Kékfestés és matyó hímzés 2021-ben: hazai divatmárkák, amik a régiből csinálnak újat

Stílus

Kékfestés és matyó hímzés 2021-ben: hazai divatmárkák, amik a régiből csinálnak újat

Kékfestés, matyó hímzés, növényi festés – régi, jól bevált módszerek és különleges ruhák, amiket így készítenek. Sok remek hazai márka van, most a kedvenceim közül gyűjtöttem néhányat, akiket érdemes megismerni.

 Manapság egyre többször lehet arról hallani, hogy a kézművesség, az ipar- és népművészet a kihalás szélén áll. Tagadhatatlan: a gépesített, globalizált termelés elterjedése számos tradicionális szakmát kényszerített térdre, a kis családi vállalkozásoknak sokszor nincs kellő anyagi forrásuk a fiatal tehetségek képzésére, betanítására, valamint a fenntartható üzleti modellek létrehozásához szükséges eszközökre. Viszont a hagyományos kézművesség helyzete a világjárvány alatt változni látszik; egyre több vásárló érdeklődik a kis, lokális műhelyekben készült termékek iránt, legyen szó divatcikkekről, dísz- vagy használati tárgyakról.

Abban, hogy a modern világban a régi mesterségek új erőre kapjanak, a fiatal tervezőknek, márkáknak is nagy szerepe van: e kulturális-társadalmi hagyatékot fel kell fedezniük, hogy saját eszköztáruk segítségével, egyedi stílusuk szerint megőrizzék, továbbgondolják azokat. 

Az egyre gyorsuló világ trendjeinek követése mellett (helyett?) a múltunkat is tisztelnünk kell. Ennek egyik módja, hogy divattervezőként, divatmárkaként beemeljük a hagyományos kézműves technikákat, anyagokat is kollekcióinkba, fogasztóként pedig keressük azokat a márkákat, amelyek segítenek nekünk abban, hogy egyszerre legyünk divatosak és hagyományőrzők.

Előrebocsátom: rengeteg szuper magyar tervezővel találkoztam már, és sokan vannak olyanok is, akik a hagyománytiszteletet, a tudatos fogyasztást és a környezetvédelmet is zászlajukra tűzték. Mindannyian megérdemlik, hogy önálló cikkek szülessenek róluk, minél többen megismerjék őket, hiszen sokak számára valódi alternatívát jelenthetnek a tucatáruk pótlására. Igen, ezek a termékek drágábbak, mint a fast fashion, de többet is kapunk a pénzünkért: minőségibb, szebb, jelentéssel bíró, üzenetet hordozó ruhákat.

Szubjektív listámon most öt hazai kedvencemet soroltam, akik valódi színfoltjai a divatiparnak, és egyre több helyen előforduló ruháikkal a magyar utcáknak is:

Örökkék/Everblue

A kékfestés egy évszázados múltra visszatekintő mesterség. Találkozhatunk vele a népviseletben, hagyományőrző műhelyek vásárain, de sajnos ez a szakma ma már „sokkal inkább történelem, mint jelenidő” – olvashatjuk az Örökkék weboldalán.

kekfestés
 
Skorutyák János kékfestő mester 1984-ben // Fotó: Fortepan / Gábor Viktor

A márka 100%-ban magyar termékeket készít, célja pedig az, hogy beillessze a kékfestést a 21. századba. Műhelyükben olyan ruhadarabok, dizájn- és ajándéktárgyak készülnek, melyek az eredeti technológiát és az antik nyomódúcokat, mintákat alkalmazzák, illetve Farkas-Széki Judit fiatal formatervező által újragondolva egészítik ki a kollekciókat.

Botanika

Hajgató Sára márkája, a Botanika a növényi festés egyik legismertebb képviselője itthon. A festés során a hagyományos merítésen túl a japán shibori mintázás, a tatakizome kalapálás és a gőzöléses ecoprint is technikákat is alkalmazza a tervező. Sára kollekcióiban légies selymek, finom gyapjúszövetek, pamut kelmék, rusztikus len- és kendervásznak kapnak helyet, kizárólag organikus anyagokkal dolgoznak. Külön kuriózum, hogy az egyedi darabok megfestéséhez szükséges növények saját termesztésből, gyűjtésből, az egzotikus alapanyagok pedig fenntartható forrásból származnak.

Printa

A Printa limitált szériás, egyedi tervezésű ruhákat, posztereket, ajándéktárgyakat, otthoni kiegészítőket tervez és gyárt Magyarországon. Kis példányszámban, újrahasznosított, organikus és innovatív alapanyagokból készülnek termékei, ötvözve a hagyományos kézműves technikákat a modern technikai lehetőségekkel. A Printa kollekcióiban találunk erdélyi kézművesek által készített használati tárgyat, kézzel és vízbázisú szitanyomással, fiatal grafikusok által kidolgozott faliképeket, de újrahasznosított és minősített természetes anyagból megálmodott ruhadarabokat is.

Matyodesign

„Egyenesen a tardi asszonyoktól” – a Matyodesign termékei 27 asszonynak adnak munkát Tardon, egy pici északkelet-magyarországi faluban. A márka missziója, hogy ne csak életben tartsa a matyó hímzés hagyományát (amely már az UNESCO világörökség része), de újra is teremtse azt a jelenkor kihívásait, az egyediséget és a magas színvonalú kézimunkát szem előtt tartva. A Matyodesgin alapítója, Váczi Rozi feladatának tartja, hogy ami a helyi asszonyok kezében van, továbböröklődjön generációról generációra. Vállalkozása hidat képez a régi és az új, a fiatalabb és az idősebb korosztály, a jelen és a múlt között.

Zsigmond Dora Menswear

Dóra vidéken nőtt fel, minden alkotásában felfedezhetjük a tájvilág jellegzetes alakjait, elemeit. A REMADE kollekció fenntartható ruhadarabjain a magyar folklór csendes ereje az újrahasznosított, növényekkel festett szövetekben él tovább. A hagyományos kézműves technikák és az elavultnak számító szövetek alkalmazása a múltat ​​a jövőbe viszi: Dóra így őrzi a vidéki hagyományokat a városi világban. A modern, tartós, indusztriális sziluettek olyan kézműves részletekkel találkoznak, mint a hímzés, a reteszelés, a makramé, a kötés és a növényi festés. Viaszos pamuttal, organikus vászonnal, kárpittal, dupla gézzel, ramival, PET-palackokból újrahasznosított szövetekkel, sőt, 60 éves, kézzel szőtt vásznakkal is dolgoznak, melyeket Magyarország falvaiból gyűjtenek.

 

Ajánljuk még:

10 öltözködési baki, amitől idősebbnek tűnhetsz
Mind ismerünk olyan nőket, akik mindig csodásan néznek ki és önbizalommal viselnek minden ruhadarabot. Mások meg olykor mintha saját öreganyjuknak öltöznének. Az előbbiek praktikáit, utóbbiak hibáit gyűjtöttük össze ebben a cikkben.