Aktív

Hódít a Gazdijogsi – új divatőrület vagy felelősségteljes gondolkodás?

2021 október negyedike különleges nap volt a hazai állatvédők és állatbarátok számára. Az állatok világnapja alkalmából megszületett az első magyarországi Állatvédelmi Kódex, amely reményt adott arra vonatkozóan, hogy egy merőben újfajta társadalmi diskurzus veszi kezdetét kedvenceink kiegyensúlyozott életének biztosítása érdekében. Röviddel ezután egy újabb nagy lépés következett: elindultak az első gazdijogsi képzések, amelyek a felelős kutyatartás mikéntjeivel ismertetik meg a jelentkezőket.

A Gazdijogsi köszöntőjében Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos a felelősség kulcsfogalmára hívja fel az érdeklődők figyelmét. Írásából egy általános képet kaphatunk a hazai állattartás tendenciáiról és magyarázatot arra vonatkozóan, hogy miért fontos a témával foglalkoznunk. Csak pár gondolat, a teljesség igénye nélkül  :

  • Magyarországon körülbelül 1 millió kutyát tartanak, amely nemzetközi viszonylatban is soknak számít.
  • A hazai állatvédelmi törvény biztosítja a szükséges jogi hátteret, de szemléletformálás és oktatás nélkül valós eredmények nem érhetők el.
  • Már az állat beszerzése előtt felelős döntést kell hoznunk, hogy tudjuk-e biztosítani kedvencünknek mindazt, amire szüksége van, és megvannak-e a lehetőségeink és képességeink mindehhez.
  • A felelősség egyfelől arra vonatkozik, hogy kedvencünk jóllétéről gondoskodjunk, hogy tartalmas és boldog életet élhessen, másfelől arra is, hogy állatunk ne okozzon kellemetlenséget sem embertársainknak, sem más állatoknak.
  • Legyünk tudatában annak, hogy egy életre választunk!

Teszteltem

Én is két csodálatos kutyával töltöm a mindennapjaimat, ezért úgy gondoltam: miért is ne, vágjunk bele! Az induláskor megpróbáltam belőni saját ismereteimet, hogy vajon mennyit is tudhatok a felelős állattartásról, és egy óvatos 80 százalékot adtam magamnak. Hogy mennyire találtam el a tudásom mértékét, az nemsokára kiderül, de előbb lássuk a részleteket!

A Gazdijogsi képzése jelenleg csak online formában végezhető el, és összesen 8 témakört ölel fel. A tudásanyag egészen a kezdetekig nyúlik vissza: a kutyaválasztás szempontjaitól indulva az anatómiai ismereteken át a viselkedés- és nevelés ismeretéig számos dologgal foglalkozik. A labda már rögtön az elején feldobásra kerül: az első tananyag bevezetője egy igen fontos kérdésre hívja fel a figyelmet. A leendő gazdáknak el kell gondolkodnia azon, hogy mi okból és mi célból tartanának kutyát? Magától értetődőnek tűnik, ugye? Pedig szerintem a nagy többségben nem fogalmazódtak meg olyan kérdések a döntése előtt, hogy vajon miért tartana kutyát, neki való-e a kutya, egyáltalán kinek is való kutya?

aranyos kutya

 

A következő fejezetek segítenek tisztázni olyan fontos fogalmakat, mint a tenyésztők és szaporítók közötti különbségek, a FELIR rendszer ismerete, az ivartalanítás, jogi hátterek és az egyik legfontosabb: a kutyaválasztás szempontjai. Olyan kardinális döntési helyzetekre világít rá, amelyek sokaknak talán eszébe sem jutnak: Mennyi időnk lesz a kutyával való foglalkozásra? Lakásban vagy házban tartjuk majd? Milyen mozgási lehetőségei lesznek? Mik az állattartás költségei? Más háziállattal együtt fogjuk-e tartani? És a sort még folytathatnánk...

Az anatómiai ismeretek során a test és a szervezet minden lényeges elemét és azok működését ismerhetjük meg, a legizgalmasabb mégis az érzékszervekkel foglalkozó rész. Az állattartás szempontjából az egyik leghasznosabb ismeretanyagnak a táplálkozást tartom – legalábbis a tananyag feldolgozása után ezt láttam az egyik legnagyobb állattartói hézagnak: a fehérjék étkezésben betöltött szerepéről, a vitaminok és ásványi anyagok, nyomelemek fontosságáról, a tápok ismertetéséről, a nyers étkezésről, az étrendekről és a kutyák energiaszükségletéről szóló fejezetek rávilágítottak arra, hogy bizony van még hova fejlődni.

Az alapszabályokkal tisztában vagyok, és az évek során sok ismeretet szereztem a helyes táplálással kapcsolatban, de most be kellett ismernem, közel sem eleget. Az elhízás fejezetéhez érkezve át is tudtam érezni a helyzet súlyosságát, ugyanis labradorunk állandó súlyproblémákkal küzd, ami örök küzdelmet jelent a mi életünkben is. Ennél, a harmadik fejezetnél kezdett komolyra fordulni a történet, itt éreztem azt, hogy nemcsak egy online gyorstalpalóról van szó, hanem egy hiánypótló, rendkívül fontos kezdeményezésről.

A kutya viselkedésétől és nevelésétől, viselkedési problémáiról egész regényeket lehetne írni. Rendkívül élvezetes témakörök, igazi öröm volt a tanulás. Számos olyan megközelítésmódot ismertem meg, amin eddig el sem gondolkoztam, pedig valóban nagyon fontos a harmonikus együttélésben. Mindenkinek, aki kedvet kap majd az ingyenes képzés elvégzéséhez, azt javaslom, hogy ezeket a fejezeteket egy kellemes bögre tea mellett olvassa végig, és hagyjon időt magának az olvasottakban való elmerülésre, mert egy teljesen más dimenzióból fogja szemlélni házikedvence mindennapjait.

 

Egészségügyi ismeretek. Szégyen, nem szégyen, itt is van még mit pótolni. Annak ellenére, hogy sok mindenen átmentünk már az évek alatt, és minden esetben alaposan utánajártam a problémáknak, megoldásoknak, még volt mit tanulnom, ehhez kétség sem fér. És mindvégig azt éreztem, hogy mennyire fontos, amit most olvasok, és valós probléma, hogy ezekről keveset beszélünk, keveset hallunk, vagy hogy csak akkor foglalkozunk velük, ha már megtörtént a baj. Ez az a fejezet, amihez többször vissza fogok térni, hogy minden lényeges információt meg tudjak jegyezni.

A jogi ismeretek, illetékes szervek feltérképezése után megállapítottam, hogy az eleinte 80 százalékra becsült tudásom valójában 60-65 százalék körüli lehet. Volt még mit tanulni, és nem voltam rest meg is tenni, mert egyértelmű számomra: megfelelő életet csak megfelelő ismeretek birtokában és megfelelő állattartói magatartás tanúsítása mellett tudok biztosítani kutyáimnak. És igen, ezt valóban komolyan kell venni!

Zárszó

A képzés végén egy zárótesztet tehetünk a tanultakból, és annak sikeres kitöltése esetén oklevélben részesülünk. De senkit ne ejtsen csapdába a díszes papíron szereplő név: a képzés igazi értelme a felelős állattartás ösztönzése, a szükséges és sajnos egyre inkább veszendőben lévő tudás visszaadása – mindezt annak érdekében, hogy egy teljes mértékben kiegyensúlyozott állat-ember kapcsolatot tudjunk kialakítani, amelyben nemcsak mi, hanem kedvenceink is igazán boldogok. Csak profitálni lehet abból, ha még jobban megismerjük házi kedvencünk valódi szükségleteit, és a Gazdijogsi erre remek lehetőséget ad. 

További információ: itt

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X