ZónánTúl

Koronavírus: mit csináljunk a már lefoglalt utazásokkal? Tippek és gyakorlati tanácsok

Szögezzük le az elején, hogy a jelenlegi helyzet mindenkit érint. Itt nincsenek kiskapuk és kivételek. Én is, ahogy mindenki más, aggodalommal olvasom a nemzetközi híreket nap mint nap. Nem tudjuk, mivel állunk szemben, és hogy szabadságunk korlátozása mennyi ideig fog tartani. Ez mindenkiben frusztrációt szül, és a bizonytalanságnál nincsen rosszabb. Vagyis van! Ha felelőtlen döntéseket hozunk, és feleslegesen kockáztatjuk saját és környezetünk egészségét. Röviden és tömören: most tényleg NE utazzunk!

Utazóként és bloggerként számomra ez az időszak különösen nehéz. A hétvégén utaztam volna Ciprusra, amit hónapok óta izgatottan vártam. Ez lett volna az 50. országom, amire úgy tekintettem, hogy mérföldkő lesz az életemben. Nos, a szerelem szigete a koronavírus idején várat magára. Elhalasztottam az utazásomat, ahogyan a soron következő kettőt is el fogom a tavasz folyamán.

Hogy fáj-e lemondani egy várva várt élményről? Persze, hogy fáj, anyagilag is. Viszont azt gondolom, hogy aki kicsit is törődik a ma már korántsem eltúlzott veszélyhelyzettel, és képes lemondani az önös érdekeiről, az most nem utazik. Sehova. 

Nehezen élem meg, hogy beláthatatlan ideig most nem fogok utazni, de azt gondolom, hogy ez egy szükségszerű és felelős döntés. 

A tengerpartok, kastélyok, városok megvárnak, addig pedig az emlékeimből töltekezem.

Valószínűleg rajtam kívül sok embert érint még az utazási tilalom, vagy mond le önként egy befizetett útról a helyzetre való tekintettel. Hogy mérsékelni tudjuk az utazás miatti károkat, összeszedtem néhány gyakorlati tippet és tudnivalót:

  • Törölt repülőjárat esetén teljes visszatérítés jár a légitársaságtól, némely esetben akár 120%-ot is visszaadnak. Ha nem a pénzt kéred vissza, választhatod az átfoglalás lehetőségét is egy később időszakra. Ebben az esetben a jegyárak miatti különbözetet kell csak kifizetned.

  • Ha nem törölték a járatodat, de szeretnéd áttenni későbbi időszakra, megteheted online is! A legtöbb légitársaság a helyzetre való tekintettel eltekint az utankénti 25-35€ átfoglalási díjtól és csak a jegyárak közötti különbözetet fizetteti meg. (A cikk megírásakor a Wizzair ezt az opciót még nem kínálta fel, de remélhetőleg erre is sor kerül.)

  • Fontos, hogy semmiképp se csekkolj be online, mert ilyenkor nem lehet járatot módosítani és átfoglalni. Kövesd figyelemmel a légitársaságok közösségi oldalait, folyamatos változásokat jelentenek be és tesznek engedményeket. A ciprusi utazásomat 12 órával indulás előtt három főre mindössze 6000 Ft-ért sikerült későbbre áttennem.

  • Ha nem törölték a járatodat és csak felárral lehet átfoglalni későbbre, számolj! Lehet olcsóbb megoldás, ha hagyod kárba veszni a jegyeket, mintsem módosítod. Semmi szankciót nem von maga után, ha nem utazol el, maximum a kifizetett jegyek árát bukod el.
Tévhit, hogy ha nem jelensz meg a reptéren és szállsz fel a gépre, akkor meg fognak érte büntetni.
  • Lefoglalt szállás esetén vedd fel mihamarabb e-mailben a kapcsolatot a szállásadóval. Ha közvetítő oldalon keresztül foglaltál, akkor is érdemes direktben a szállásadóhoz fordulni. Ha szerencséd van és figyeltél rá, akkor olyan a foglalásod, hogy utazás előtt pár napig díjmentes lemondható. Ebben az esetben egyszerűen mondd le.
    Amennyiben nem lemondható a szállásod, próbálj meg csökkentést kérni a szállásadótól a koronavírusra hivatkozva. Egyéni mérlegelés kérdése, hogy elengedik-e, vagy sem. Nekem Ciprussal szerencsém volt. Bár nem volt lemondható már a szállás, visszakaptam a teljes befizetett pénzemet.

  • Ha utazási irodával mennél egy befizetett útra a közeljövőben (1-2 hónap), vedd fel velük haladéktalanul a kapcsolatot. Ilyen esetben a kisbetűs részek és szerződési feltételek az irányadóak. Sok iroda szerződéstől függetlenül már felajánl átfoglalási lehetőséget későbbre, egy próbát megér.

  • Ha mégis utaznod kell valahova, mert úgy hozza az élet, készülj arra, hogy az utasbiztosítás nem nyújt olyan esetekre fedezetet, ha lezárják előtted az országhatárt. Ez pedig a mai, bizonytalan helyzetben egyik napról a másikra bekövetkezhet.

  • Ha szerencsésen hazaértél külföldről, a két hét otthoni karantént szigorúan tartsd be. Ne érintkezz senkivel, főleg ne idősebb emberekkel. Tudom, hogy ez nehéz időszak mindenki életében, de csakis összefogással és felelős döntésekkel juthatunk túl rajta. És a legfontosabbat a végére hagytam: ne pánikoljunk, mert az senkinek sem segít

További cikkeink a témában:

EZT TEGYÜK A LELKI EGÉSZSÉGÜNK ÉRDEKÉBEN A JÁRVÁNY IDEJÉN!

ÚGY TŰNIK, A JÓISTEN IS AZT AKARJA, HOGY MEGPIHENJÜNK – A VILÁGJÁRVÁNY MÁSIK OLDALÁRÓL

KELL A SZIGOR, KÖVESSÜK AKÁR A TÚLREAGÁLÓ INTÉZKEDÉSEKET IS! – A WHO EX-VEZETŐJÉNEK TANÁCSAI

 

Már követem az oldalt

X