Pszicho

Hat könyv önismerethez: élvezetes és komolyan vehető kötetek

Ahogy az elmúlt néhány évtizedben menő lett önismerettel, önfejlesztéssel foglalkozni, úgy szaporodtak meg és robbantak be a magyar könyvpiacra (is) a pszichológiai témájú, más-más megközelítést használó művek. Nehéz dolga van annak, aki olvasmányok útján szeretne valós ismereteket szerezni, hiszen a termékkínálat az áltudományos, mindent mindennel összekeverő írásoktól egészen a szakkönyvekig terjed. Mutatunk néhány kiadványt, amivel biztosan nem nyúlunk majd mellé.

Ezt a cikket abszolút személyes élmény ihlette: nem volt egyszerű dolgom, amikor kamaszként rájöttem, hogy érdekel az emberi viselkedés, a kapcsolataink minősége, milyensége és lényegében bármi, amivel a pszichológia foglalkozik. Ezernyi kiadvánnyal találkoztam, és fogalmam sem volt, melyiket lenne igazán jó elolvasni. Hasznos lehet hát másnak is, ha megosztom, melyek azok a könyvek, amelyek valóban segítettek elindulni az önismereti úton – és amelyeket már coachként is szívesen ajánlok másoknak. 

Eric Berne: Emberi játszmák

A coachképzésem egyik alapja volt ez a könyv, és nagyon élveztem. A szerző célja az volt, hogy közérthetően, a hétköznapok embereihez szólva ismertesse elméletét, amely szerint három énállapotunk létezik. Az egyik egy bennünk élő szülő, akit saját szülőnk, gondozónk alapján formálunk meg. A második egy bennünk élő felnőtt, aki objektív, racionális és általában észnél van. A harmadik egy bennünk élő gyermek, aki a korábban minket ért tapasztalatok, jó és rossz élmények mentén navigál a világban. Az énállapotok között pillanatok alatt válthatunk, és társas viselkedésünket nagyban befolyásolja az, éppen kinél is van a szó bensőnkben.

Berne számos példát hoz minden jelenségre, amit kifejt, így ha valaki elveszne az elméleti részben, az esetekből megértheti, miről is van szó. Vannak benne sztereotípiák, sablonos karakterek, de ez sokat tud segíteni abban, hogy olyan emberek is megértsék, miről ír a szerző, akik egyébként nem foglalkoznak, nem találkoztak korábban pszichológiával. A szerző másik fő művét, a Sorskönyvet is érdemes elolvasni, hasonló a stílusa és bár egy konkrétabb elméleti irányba megy el, ebben is találhatunk hasznos és érdekes gondolatokat.

Philip Zimbardo: Pszichológia mindenkinek (4 kötet)

Ez a sorozat jó lehet azoknak, akik pszichológiával szeretnének foglalkozni, de nincs még elképzelésük, hogy milyen irányba induljanak. Nagyon sok mindent lefed abból, amit a pszichológiaszakon az első években megtanulnak a hallgatók, így ha még nem vagyunk benne biztosak, milyen mélyen szeretnénk e területtel foglalkozni, a kötetekből valós képet kaphatunk arról, mi mindent öntenek a jövő pszichológusainak fejébe. 

Ugyanakkor Zimbardo írásai nem önismereti könyvek, jóval elméletibbek is, mint Berne kötetei. Ezzel együtt jócskán el lehet vele tölteni az időt, már csak azért is, mert nem lehet csak úgy kiolvasni őket, én rengeteget jegyzeteltem, míg feldolgoztam őket. Külön szeretem, hogy a szerző arra is részletesen kitér, honnan tudhatjuk, hogy egy kutatás, egy cikk hiteles, hogyan lehet helyes következtetéseket levonni, ez pedig sokat segíthet a kritikus gondolkodás elsajátításában. Ha valaki nagyon elszánt, sok érdekességre bukkanhat benne!

Susan Forward: Mérgező szülők

A mai közösségi média trendek sűrűjében, amikor boldog-boldogtalan ráfoghatja más emberekre, hogy mérgezők, ez a könyv segíthet átgondolni, valójában milyen emberek vagyunk, és milyen emberek vesznek körül minket. A kötet sok esetleírást tartalmaz, amelyek a témából kifolyólag nem könnyen emészthetők. Ezek mellett számos elgondolkodtató gyakorlat, feladat, tanács is helyet kapott benne, amelyek mentén rálátást kaphatunk a mások és saját családunk viszonyaira, problémáinak gyökerére. Ez a könyv rengeteg embert elindított az önismeret felé, de szívem szerint azt ajánlanám, hogy ha olvassuk, beszéljünk róla egy szakemberrel, hiszen sok olyasmit a felszínre hozhat, amivel egyedül nem könnyű megbirkózni, ha pedig nem vagyunk érintettek, csak kíváncsiságból olvassuk, hajlamossá válhatunk elkezdeni olyasmit belemagyarázni az életünkbe, ami valójában nincs.

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Nagyon népszerű ez a könyv, évek óta hatalmas körülötte a felhajtás, így már minden ismerősöm elolvasta, mire én is beszereztem. Nem volt nehéz rájönnöm, miért lett ekkora sláger: egyrészt nagyon közérthető, jól lehet vele kapcsolódni, másrészt viszonylag könnyed stílusban ír egy nem könnyű témáról. Jó lehet azoknak, akik a családjuk traumáin keresztül szeretnének rálátni saját elakadásaikra, problémáikra. Persze itt sem szabad készpénznek venni a leírtakat, maga a szerző is hangsúlyozza a terápia fontosságát, emiatt különösen is közel került e könyv a szívemhez. Ha olyan ember fogja a kezébe, akinek nyitott a családja az ilyesmire, akár tabudöntögető beszélgetéseket is elindíthat.

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik önismereti kalandozásaik során nem sok kedvet éreznek ahhoz, hogy a múltjukban keresgéljék a válaszokat a jelen kérdéseire. Különösen azoknak tetszhet, akiket érdekel a pozitív pszichológia, a boldogságkeresés. Bárki számára érthető, emészthető, könnyen lehet azonosulni vele. Kiegyensúlyozott arányban találhatók benne kutatási eredmények magyarázatai, elméleti megközelítések és saját, gyakorlati példák. Mellette szól az is, hogy annak ellenére, hogy szó van benne boldogságról, célokról, élet értelméről, nem megy el mellébeszélős irányba sem, így a hozzám hasonló, racionális gondolkodású embereknek is tud élményt adni.

A különböző, a kötetben is érintett kutatásokról bővebben itt olvashattok: 

Marshall B. Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak

A legjobb könyv, amit erőszakmentes kommunikáció (EMK) témában valaha olvastam, szívem szerint kötelezővé tenném. Az EMK is egyike azoknak az irányoknak, amiktől sokan óvakodnak, mert gyakran féligazságokat, általánosításokat lehet hallani vele kapcsolatban, így könnyű rálegyinteni és azt mondani, hogy inkább meg se próbálom. Pedig megéri, mert működik, és jó! A módszer elsajátítható különböző tanfolyamokon, én azonban ezek előtt mindenképpen a könyvet ajánlom, mert lehetőséget ad egy olyan elmélyülésre, átgondolásra, megemésztésre, fokozatos gyakorlásra, amire egy tanfolyam nem biztos, hogy elegendő teret és időt ad. Annak is érdemes lehet beleolvasnia, aki már elkönyvelte, hogy ez nála nem működik, erre ő képtelen, mert önmagában, olvasmányként is tud adni. 

Hogy mi is ez a módszer? Arról itt írtunk:

Tudom, hogy hat könyv nem a világ, és hogy sok más szuper kiadvány is létezik – elismerem, hiányos a lista. Ha nem lenne hiányos, közel végtelen volna. És mivel annyi önsegítő könyv van, mint égen a csillag, gyakorlatilag bármilyen témában találni olvasmányt. Ha szeretnél ezek közül jól választani, szerintem az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak:

  • Milyen céllal szeretnél könyvet választani?
  • Milyen témában szeretnél olvasni?
  • Mit lehet tudni az íróról, milyen eredményei vannak a területen?
  • Hivatkozik-e más kutatásokra, forrásokra?
  • Van-e bármi alapja, háttere annak, amit leír?
  • Ha van, akkor te azt el tudod-e fogadni?

Ha ezekre a kérdésekre megfelelő válaszokat tudsz adni, nagyon nem nyúlhatsz mellé! 

 

Már követem az oldalt

X