Hat könyv önismerethez: élvezetes és komolyan vehető kötetek

Ahogy az elmúlt néhány évtizedben menő lett önismerettel, önfejlesztéssel foglalkozni, úgy szaporodtak meg és robbantak be a magyar könyvpiacra (is) a pszichológiai témájú, más-más megközelítést használó művek. Nehéz dolga van annak, aki olvasmányok útján szeretne valós ismereteket szerezni, hiszen a termékkínálat az áltudományos, mindent mindennel összekeverő írásoktól egészen a szakkönyvekig terjed. Mutatunk néhány kiadványt, amivel biztosan nem nyúlunk majd mellé.

Tényleg okosabbak leszünk Mozart zenéjétől?

Többé-kevésbé köztudott tény az idők kezdete óta, hogy a zene jó hatással van az emberi agy fejlődésére, különösen kisgyermekkorban. Az 1990-es évek közepén ez a tény egyik napról a másikra összefonódott Mozart nevével: se szeri, se száma az ő zenéjét tartalmazó hanghordozóknak, amelyek kismamák és csecsemők számára készültek. Azonban az a kutatás, amely ezt a hullámot elindította, teljesen másról szólt! De legalább kiderült, mi történik, amikor felkapnak egy témát, és addig csavarják, értelmezgetik, írják át itt, nyúlnak bele ott, egyszerűsítik amott, amíg a későbbiekben már alig van köze a terjedő információ eredeti kontextusához.

Kiskutya egy évre – ilyen az önkéntes kölyöknevelési program

Többször is írtam már a vakvezető kutyákról és csodás képességeikről, arról, milyen sokat jelent egy négylábú társ egy látássérült gazdinak. Arról azonban még nem beszéltem, mekkora szerepe van a kölyöknevelőknek abban, hogy egy párhetes szőrgombócból okos, ügyes vakvezető kutya váljon. Ők gondoskodnak a kiskutyáról onnantól kezdve, hogy elválasztják az anyjától, egészen addig, amíg kiképzőhöz nem kerül. Két önkéntes kölyöknevelőt kérdeztünk, hogyan néz ki ez a kedves feladat a valóságban.

Összeesküvésekben hinni érzelmi folyamat, ezért nem hatnak ilyenkor a racionális érvek

Miért kezd valaki makacsul hinni abszurditásokban és irrealitásokban? Az összeesküvés-elméletek egyre több területen vetik meg lábukat, a tömegkommunikáció, az internet, különösen a közösség oldalak megjelenése óta számuk folyamatosan növekszik. Találkozhatunk velük a popkultúrában, a politika területén, az egészségüggyel kapcsolatban, különböző természeti jelenségeket illetően, de nem kerülik el a történelmet és a nyelvészetet sem. Miért nő a konteó-hívők száma?

„A kutya figyel rám és segít nekem” – a vakvezető ebek története

Dr. Gerhard Stallingnak egy érdekes élmény adta az ötletet a világ első vakvezetőkutya-kiképző iskolájának megnyitásához: a kórház parkjában, ahol egy vak pácienssel és saját kutyájával sétált, rövid időre magára kellett hagynia a beteget és az ebet. Visszatérésekor viselkedésváltozást tapasztalt a kutyáján: az elkezdett figyelni a betegre, vigyázta a lépteit.

Ismered a pszichológiai szakkifejezések igazi jelentését? Kvízezz, és kiderül!

Az elmúlt években egyre könnyebb hozzáférni különböző pszichológiával kapcsolatos tartalmakhoz. Mindenképpen jó az irány, azonban a gyakran nem szakemberek által közzétett rövid cikkek amellett, hogy felkelthetik kíváncsiságunkat bizonyos jelenségek iránt, teret adnak annak, hogy bizonyos fogalmakat tévesen kezdjünk használni a hétköznapokban. Kvízünkből kiderítheted, te mennyire vagy képben a szakkifejezésekkel!

Hat kutyás könyv, ami minden állatbarátnak jó ajándék lehet

Vannak emberek, akik bizonyos könyvek hatására döntenek úgy, hogy életüket szeretnék megosztani egy hűséges négylábúval, és vannak olyanok is, akik már meglévő kutyájuk hatására kezdenek velük kapcsolatos olvasmányokba. Mindenesetre a kutyás könyveknek örök rajongótábora van, amelynek én is tagja vagyok. A kedvenceimet ajánlom most: szerintem bármelyik kerül a fa alá, egy kutyabarát örülni fog.