Meseerdők országszerte: őszi szüneti kalandokra fel!

ZónánTúl

Meseerdők országszerte: őszi szüneti kalandokra fel!

Ezeken a meseösvényeken egyszerre lehetünk a térben és a virtuális valóságban, tehát minden korosztálynak kínálnak élvezetes formában új információkat. A nagyszülők jobban ismerik a fákat, bokrokat, a „papírtérképet”, az unokák a mobilapplikáció rejtelmeiben vannak otthon: így  ezek a kirándulások az egész családnak közös élmények – mondhatni generációkon átívelő szórakozva tanulás lehet egy meseerdő kirándulás.

Amikor a gyerekek kicsik voltak, már akkor is rengeteget kirándultunk. De mindig eljött az a korszak, amikor az erdőjárás nyűgös lett, kitaláltak a lurkók mindenfélét, hogy miért ne kelljen az unalmas erdőben hosszan és fáradságosan gyalogolni.

Ekkor előrukkoltam valami rögtönzött mesével, a bokrok között termett történettel, kincsek vadásztunk és megpróbáltuk meghallani az erdő lakóinak hívó hangjait.

Most sokkal könnyebb dolgom lenne, mert elég kiválasztani egy megfelelő célpontot, ahol eleve mesék laknak az erdőben, és máris ott a móka.

Dió Döme sétálója – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Még évekkel ezelőtt fedeztem fel Diósdon, az egykori kőfejtőben, ahol Dió Döme kalandjait járhattuk végig egy tanösvényen. A megfelelő állomásokon a QR-kódot leolvasva egy oda illő mesét hallgathattunk meg. Tavasszal Bölcskén Bölcs Kelemen sétálója akadt utunkba, ami békességre, együttlétre hívja az egész családot.

Bölcs Kelemen mesés sétálója – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A Pilisi Parkerdő és környékének meseösvényeit Oszival, a hollóval járhatjuk be. A Digitális vándor applikáció lehet segítségünkre, hogy átélhessük a kalandokat, és aztán akár képregényként is letölthetjük a fordulatokban gazdag történeteket. A kalandok során előkerül Oszi mindentudó nagyapja, megismerjük az erdők állatait, a gyógyerejű növényeket, és izgalmas feladatokat kell megoldani.

Az e-ösvények bejárása során természeti kincsekkel, épített örökségünkkel, régi mesterségekkel is találkozhatnak a túrázók.

Aki ügyes és figyelmes, annak varázslények fognak megjelenni a virtuális valóságában.

Budakeszi határában két hatalmas mamutfenyőtől indul a Tiszta Lélek-zet tanösvény, amelynek egy mese ad különös aktualitást: a gyerekek szövetséget kötnek a természettel a Föld tiszta levegőjéért. Ha a Budakeszi Vadasparkba kirándulunk, ezt is írjuk fel a bakancslistára! Biatorbágy határában a Nyakaskőnél is mesére lelünk, itt is Oszi, a holló vár, hogy együtt fedezzük fel a valóban mesébe illő köveket.

Madárszirt – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A Nyakas-kőről úgyis az a hír járja, hogy „oroszlánkirályos”, hogy a Budai hegység legmenőbb sziklája, a Pest vármegyei Arizona.

Ezek a szarmata mészkő-formációk tényleg elképesztőek, a Madárszirttel, a Százlépcsővel együtt már magukban is őstengerekről mesélnek, és remek túrát ígérnek kicsinek és nagynak egyaránt.

Százlépcső – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A Dámok dobogása tanösvény Tamásiban két túraút ötvözete. A kirándulás során szelfizhetünk a miklósvári kastélyból kilovagoló vadásszal, érdekességeket tudhatunk meg a vadaskertről, miközben játszva bővíthetjük állatos ismereteinket. A Fekete harkály e-tanösvény a zselici erdőkről mutat kézzel fogható információkat, Noszvajon Családi meseút kínál csöndes élményeket. Itt még megunt mesekönyvünket is becserélhetjük egy másikra. A zalakarosi Égerösvény meseösvény öt állomásán Tőzike tündér lesz az apróságok idegenvezetője.

Sopronban a Kecske patak legendája köré épült ki meseösvény, boszorkányok és tündérek kísérnek végig az erdei kalandon.

Nyakaskő – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A budapesti II. kerületi Ferenc hegyen két meseösvényt is találunk: az Érzékek ösvénye a legkisebbekkel is könnyedén bejárható, a Tükörben az élővilág ösvényen Mimó és Csipek vezet végig a környezetvédelmi oktatójátékon. . A Kis Svábhegyen Kormos, a holló kalauzol végig, a madarakat távcsővel követhetjük, a természet hangjait zeneládában, az illatokat az illatfán kereshetjük meg. A Sas-hegyen Cincér Kázmér lesz a társunk, akivel ezt egyedülálló élővilágot ismerhetjük meg közelebbről és alaposan.

A meseösvények sora hónapról-hónapra bővül,

a természet és a virtuális valóság egybekeléséből csuda izgalmas dolgok jönnek létre.

A biatorbágyi meseösvényen – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Akinek van kedvenc meseösvénye, ajánlja csak jó szívvel másoknak is, hogy minél többen, minél több mesés kirándulásban, túrázós történetben részesüljünk. Mert ezek a meseösvényeket, úgy tűnik, hét lakat alatt őrzik.

Nyitókép: Meseösvény Sopronban – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

A lítiumbányászat környezeti hatásai

Modern világunkban az egyik leggyakrabban használt fém a lítium – legalábbis az új energetikai alkalmazások tekintetében biztosan. Kettős megítélése abban rejlik, hogy bár a tisztának nevezett energia fővédnökeként hirdetik, bányászati és kitermelési folyamata igencsak környezetszennyező. Lássuk, merre billen a mérleg nyelve: jó-e nekünk a lítium egyeduralma?