ZónánTúl

A forma állandó, a tartalom változik – így születnek újjá egykor szebb napokat látott épületek

Kövek, falak, épületek. Színek, formák, textúrák fonódnak egy stílussá, mely védjegye lesz egy közösség vagy akár egy egész nemzet kultúrájának. Mi történik, ha a sajátos nyelvet beszélő épületek kiürülnek, és parlagon, gazdátlanul maradva hányódnak a térképen? Megmutatjuk, hogy két európai nemzet milyen megoldást találtak a problémára!

Case a 1 euro – 1 eurós házak Olaszországban

Az elbűvölő, de egyre öregedő Olaszországban nem ismeretlen jelenség az elnéptelenedés: a fiatalság ugyanúgy a városokba húzódik, és nem marad más a festői kis falvakban az időseken kívül. Pedig egy olasz ablak már önmagában nyelveket beszél, hát még egy egész épület! Az olaszok is úgy vélték, hogy ezekben az épületekben még rejlik némi lehetőség, és az épületek a kulturális fejlődésük, fennmaradásuk forrásává válhatnak. Nem szerették volna, ha jellegzetes épületeik kikopnának az utcákról, és egy egészen elképesztő kezdeményezést indítottak. Mindössze 1 euróért (igen ennyi az annyi) bárki lecsaphat egy olasz házra, használaton kívüli területre vagy akár világítótoronyra. Felhívásukban kiemelik, hogy itt bizony tényleg omladozó, esetenként lakhatatlanná vált épületekről van szó, melyek nem kis renoválásra szorulnak. Fontos kiemelni, hogy a megvásárolt házakat nem átalakításra adják el, az átalakító munkálatokat minimumra kell fogni. A kezdeményezéstől azt várják, hogy az elnéptelenedés szélén álló területek újjászületnek, kivirulnak, és akár a turizmus is fellendül. Éppen ezért egy ilyen házat akár hotellé is átalakíthatunk, nem muszáj minden 1 eurós olasz házikóba beköltözni.

Természetesen az új tulajdonosnak bizonyos feltételeket be kell tartania:

  • a vásárlástól számított 1 éven belül elő kell állni a munkálatok terveivel
  • közjegyzői díjak kezelése a nyilvántartásba vétel és a névjegyzék kapcsán

Az engedélyekkel a zsebünkben 2 hónapon belül el kell kezdeni a munkálatokat. Ráadásul a helyi önkormányzat kérésére garanciális szerződést kell kötnünk 5000 euró értékben, amit három év utalnak vissza.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a zökkenőmentes munkálatok és papírtologatások, a felkínált kedvezmények megpályázásához szükség van a megfelelő olasz nyelvtudásra. Ha ez is adott, akkor valószínűleg életünk egyik legnagyobb kalandjába vágunk bele, és ha minden jól alakul, egy autentikus, de felújított olasz házacska ütheti a markunkat.

Hollandia templomai közösségi terei

Vannak vidékek, ahol a legautentikusabb épület, ami képviselheti a kultúrát, az egy templom. Illetve nagyon sok templom. Mit tehet egy nemzet, ha a 21. században sokkal több (egyébként fenomenális) templommal rendelkezik, mint amennyit a vallásos egyének, a gyülekezet létszáma indokolna? Így járt többek között Hollandia is, de nem esett kétségbe. Felült a trendvonatra, és hozzáfogott, hogy a néha tényleg gigantikus templomok funkcióját újragondolja. Így lehet, hogyha például Amszterdamban, Maastrichtben vagy akár Gouda-ban járunk, és betévednénk egy templomba, a végén mégsem ott kötünk ki. Lehet, hogy egy világhírű zenész koncertjén találjunk magunkat, vagy egy ételfesztivál közepébe csöppenünk. Ugyanennyi esély van rá, hogy az adott templom immáron kollégiumként, egyetemi épületként vagy könyvesboltként működik (de még sorolhatnánk). Mint említettem, ez nem egy holland sajátosság, de Európában ez az ország az egyik jeles képviselője a mozgalomnak.

Így a templom többé nem (csupán) egy vallásos tér, hanem a közösség szimbóluma, mely sokak számára így megfoghatóbbá, hívogatóbbá válik.

Természetesen nem minden épület alkalmas arra, hogy a kultúra ilyen vagy olyan megtestesítője legyen. Ám ha az, akkor nemzeti szinten felelősségünk is, hogy kreatív módon megőrizzük és ápoljuk, átörökítsük azt. Hiszen 10, 20 vagy 100 év múlva más horgonypontra nem is támaszkodhatna a szemlélő, mint egy-egy épületre. Ezek köthetnek minket össze egyenként és generációkat átívelve is. Azok a kövek, falak, amik elkísértek minket akár évszázadokon át, magukban hordozzák embertársaink emlékeit. És talán, ha valaki majd közel hajol hozzájuk, és leporolja őket 100 év múlva is, meghallja a suttogó szavakat, amiket magukba zártak.

***

Az egy.hu oldalán egy másik, tradicionálisabb házmentési projektet is megismerhettek, az Élet. Érzés. Kalaznó! projekt keretein belül. Pálinkás Norbert nem kisebb feladatot vállalt, minthogy egy vidéki porta régi fényét visszavarázsolja Tolna megyében. Sikereiről és kudarcairól oldalunkon futó videósorozatában számol be, amit itt értek el. 

Ajánljuk még:

ÉLET. ÉRZÉS. KALAZNÓ! – BEVEZETÉS

ÉPÍTS MAGADNAK KÖRNYEZETBARÁT HÁZAT... HA TUDSZ!

HOGYAN KELL NEM BELEŐRÜLNI EGY HÁZFELÚJÍTÁSBA?

A kert nélküli kertészkedés rögös útjai – Ismerkedésem a balkonzöldítéssel
Az erkély kincs. Akkor is az, ha a régi radiátort tartjuk rajta, vagy a felmosóvödröt. Az utóbbi időben talán többen felismerték, ha egy lakásból kiléphetünk anélkül, hogy az utcán találnánk magunkat, ha akár egy kis helyünk is van a friss levegőn, azt érdemes megbecsülni. És használni! Így költözött hozzám is a virágok hada.

 

Már követem az oldalt

X