ZónánTúl

Pécset kihagyni? Namégmitnem! – 7+1 csoda, amit feltétlenül látnod kell

Leanderek, szökőkutak, fügefák, teraszok, Janus Pannonius, mediterrán hangulat – aki egyszer ellátogat Pécsre, azt örökre magával ragadja a 2000 éves város különleges atmoszférája. Itt egy nap egy szempillantásnak tűnik. Most turistaként indultam neki a városnak. Persze elfogult vagyok, hiszen itt élek, de egyszerűen imádom ezt a várost.

Szerencsésnek mondhatom magam, középiskolás koromtól naponta megfordulok Pécs belvárosában, a gimnázium, a szerelem és persze a barátok mind-mind oda szólítottak. Ma sem tudok megérkezni a Széchenyi térre anélkül, hogy megállapítsam, mennyire csodás az én városom. Gyakran szinte távolról jött idegen szemével csodálkozom rá az ezerszer látott utcácskákra, terekre, kirándulóhelyekre, kávézókra. Ezért lettem most turista „saját hazámban” és indultam szubjektív kalandozásra.

Magasan a legjobb – TV-torony

Majdnem 200 méteres magasságával már messziről felismerhetővé teszi Pécset a csaknem 30 éve épült tévétorony, amely azóta is Magyarország legmagasabb épülete. A körkilátóba 459 lépcsőfok vezet fel, innét jó időben egészen a horvátországi Papuk-hegyig ér a tekintet, délre a Villányi-hegységet, északra nézve pedig még Badacsonyt is megpillanthatjuk.  Az étteremben a lenyűgöző kilátás mellett akár megebédelhetünk, vagy megihatunk egy frissítőt.

Egy szerelem emlékműve – az Ilonka pihenő

Ha felmegyünk a város egyik legmeredekebb utcáján, a Szőlő utcán, a Francia emlékművet elhagyva, jobbra fordulva egy turistaúton találjuk magunkat. Mindössze néhány száz méter könnyű séta után csodás látvány tárul elénk: az enyhe félkörívben kialakított, klasszikus dór oszlopokból álló pihenőhelyhez egy legendás szerelem története kapcsolódik.

A pihenőhelyet dr. Kenessey Aladár sebész, a pécsi szemklinika alapítója építtette. Az ötletet Versailles-ból hozta, ahol szeretett feleségével, Ilonkával nyaraltak.

Amint hazatértek, azonnal megkereste a megfelelő helyet, a pihenő építésekor azonban a felesége már beteg volt, néhány éven belül meghalt.

 
Fotó: Gáll Orsolya
 

A mecseki remeték egykori lakhelye - Jakabhegy és a Babás szerkövek

Maradjunk még egy kicsit a Mecsekben, ahol számtalan gyönyörű kirándulóhely vár bennünket. Az egyik abszolút kedvencem a Jakabhegy. A túraútvonal az Égervölgyből indul, és mintegy másfél-két órányi sétával, 400 méternyi szintemelkedést legyűrve az egykori Pálos-kolostor romjaihoz érkezünk, Bertalan pécsi püspök a 13. százazdban itt épített a remetéknek kolostort. Innét átsétálhatunk a Zsongor-kőhöz, amely egy korláttal felszerelt, vörös homokkőből kialakult természetes kilátó, innen a Mecsek egyedülálló panorámája tárul elénk.

Irány a Zsolnay Negyed!

Pécs és a Zsolnay dinasztia neve örökre összefonódott.

A polgári család világhírűvé tette a porcelángyártást. A negyedben bepillanthatunk egykori lakóhelyükre, a porcelán- és eozingyártás történetébe. A Zsolnay Negyedet 10 éve hozták létre, amikor Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt. Ez a kulturális ékkő olyan egyedülálló tárlatokkal várja a kultúrára éhes vándorokat, mint a Zsolnay aranykora, a Rózsaszín, vagy a Család- és gyártörténeti kiállítás.

Belvárosi séta

Pécs történelmi belvárosa szűk utcácskáival, tereivel, épített örökségével számos látnivalót kínál. Az autót tegyük le a Barbakán bástya környékén, és sétáljunk végig az Esze Tamás utcán. A Dóm téren a monumentális székesegyház látványa ég kitörölhetetlenül a retinánkba és a lelkünkbe.

A tér aljában található az egyik méltán híres világörökségi helyszín, a Cella Septichora, ahol megérint az 1600 éves múlt. A római korban épített ókeresztény temető tehetős családok temetkezőhelye volt. A hétkaréjos sírkamra mennyezetén a 4. században készült festmény látható.

Keleti irányban továbbhaladva hamarosan megpillantjuk a Lakatfalat, amelyből mára már három található itt, a két eredeti lakatfal ugyanis megtelt, így a szerelmesek egy modern vázra lakatolhatják fel szerelmük örök zálogát.
 
Fotó: Gáll Orsolya

Persze barátok, családok is elhelyezhetnek egy-egy zárszerkezetet, hogy biztosan visszatérjenek néhány éven belül egy „lakat-ellenőrzésre”. Néhány lépés, és elénk tárul a Széchenyi tér, a Dzsámival, Hunyadi János lovasszobrával, mediterrán hangulatával. Mostanra már garantáltan megéheztünk.

 
Fotó: Gáll Orsolya

Mediterrán finomságok

Pécsett legalább két helyen jó eséllyel kaphatunk mediterrán, parázson sült finomságokat, akár a Blöff Bisztróban, akár a Balkán Bisztróban.

Csevap, pljeskavica, orada, grillezett tintahal, csak egy kis ízelítő a „tartalomból”,

a kerthelyiség a dalmát kisvendéglők hangulatát idézi. Egy pohár limonádé, esetleg száraz fehérbor, míg megérkezik az étek. És a várakozás közben, a székben hátradőlve, a napszemüveggel rejtett tekintetünkkel lustán pásztázzunk végig az apró részleteken, a házak homlokzatán, az utcaköveken és a nyüzsgő belvároson.

Kávé, fagyi, desszert?

A belvárosban számos cukrászda, fagyizó és kávézó közül választhatunk. Akár kézműves fagylaltra, akár mentes sütire vagy kávéra vágyunk, némi séta után megtaláljuk. A forró feketét egy belsőudvar apró kávézójában, vagy a Dzsámira néző teraszon is megihatjuk, és újra átadhatjuk magunkat a boldog semmittevésnek, amely olyannyira sajátja a mediterrán városoknak és hangulatoknak.

+ 1  kihagyhatatlan hely

Egyedülálló kiállítás várja a képzőművészet iránt érdeklődőket Pécsett a Modern Magyar Képtárban. A tárlat Nagybányától napjainkig mutatja be a magyar képzőművészet történetét, olyan festőművészeken keresztül, mint Csontváry-Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, Rippl-Rónai József. A gyűjtemény nemzetközileg ismert, számos külföldi kiállításra kérnek innen képeket időszakosan. 

Ajánljuk még:

TOP 5 STRAND BUDAPEST KÖZELÉBEN, HA NEM MENNÉL A BALATONIG EGY CSOBBANÁSÉRT

REJTÉLYES CSALÁDTÖRTÉNETBŐL SZÜLETETT KULINÁRIS KITÉRŐ: EZ A HOSSZÚHETÉNYI ALMALOMB

A MAGYAR KÍNAI NAGY FAL: EZ BOLDOGKŐ VÁRA

Borítókép: Gáll Orsolya  

 

Már követem az oldalt

X