menjünk kirándulni? – vetődik fel a kérdés a hétvége közeledtével, amire a válasz legtöbbször az, hogy egy szép erdőközeli helyre, vízpartra vagy esetleg egy várhoz. Olyant még sosem hallottam, hogy menjünk egy barlangba kirándulni – valahogy ez az opció sosem vetődik fel. Pedig Magyarország bővelkedik szebbnél szebb barlangokban, amelyek között igazi különlegességek is rejlenek. Mutatom, hogy melyik 10 barlangot javaslom felkeresni akár önálló, akár kiegészítő programként egy túrázáshoz.

Szent-István barlang

A Lillafüred mellett található barlangot a látványos oldásformák (pl. Mamut-fogsor, Anyóstorok) mellett cseppkőképződményei teszik feledhetetlenné. A 100%-os páratartalmú levegő nagyon tiszta és pollenmentes, ezért légúti megbetegedésekben szenvedők is gyakran keresik fel az István-barlangot. A túra nem igényel nagyobb felkészülést, azonban a 10 °C-os hőmérséklet miatt öltözzünk fel melegen. 

Szelim-lyuk

A régészeti szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bíró barlang Tatabányán található, és gyalogosan könnyen megközelíthető. A neandervölgyi ősember által használt üreg fokozottan védett hely és a belső csarnok méretére a legjobb kifejezés az, hogy gigantikus. A tetején beáramló fénynek köszönhetően a barlang területe világos, és ha már ott járunk, ne hagyjuk ki a Tatai-medencére való panorámakilátást sem.

Miskolctapolcai barlangfürdő

Észak-Magyarország egyik legkülönlegesebb barlangja Miskolctapolcán található, amely ma élményfürdőként üzemel. A Tavas-barlang vize kellemes, 30 °C-os hőmérsékletű, míg levegője gyógyhatású. A természet alkotta járatokban igazán jól esik a pihenés kicsiknek és nagyoknak egyaránt, így

tökéletes program az egész család számára a barlangban rejlő természeti képződmény felkeresése.

Aggteleki Baradla-barlangrendszer

Az osztálykirándulások közkedvelt helye a Baradla-barlangrendszer, annak is az aggteleki része, amely sztalaktit és sztalagmit cseppkőoszlopaival valódi csemege a látogatók számára. Az UNESCO világörökség részét képező barlangban több útvonal vezet végig. Erőnléttől függően az 1 órás könnyű sétától kezdve egészen a 6-7 órás kalandtúrák közül válogathatunk.  

Szemlő-hegyi barlang

Budapesten a II. kerületben található ez a jól kiépített és látogatóbarát üregrendszer. Minden terem más látnivalót rejt, ami közül az egyik legkedvesebb a virágoskert, amely nevét a borsókövekből és karfi­olokból évmilliók alatt létrejött képződményekről kapta. A teljes barlang 2,2 km hosszú, ebből vezetett barlangtúrával 300 métert járhatunk be. A 10 teremből álló barlangi bemutató igazi élménykirándulás lehet a család minden tagjának.

Sziklakórház

A Budai Vár alatt található barlangrendszerben egy igazán különleges létesítmény, a sziklakórház kapott helyet, amely a 2. világháborúban valóban kórházként funkcionált. A helyet 2018-ban a legjobb európai múzeumnak választották, amely kitüntetésre méltán rászolgált. Egy időutazás részesei lehetünk 60 perc erejéig, ahol az emberség a történelem legsötétebb óráiban is felülírt mindent.

Szerintem ezt a helyet egyszer mindenkinek látnia kell. 

Forrás: Szombati Orsolya / traveladdict

Tapolcai-tavasbarlang

A világ leghosszabb csónakázható barlangja 2015 óta várja az érdeklődőket 16 méterrel a föld felszíne alatt. A csónakokhoz 73 lépcsőn keresztül juthatunk le, ám a lépcsőzés bőven megéri a fáradságot. A másfél órás élménytúra része ugyanis egy 15 perces csónakázás a gyönyörűen megvilágított barlangrendszerben, ahol a hőmérséklet egész évben kellemes, 20 °C körül alakul.

Molnár János-barlang

A Rózsadomb szívében rejlő barlang igazi különlegesség a hazai palettán, ez ugyanis hazánk legnagyobb víz alatti barlangja. A karsztvízzel elöntött járatokat csak búvárként lehet felkeresni és csak külön engedéllyel merülhető. A kristálytiszta vizű járatok elképesztő látványt nyújtanak, amelyekben néhol még különleges fosszíliákat is lehet találni. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom,

búvárként nagy álmom egyszer merülni ebben a barlangban.

Istállós-kői-barlang

A Bükk hegység második legmagasabb pontján lévő ürege hazánk leglátogatottabb barlangját rejti, ahonnan a világ legrégebbi, íjászathoz is használt csonthegyecskéi kerültek elő. Az 57 m hosszú Istállás-kői, vagy más néven ősember-barlangot Szilvásvárad felől, a Szalajka-völgyön keresztül lehet legegyszerűbben megközelíteni. Mivel a barlang magasan a hegy oldalában fekszik, és a bejárathoz szerpentines erdei út vezet, csak megfelelő túracipővel vágjunk neki ennek az útnak.

Pál-völgyi barlang

A fővárosban alatt húzódik hazánk leghosszabb barlangja (32 km), ami leginkább cseppköveiről híres. A 60 perces vezetett túra megfelelő edzettséget és állóképességet igényel, a Pál-völgyi barlangban ugyanis néhol egészen meredeken vezet az út lefelé. Cserébe viszont gyönyörű cseppköveket, gömbszerű hévizes oldásformákat és ősi kagylólenyomatokat láthatunk mélyen a felszín alatt.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X