Aktív

Szalag, korong, henger: fitneszkellékek, amikkel hatékonyabbá tehetitek az otthoni edzést

Manapság már sokféle eszköz rendelkezésünkre áll az otthoni sportoláshoz, ráadásul a segítségükkel akár hamarabb is elérhetjük a kitűzött céljainkat. Ilyen például a gumiszalag, a fitneszkorong és az SMR henger, amikkel mind hatékonyabbá tehetitek az otthoni edzéseket – persze csak akkor, ha odafigyeléssel, megfelelően használjátok azokat!

Az idő enyhülésével egyre nagyobb erőt és késztetést érzek arra magamban, hogy visszatérjek a rendszeres edzéshez. A téli hidegben olykor-olykor kidugja az orrát az ember, fut néhány kilométert, csinál néhány felülést, jólesik a mozgás, de valahogy mégis az a legjobb, amikor a kanapén elnyújtózva egy puha és meleg takaró alatt várjuk, hogy végre kitavaszodjon. Lassan azonban tényleg fel kell húznunk az edzőcipőnket, hogy egy kicsit formába hozzuk magunkat a nyárra. Sokféle eszköz közül választhatunk, amelyek segítségével még hatékonyabban tréningezhetünk, célirányosabban s talán még gyorsabban érhetjük el a segítségükkel lépésről lépésre a céljainkat. Az izmosabb hasat, a formásabb karokat, a kerekebb feneket.

Ezek közül az eszközök közül az egyik legkedveltebb a fitnesz-szalag. A legnagyobb jóindulattal sem tartoznak a kedvenceim közé a lábemelgetések – annak ellenére, hogy tudom, milyen fontosak a formás csípő, comb és popsi megszerzéséhez és megtartásához. Bár az erősítő gumiszalagnak a segítségével akár az egész testet át lehet mozgatni, én főleg deréktól lefelé eső testrészeim alakítgatására használom – nemcsak a csinosság miatt, hanem azért is, mert rendszeres használata a csontokat is erősítheti. (Nem mellesleg olyan szép a színe, hogy amikor megvásároltam, alig vártam, hogy végre használhassam. A különböző színek egyébként különböző erősséget jelentenek.)

A szalag nem hagyja, hogy úgymond „lendületből” végezzem a gyakorlatokat, arra késztet, hogy valóban izomból dolgoztassam a lábamat, a fenekemet és adott esetben a derekamat vagy a karjaimat, így azok erősebbekké, tónusosabbakká válhatnak. Ráadásul tényleg lazábbak és rugalmasabbak lehetnek a segítségükkel az izmok.

Előnye, hogy olcsón be lehet szerezni. De ami még jobb, hogy helyettesíthető vele a jóval nehezebb súlyzó: kis helyen elfér, így szinte bárhová magatokkal vihetitek. Az erősítés mellett nyújtásoknak is szuper kiegészítője lehet. Hátránya, hogy hamar megnyúlhat, elvesztve a nehézségi fokot, s egy idő után nehéz eldönteni, hogy ti erősödtetek, vagy a szalag nyúlt ki. Emiatt nehezebben követhető, hogy a kitűzött célt elértétek-e vagy sem, ami a motiváció visszaeséséhez vezethet.

Alkalmas a teljes test átmozgatására a csúszókorong is. Első pillanatban talán még örülhetnénk is annak, hogy a segítségével könnyebben csúszik a lábunk a padlón például az úgynevezett „hegymászó” gyakorlat, a kitörések vagy bármilyen váltott lábbal elvégzett feladat közben, de hamar kiderül, hogy éppen ebben rejlik a gyakorlatok neheze: az instabil korongok arra kényszerítenek, hogy a mozdulat közben stabil testhelyzetbe hozzuk magunkat, s ez a küzdelem még inkább erősítheti az izmokat, vagyis a saját testsúlyos edzések még hatékonyabbak lehetnek általa. Nehezíthetitek velük például az egy-két perces plankot is, így jobban dolgozik a láb és a hasizom.

Előnye, hogy könnyű, és kis helyen elfér. Javíthatja az egyensúlyérzéket, és kevésbé megterhelő az ízületeknek, mintha nélküle végeznénk a gyakorlatokat. Hátránya, hogy ha nincsenek megfelelően bemelegítve az izmaink vagy nem figyelünk oda, egy hirtelen csúszás vagy rossz mozdulat miatt könnyen meghúzódhatnak az izmok, nagyobb a sérülésveszély (bár ez a korongok nélküli edzésekre is igaz, és azért is tehetünk, hogy ilyen ne történjen).

Az előző két eszköz is szuper kiegészítője lehet a rendszeres edzéseknek, nálam mégis az egyik legnagyobb kedvenc az SMR henger. A rövidítés jelentése: self-myofascial release, amit nagyon nyersen úgy is fordíthatunk, hogy „kötőszövet önmasszázs”, hiszen az említett hengerrel az izmok lazítását, az izomcsomók oldását tudjuk elvégezni – ez a feszültség erős igénybevétel, megerőltetés miatt is kialakulhat, de a stressz vagy különböző lelki problémák is állhatnak a hátterében. Nemcsak a rendszeresen sportolóknak ajánlott, azoknak is nagy hasznukra lehet, akik mozgásszegény életmódot folytatnak, munkájuk közben minimális mozgás szükséges, vagy éppen egész nap az íróasztal mellett ülnek.

Természetesen érdemes elővenni akkor is, ha szeretnétek megelőzni vagy csökkenteni az izomlázat, jobb teljesítményre, rugalmasabb izmokra vágytok, a sportsérülések elkerülése esetén, nyújtás, lazítás miatt, vagy mert egy-egy konkrét izomfájdalomtól szeretnétek megszabadulni. Mint a masszázs során általában, úgy eleinte itt is fájdalmat érezhettek, ami idővel (ahogy egyre lazábbak lesznek az izmok) csökken.

Előnye, hogy akár tévénézés közben is használható

– persze a sérülések elkerülése és a hatékonyság miatt fontos a figyelem –, és szinte bármivel helyettesíthető, ha éppen nincs kéznél ez a speciális műanyag vagy szivacshenger. Például egy teniszlabda, egy termosz, de akár a sodrófa is alkalmas lehet az izmok ilyen módon való lelazításához.

Hátránya, hogy meg kell tanulni (jól) használni, különben nem érjük el a kívánt hatást, vagy akár nagyobb kárt okozhatunk, mint amekkorát orvosolni szerettünk volna vele. Például nem szabad közvetlenül a fájó területen használni: érdemes nagyobb területen, óvatosan kezdeni és fokozatosan haladni. Fontos odafigyelni a tempóra is, a túl gyors „hengerezés” nem tesz jót az izomzatnak. Végül pedig arányosan, mindenhol kell vele dolgozni, nem szabad állandó nyomást gyakorolni, túl sok időt tölteni az egyes csomókon.

A legjobb, ha kikéritek egy szakember (pl.: gyógytornász, személyi edző, masszőr) véleményét, tanácsát az egyes eszközök használata előtt, vagy alaposan utánajártok, melyiket, hogyan is kell úgy használni, hogy az biztosan az előnyötökre váljék és ne okozzon sérülést. Biztonságos használat mellett pedig ezeknek az eszközöknek a segítségével könnyen lehet, hogy rövidebb idő alatt éritek el a kitűzött célotokat és még jobban érezitek magatokat a bőrötökben.

Ajánljuk még:

SPORT A SZOBÁBAN — EGY KIS SEGÍTSÉG A HATÉKONY OTTHONI EDZÉSHEZ!
MIRE ELÉG TÍZEZER LÉPÉS? – ERRE SZÁMÍTHATSZ, HA LEGYALOGLOD A MINIMUMOT

 

Már követem az oldalt

X