„A kutya figyel rám és segít nekem” – a vakvezető ebek története

Dr. Gerhard Stallingnak egy érdekes élmény adta az ötletet a világ első vakvezetőkutya-kiképző iskolájának megnyitásához: a kórház parkjában, ahol egy vak pácienssel és saját kutyájával sétált, rövid időre magára kellett hagynia a beteget és az ebet. Visszatérésekor viselkedésváltozást tapasztalt a kutyáján: az elkezdett figyelni a betegre, vigyázta a lépteit.

Ismered a pszichológiai szakkifejezések igazi jelentését? Kvízezz, és kiderül!

Az elmúlt években egyre könnyebb hozzáférni különböző pszichológiával kapcsolatos tartalmakhoz. Mindenképpen jó az irány, azonban a gyakran nem szakemberek által közzétett rövid cikkek amellett, hogy felkelthetik kíváncsiságunkat bizonyos jelenségek iránt, teret adnak annak, hogy bizonyos fogalmakat tévesen kezdjünk használni a hétköznapokban. Kvízünkből kiderítheted, te mennyire vagy képben a szakkifejezésekkel!

Hat kutyás könyv, ami minden állatbarátnak jó ajándék lehet

Vannak emberek, akik bizonyos könyvek hatására döntenek úgy, hogy életüket szeretnék megosztani egy hűséges négylábúval, és vannak olyanok is, akik már meglévő kutyájuk hatására kezdenek velük kapcsolatos olvasmányokba. Mindenesetre a kutyás könyveknek örök rajongótábora van, amelynek én is tagja vagyok. A kedvenceimet ajánlom most: szerintem bármelyik kerül a fa alá, egy kutyabarát örülni fog.

Álomvilág és közösség: a kamaszkori rajongás pszichológiája. Mikor érdemes aggódni?

Ha egy tinédzser szobájára gondolunk, lelki szemeink előtt azonnal megjelenhet a csukott ajtó, ami mögött képzeletbeli kamaszunk hatalmas kupi közepén nyomkodja a kütyüjét. A kütyün pedig nem mást néz, mint a kedvenc előadója minden egyes megnyilvánulását, akinek a poszterei beborítják a falat is, és akiről sok szülő úgy érezheti, túl nagy helyet foglal el a gyerek, vagy akár a család életében. Miért csinálják ezt a tizenévesek, és hogyan lehet erre jól reagálni? Persze, ez a jelenség létezett a nagyszüleink, szüleink életében is, és mi is éltünk át hasonlót. Ahogy egyre többet dolgozom kamaszokkal, azt látom: van, ami nem változik...

Így főzök látássérültként

A fogyatékos embereknek egyre több eszközük, lehetőségük van, hogy igyekezettel, erőbefektetéssel egyre több téren önállóak legyenek. Szeretnénk is, ha legalább megközelítőleg olyan életünk lenne, mint ép társainknak. Pontosan tudom: valamennyi segítségre mindig szükségem lesz, de célom fejlődni, haladni a dolgaimmal. Ennek a fejlődésnek egy része a főzés megtanulása.

Milyen a jó a coach, és mi az egyáltalán?

Ha olvastátok néhány írásomat, tudhatjátok, hogy szívügyemnek tekintem a mentális egészséget és annak tudatosítását: mindenkinek jár a segítség, ha elakad az életében. Többször írtam már pszichológusválasztásról és azt is megemlítettem, jelenlegi tanulmányaim mellett life coach vagyok. De arról, hogy mi ez pontosan, és főleg arról, hogy mi nem, még nem beszéltem. Eljött az ideje ennek is.

Már követem az oldalt

X