Otthon

Teszteltük: valóban ki lehet fehéríteni a besárgult csipkét?

Reneszánszát éli a kézzel vert vagy horgolt csipke a lakberendezésben. Van, aki örökül kapja nagymamája régi csipkéit, én innen-onnan szereztem be pár tucat kisebb-nagyobb csipkét, amik régóta „új életre” várnak.

Elég sok csipkém gyűlt már ahhoz össze, hogy egy lámpabúrát és egy fali ékszertartót is készíthessek a készletből párhuzamosan. Régóta vágyom ezekre, de a csipkéim egy része nincs valami jó állapotban, egészen pontosan csúnyán besárgultak, beszürkültek. Vannak olyanok, amik szépen „öregednek” és jól áll nekik az idő, az enyémek egy jelentős része nem ilyen szerencsés. Nem titokzatosan ódonnak hatnak, hanem szimplán koszosnak, elhanyagoltnak és avíttnak. A horgolt csipkék mintái azonban magukért beszélnek, igazán varázslatosak, kár lenne értük, meg eleget vártak már a fiókban, én pedig szeretném megmenteni őket.

Úgy döntöttem, hogy kezdő lépésként kipróbálom az interneten keringő számos fehérítő trükk igazságát. Hátha szerencsém lesz, és a por mellett az idővel együtt járó besárgulástól is megszabadíthatom csipke-kincseimet. Egyébként nem ismerem az eredetüket, turkálóban meg online használtcikk piacon vásárolgattam össze őket az elmúlt években. Szigorúan akkor, ha valami szuper olcsó lehetőségre bukkantam.

Az egyik tételt például, amiben harminchat eltérő méretű csipke volt, kereken 5000 Ft-ért vettem, ami igazán semmiség ennyi kézimunkáért. Ám a lényeg, hogy egyszerűen nem tudhatom, valóban a kosz, a por, az anyagban rekedt mosószer és keményítőmaradványok miatt veszítették-e el üde fehér színűket vagy nem is voltak fehérek soha – és eredetileg is mogyoró, bézs vagy ekrü színű cérnából horgolták, verték őket.

Egy próbát azonban mindenképp megér a sima öblítésen felüli tisztítás, és talán nem teszi tönkre őket az általam választott beavatkozások egyike sem. Minden kísérlethez egy-egy darab csipkét „áldoztam” fel, hogy a végén a leginkább hatásos beavatkozással tudjam kúrálni a teljes készletet.

Mutatom, mikkel próbálkoztam: 

 
Kassai Tini

Fehér ecet és semmi más

Nos, egy ideig kutattam a neten, mi a csuda is az a fehér ecet, mire rájöttem, hogy semmi extra nincs az elnevezés mögött, a leghétköznapibb ecetről van szó: a háztartási ecetről. Nekem húsz százalékos ecetem volt itthon, a csipkét ebbe, a további hígítás nélküli ecetbe áztattam be egy napra. Kicsit kellemetlen volt a szaga, de kitettem az erkélyre csipkéstül, lavórostul az egészet, hadd ázzon.

Ilyen volt:

 
Kassai Tini
  

Ilyen lett:

 
Kassai Tini

Szódabikarbóna és citromlé

Egy liter melegvíz, öt evőkanál szódabikarbóna és három citrom leve. Ezt az elegyet vetettem be másodjára. A leírások szerint nem jó a palackos citromlé, hacsak nem valami 100%-os, minden egyéb adalékszertől mentes termékről van szó, mert másként hat. Állítólag. Egy egész napot adtam ennek a keveréknek is.

Ilyen volt:

 
Kassai Tini

Ilyen lett:

 
Kassai Tini

Szódabikarbóna és forró víz

Befogtam egy rozsdamentes acélból készült lábost, ebben főztem ki a kiválasztott csipkét- a forralástól számított három órán keresztül bugyogott a csipke a vízben. Kicsit aggódtam, hogy „túlfőzöm”, nem tudom, egyáltalán ilyen lehetséges-e, de ugye azt sem, hogy igazából miből készültek a csipkék. Mi van, ha valami extra érzékeny fonalból horgolták azok egy részét? Szerencsére kutyabaja se lett.

Ilyen volt:

 
Kassai Tini

Ilyen lett:

 
Kassai Tini

Mosószappanos teszt

Melegvíz, mosószappan – sajnos már nem a volt anyósom padlásáról. Egy órára tiszta melegvízbe áztattam a csipkéket. Utána leöntöttem az áztatóvizet, újabb melegvizet eresztettem és a már megpuhult csipkét óvatosan bedörgöltem mosószappannal. Hagytam kereken öt órán keresztül ázni. Akkor leöntöttem róla a szappanos vizet, alaposan kiöblítettem belőle a szappan maradványait és ecetes öblítővízben még átlögyböltem.

Ilyen volt:

 
Kassai Tini 

Ilyen lett:

 
Kassai Tini

 

Vegyszeres fehérítés

Bár nem szeretem a vegyszereket, nagyon régóta nem használok ilyet ruhamosásnál, de most próbát tettem vele a teszt érdekében, és csipkefehérítésre mégis befogtam.

Ilyen volt:

 
Kassai Tini

Ilyen lett:

 
Kassai Tini

Teszteredmény:

Őszinte leszek, szerintem az összes beavatkozás szinte a nullával egyenlő eredményt hozott. Talán a szódabikarbónás kifőzés volt az, ami után a csipkén egy hajszálnyi különbséget látok, egy nagyon kicsit finomodott a színe. Illetve a vegyszeres áztatás után is volt változás, de nem fehérebb, hanem foltosabb lett a csipke. Egyszóval, ha nektek vannak jó vagy ezeknél tényleg hatásosabb praktikáitok, akkor osszátok meg velünk. Vagy elfogadom a helyzetet, és egy gyengéd öblítés után nem fehér, hanem az időfestette színű csipkékből gyártok kincseket a családnak.

Ajánljuk még: 

KORTALAN AKCIÓ EGY ÉLHETŐBB HOLNAPÉRT: SZEMÉTKEDÉS KARÁCSONY TÁJÁN
NEM CSÓRÓ ÉS NEM IGÉNYTELEN, CSAK KÖRNYEZETTUDATOS: A HASZNÁLTHOLMI-VÁSÁRLÁS

Egy ízig-vérig környezettudatos apa is elbukik néha...
Szóval, az van, hogy én tényleg nagyon igyekszem környezettudatosan élni. Ezt a környezetemben élők valószínűleg nem ilyen finoman fogalmaznák meg, talán még mániákusnak is nevezne egyikük-másikuk, de ezzel együtt tudok élni. Nagyobb baj, hogy bármennyire is törekszem a természetbarát, zero waste-közeli életmódra, a hétköznapok valóságát nem tudom megkerülni. Vagyis, nem megy ez olyan gyorsan és simán, mint eleinte gondoltam.

 

 

Már követem az oldalt

X