Aktív

Villogjunk a kötőtűkkel, 9 okunk is van rá

Amikor ismerős, fiatal lányok meglátják, hogy kötök vagy horgolok, két kéréssel csapnak le rám szinte egy időben. Az egyik, hogy tanítsam meg őket kötni, a másik, hogy kössek nekik is valamit, de iziben.

Legalább egy hajpántot, egy menő sapit vagy egy meleg csuklóvédőt kössek nekik, mert a kézimunkával készült ruhadarabok, tárgyak még mindig vonzók. Ma, amikor egy kattintással minden elérhető a neten, és géppel kötött, szövött, hímzett ruhák millió tonnaszám készülnek, még mindig maradt értéke annak, amit a saját két kezünkkel készítünk el. Szerintem fontos út a környezetvédelem és a tudatos öltözködés felé, mert lassulásra ösztönöz, és értéket ad annak, amit viselünk.

Nem szívesen vetjük szemétre azt a ruhadarabot, amin heteken keresztül a két kezünkkel dolgoztunk.

Így aztán szívesen megmutatom bárkinek az alapokat, nem ördöngösség, én aztán tudom, hiszen horgolni, kötni is kisiskolás koromban tanultam meg. Az egy sima, egy fordított mindenkinek menni fog, és a szemek tűre felszedése sem igényel különleges kézügyességet. Imádok kötni, de bevallom, nem vagyok igazán nagy tehetség ezen a területen, engem maga a folyamat vonz, és az eufória, ami a kötést, horgolást kíséri.

1. Tökéletes ellazulást nyújt

Ma már tudjuk, hogy nagyon sok pozitív hatása van a kötésnek. A legjelentősebb egészen biztosan az, hogy tökéletes ellazulást nyújt. Úgy pihentet, hogy közben munkát végez a kéz és az agy. A kötés egyféle önhipnózis, ami olyan állapotot eredményez, mintha órákig meditálna a kötést végző illető.

2. Csökkenti a napi stressz hatását

Elég csak megfigyelni egy dühödten kötni kezdő ember mozdulatait, a sebesen villogó kötőtűk egy idő után átváltanak alacsonyabb fordulatszámra. A kötés egy pozitív, nagyon hatékony eszköz és módszer a feszültségek elvezetésére.

3. Kifejezetten meditatív

Kötés-horgolás közben olyan agyterületeket aktivizálunk, amelyeket jógázás közben vagy más relaxációs gyakorlatok során is. Ezért a kötés-horgolás csökkenti a vérnyomást, miközben megemeli a szervezet oxigénszintjét azáltal, hogy nyugodtabb, mélyebb, nagy levegőket veszünk kézimunkázás közben.

4. Fejleszti a kreativitást

Készítsünk bármilyen ruhadarabot vagy táskát, háztartási tárolót, mindenképp meg kell terveznünk az adott darabot. Ezernyi szín, minta és lehetőség között kóborolhat a fantáziánk. A kézimunkát megelőző folyamat önmagában egy izgalmas utazás. Én sokszor az egyik darab kötése közben agyban már a másikat tervezem, és alig várom, hogy az előzővel végezzek, annyira vonz a következő kihívás.

5. A kézimunka fegyelemre tanít

Bármennyire is szeretnék egyszerre sok darabon dolgozni, nem kapok bele a másikba addig, amíg az előzővel nem végeztem. Volt ugyan rá példa, és olyankor hónapokig álltak egy kosárban a félig kész ruhadarabok. De ma már fegyelmezetten, sorról sorra haladok. Egyik szem jön a másik után, rendet kell tartani a sorok között, az vezet a sikerhez.

horgolt állatkák

 

6. Fejleszti a finommotorikát

Bár gyerekkorban lezajlik a finommotorika hangolása, később is nagyon fontos, hogy a kéz és az agy együttműködését ennyire aprólékos, nagy figyelmet igénylő művelettel kössük össze.

7. Jó memóriagyakorlat

Bár ma már lehet olvasni arról is, hogy az időskori leépülés lassításában, elkerülésében jelentős szerepe van a kézzel végzett tevékenységeknek is, az biztos, hogy egy bonyolult minta kötése közben a minta leszámolása, nyomon követése olyan agymunkát követel, amely folyamatosan frissen tartja az elmét.

8. Edz, anélkül, hogy észrevennénk

A kézimunkának közvetlen fizikai hatása van: megelőzi az ízületek gyulladását, az izmok sorvadását. Egy olyan észrevétlen edzés, ami számos örömet biztosíthat fiatalnak, idősnek egyaránt.

9. Képernyőmentes szórakozás

Nem utolsósorban – és ezt nagyon fontos hatásnak könyvelem el – kiveszi az emberek kezéből a telefont, kötés közben ugyanis nem lehet unottan görgetni az oldalak között, nem rabolja a villódzó képernyő az időnket. Helyette olyan hasznos tevékenységet végezhetünk, ami a munkafolyamat közben is sok pozitív hatással van ránk. A végeredmény pedig jó esetben a megérdemelt siker és egy olyan tárgy, amit (akár magunknak, akár másnak készítettük), mindig a mi kezünk nyomát viseli majd. Egy bizonyos élethelyzet emléke magunknak vagy emlék tőlünk másnak. 

 

Már követem az oldalt

X