Ha elég keveset eszel belőle, ezer bajodon segíthet: így szerettem bele a chia magba
Olvasási idő: 4 perc

Ha elég keveset eszel belőle, ezer bajodon segíthet: így szerettem bele a chia magba

Minden kornak megvan a maga fogyókúrás őrülete. A jelen egyik kedvence a chia mag – és bár nem diétázom, ennek a kicsi magnak sokat köszönhetek.

A szuperdiéták aduásza mindenkor más. Egyesek egy adott élelmiszer köré építenek programot – ilyen volt például a káposztaleves-diéta –, mások pedig kiragadnak egy élelmiszert és azt ígérik, ha beépítjük azt mindennapi táplálkozásunkba, minden bajunk elmúlik, és még fogyni is fogunk. Ahogy sok nő a környezetemben, úgy kamaszként én is gyakran bedőltem az ilyen tanácsoknak és tippeknek, és vártam a csodát, ami valahogy nem jött.

Chia seeds and yogurt pudding
Fotó: 123RF 

Mire sikerült kialakítanom egy egészséges életmódot, újabb őrület kapott szárnyra: boldog boldogtalan elkezdett chia magot enni. Ott volt mindenhol: rakták sütibe, fagyiba, extrudált kenyérbe, levesbe, müzlibe, lekváros kenyérre. Átlagemberek, influenszerek és edzők hirdették jótékony hatásait, én pedig úgy döntöttem, csak azért se fogok erre is ráugrani, mert nem akartam azon görcsölni, hogy működik-e vagy sem.

Egészen addig tartott ez az elhatározás, míg rá nem jöttem, hogy Crohn-betegként jóval nehezebb megoldanom a rostok bevitelét, mint azoknak, akik bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt megehetnek. Egy ismerősöm, aki szintén ezzel a betegséggel küzd, javasolta, hogy egészen kis mennyiségben próbáljam ki a chia magot, teszteljem, bírja-e a szervezetem. Így egyszer csak azon kaptam magam, hogy ott van egy zacskóval a szekrényemben. Azóta újabb és újabb csomagokkal vásárolok – mert ez tényleg jó.

Chia seeds in wooden spoon
Fotó: 123RF 

Mit érdemes tudni a chia magról?

A Közép-és Dél-Mexikóban őshonos, azték zsálya magjaként is ismert magok egyik legnagyobb előnye, hogy nincs íze, így tulajdonképpen mindegy, hogy mibe szórjuk bele, az ételek karakterén igazán nem változtat. Az állagukon viszont annál inkább. Kezdetben elkövettem azt a hibát, hogy tulajdonképpen bármibe beletettem a magokat, amik jól megszívják magukat folyadékkal, így egy fura, zselészerű anyagot képeztek az ételben. Idővel rájöttem, hogy leginkább kásaként működik jól ez az alapanyag, vagy – ha valamilyen ételhez teszem – fontos kérdés lesz, hogy mennyi folyadékot öntsek mellé.

Az adagolásra fordított figyelem nemcsak az állag, hanem az egészség szempontjából is fontos, ugyanis

a túladagolás komoly problémák forrása lehet.

A napi optimális adagot 15 grammban határozzák meg. Én ennél valamivel kevesebbet fogyasztok, és nem is eszem mindennap, hiszen túl nagy mennyiségben még egy egészséges embernek is okozhat emésztési problémákat, egy gyulladásos bélbetegséggel élőnek pedig fokozottan oda kell figyelnie. Így csak minden második nap eszem, és kizárólag akkor, ha teljesen jól vagyok. A legenyhébb hasfájásnál már abbahagyom, és ezt ajánlom mindenkinek. Az egyik legnagyobb veszély az lehet, hogy folyadék nélkül fogyasztva a magok a beleinkben szívják meg magukat, így szorulást, ritkán pedig bélelzáródást okozhatnak. A mustármagra és szezámmagra érzékenyek számára fogyasztása nem ajánlott: keresztallergia miatt.

Healthy chia pudding with coconut milk and fresh berry in a glass.
Fotó: 123RF

Pozitív tapasztalatokból azonban jóval több van, mint amennyi kockázatot rejt. A legmeglepőbb és legmeghatározóbb élmény étvágycsökkentő hatása volt. Gyakran előfordul, hogy munkába menet rohanok, és örülök, ha van időm venni valami péksütit vagy szendvicset, hogy egy órával később már korogjon is a gyomrom... Ez a helyzet azonban könnyen elkerülhető, ha előző este elkészítem a chia magot is tartalmazó reggelimet és felkelek pár perccel korábban, hogy legyen időm megenni. Van, hogy zabpehellyel együtt, joghurtba szórva eszem, de puding is készíthető belőle. Ehhez növényi tejet használok, ebbe teszem bele a napi adagot, majd azzal ízesítem, amihez éppen kedvem van.

Fotó: 123RF

Nem vagyok kifejezetten édesszájú, így nekem egy kis fahéj és valamilyen aroma tökéletesen megfelel, de édesítővel vagy cukorral is elkészíthető. Én mindig a fogyasztást megelőző este készítem, hogy másnapra jól megduzzadjon, és összeérjenek az éppen választott ízek. Aki nem édességhez adva enné, az tapasztalni fogja, hogy

salátába, levesbe, smoothie-ba szórva is megállja helyét!

A chia magnak sokan tulajdonítanak fontos szerepet a szépségápolásban is. Olyan fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, mint a magnézium, a cink, a kálium, a szelén és a vas, ezek pedig hozzájárulhatnak a bőr, a köröm és a haj egészségének fenntartásához, ahogy a benne található omega-3 zsírsav is.

Chia seed pudding with strawberries, almond and chocolate cookie crumbs
Fotó: 123RF 

Nekem megérte kipróbálni ezt a felkapott fogyókúrás csodaszert, de sokkal inkább az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt. A fogyasztását továbbra is folytatni fogom, és másnak is javaslom.

Ugyanakkor fontosnak tartom leszögezni, hogy személyenként változó, mennyire tolerálja a szervezetünk a chia magot, tehát ki kell tapasztalni, hogyan válik egészségünkre. Egyetlen élelmiszer nem fogja pótolni az egészséges táplálkozást, a megfelelő minőségű alvást és a rendszeres testmozgást. De a károkat tudja csökkenteni!

Ahogyan sok más, akár itthon megtermő egészséges finomság is:

Nyitókép: 123RF