Aktív

Milyen a jó a coach, és mi az egyáltalán?

Ha olvastátok néhány írásomat, tudhatjátok, hogy szívügyemnek tekintem a mentális egészséget és annak tudatosítását: mindenkinek jár a segítség, ha elakad az életében. Többször írtam már pszichológusválasztásról és azt is megemlítettem, jelenlegi tanulmányaim mellett life coach vagyok. De arról, hogy mi ez pontosan, és főleg arról, hogy mi nem, még nem beszéltem. Eljött az ideje ennek is.

Sokan szidják a coachokat, vagy ellenzik a működésüket, megkérdőjelezik a létjogosultságukat. Ezek a negatív előítéletek legtöbbször tévhitekből fakadnak. Az egyik legismertebb, hogy a coachok a pszichológusok munkájának ellopására törekszenek és ehhez egy jól csengő angol megnevezést használnak, mert menőbb azt mondani: coachingra járok, mint azt, hogy terápiára.

Tény, hogy mind a coachnak, mind a pszichológusnak valamiféle segítségnyújtás a szerepe, de nagyjából ennyiben ki is merülnek a közös pontok. A coach csak mentálisan egészséges embereknek segíthet

konkrét probléma vagy élethelyzet megoldásában, rövid intervallumra szóló szerződéssel.

Jó esetben az első ülés arról szól, hogy a coach és a leendő kliens átbeszélik, tudnak-e együtt dolgozni, és a kliens élethelyzete belefér-e még a coach kompetenciájába.

Tehát egy coach annyit ért a mentális problémákhoz, hogy felismeri, ha valami már nem az ő szakterülete, és tovább tudja irányítani a klienst olyan szakemberhez, aki felelősségteljesen és hatékonyan tud segíteni. Ezek alapján, ha olyan hirdetéssel találkozunk, amelyben az illető coach azt írja, foglalkozik depresszióval, traumák feldolgozásával, múltbeli elakadásokkal, transzgenerációs problémákkal, akkor érdemes rögtön gyanút fogni. Ennek a segítő folyamatnak ugyanis egy másik jellemzője, hogy

a jelenre és a jövőre koncentrál.

A múltat csak annyira érinti, amennyire a kliens behozza a helyzet ismertetése során. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogyha például munkahelyváltási dilemma miatt kerested fel, nem fog arról érdeklődni, milyen volt a szüleid hozzáállása a saját munkájukhoz vagy hogyan telt a gyerekkorod és milyen üzeneteket kaptál a szüleidtől a munkával kapcsolatban. Persze, ha kliensként te szükségesnek érzed a múltad bizonyos részeiről beszélni, annak sincs akadálya, de nem ennek mentén zajlik egy ilyen folyamat.

Szintén fontos, hogy ez nem tényleges tanácsadás. A coach nem mondja meg, mit csinálj, hanem leginkább kérdez és visszajelez, illetve feladatokat ad, amelyek elvégzése segítheti a folyamatot. De ezeknek a meghatározása is közösen történik, tehát nem fogja megmondani neked, mit mondj a főnöködnek, kollégádnak, párodnak, gyerekednek.

Ezek a feladatok inkább gyakorlatok, amelyek rólad szólnak, mint a hálanapló, vagy olyan jellegű tevékenység, ami végiggondolásra késztet bizonyos működéseket benned: például minden nap írj le három olyan helyzetet, amikor valahogy cselekedtél. Ezek legtöbbször a pozitívumok megtalálásában és megerősítésében segíthetnek, ahogy az egész coaching folyamatnak arra kell irányulnia, hogy megtaláld,

mi az, amiben már jó vagy,

mert ezekből kiindulva lehet fejleszteni azt is, amiben segítségre van szükséged.

Továbbá a coach nem példálózik a saját életével, és nem dobálózik közhelyekkel. Sok stadiontöltő, influencerkedő, motivációs guru mondja magáról, hogy life coach, sokan közülük valóban rendelkeznek is ezzel a végzettséggel, már csak azért is, hogy le tudják papírozni a tevékenységüket, de a coaching nem azt jelenti, amit tőlük látni-hallani. Sokan az ilyen szuperpozitív megmondóemberekre asszociálnak a coachról, mert nekik van a legnagyobb hangjuk. De ha egy ülésen a coach fél órája kiselőadást tart az életéről, vagy ha ilyeneket hangoztat, hogy soha ne add fel az álmaid, mindig légy önmagad, olyan életet élsz, amilyet teremtettél magadnak, az vagy, amit bevonzol: akkor nem érdemes sokáig maradni nála.

Jó coachot azért is nehéz találni, mert sokan vagyunk. Egyre több intézményben képeznek ilyen szakembereket, e végzettségek minősége elég változó, az oktatás több éves tanítást és néhány napos tanfolyamot is takarhat. Vannak képzések, ahová gyakorlatilag bárki bejuthat és bárki el is végezheti, máshol többfordulós felvételi eljárással választják ki a néhány szerencsés tanulót. Egyes helyeken van gyakorlati vizsga tényleges kliensmunkával, más intézményekben egymáson vagy az oktatókon gyakorolnak a tanulók. A jó coach igazából rendre továbbképzi magát, workshopokra jár, olvas, tájékozódik és folyamatosan dolgozik, használja a meglévő elméleti tudást, így fejlődik.

Végezetül néhány praktikus tanács a választáshoz:

  • Nem biztos, hogy az a legjobb szakember, akit elsőként dob ki a Google kereső. Neki valószínűleg csak nagyon jó a marketingje. Persze, ez jelezhet minőséget, népszerűséget, de önmagában ez alapján még nem érdemes időpontot foglalni.
  • Ha tudod, milyen elakadásod van, a legjobb, ha már eleve az adott területtel foglalkozó coachok közt böngészel. Tehát a fentebb említett munkahelyváltásos problémára nem egy családi kapcsolatokkal foglalkozó szakember lesz a legjobb választás.
  • Ha a terület alapján már leszűkült a kör, nem árt utánaolvasgatni a talált coachoknak, belenézni előadásaikba, elolvasni cikkeiket. Lehet valaki bármilyen jó szakember a területén, ha nem bírod elviselni a hangszínét, a stílusát, ha teljesen más beállítottságú személyiség, mint amit te kedvelsz.
  • Ha ezek alapján már találtál olyan szakembert, akivel szívesen dolgoznál, vedd fel vele a kapcsolatot. Ebben az első beszélgetésben kérdezd meg, milyen képzést kapott, miért gondolja, hogy tényleg szakértője az adott területnek, hogyan zajlik nála egy folyamat. Ha mellébeszél a képzéseivel kapcsolatban, ha kitér a kérdéseid elől, vagy ha nem komfortos ez az első beszélgetés, akkor inkább keresgélj még.
  • Fontos, hogy ki tudjon alakulni egy olyan bizalmi légkör, amelyben meg tudsz nyílni. Van lehetőség a folyamat megszakítására, ha félúton úgy érzed, nem ő a neked való segítő, és ebből lehet tanulni, mire kell figyelni a következő keresésnél.

Összegezve, rengeteg a coach, rengeteg a képzés, és éppen emiatt rengeteg a lehetőség is.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X