Ünnep

Várd a karácsonyt Magyarország legszebb kastélyaiban! – Adventi programajánlónk

Az adventnek nemcsak fényei vannak, hanem eleganciája is: a várakozás is ünnep, amihez számos rendezvénnyel csatlakoznak az ország kastélyai. Ha az adventi naptárba a csokoládé mellé élményajándékokat is tennél, akkor lepd meg magadat és családtagjaidat kulturális programokkal! 

Karácsony Sissivel – Gödöllő

Mindenki által ismert tény: Sissi nagyon szerette Gödöllőt. Azt már kevesebben tudják, hogy az 1870-es években a királyi család a karácsonyi ünnepeket előszeretettel töltötte a Királyi Kastélyban. Az esztendő legbensőségesebb időszakában ünnepi díszben pompázó épület színes programokkal várja az érdeklődőket, többek között A Mozart család karácsonya címmel zenés szánkóutazásra invitálják itt a gyerekeket, illetve a Mesekocsi Színházzal a A didergő királyt adják elő. A kisgyermekes családoknak külön múzeumi programokat rendeznek, és lehet Erzsébet királynéval is „találkozni”, nem beszélve a kézműves foglalkozásokról, ahol fajétékokat és papír mézeskalácsházat építhetnek kicsik és nagyok. Jönnek a betlehemezők, és a kastély parkjában élő állatok is helyet kapnak a jászolban. De a felnőttek sem unatkoznak majd, például a Sétáló koncertek nekik szólnak, de fellép Dolhai Attila is a vendégeivel.

A kastélykert sarkában a Pálmaház Kertészetet sem érdemes kihagyni, ahol tucatnyi, különböző stílusban, szebbnél szebben feldíszitett karácsonyfa áll. 

Gödöllő minden évszakban csodás, a kastély állandó és időszaki kiállításai is kiválóak – nemcsak az adventban, de ilyenkor különösen jó kirándulóhely! A kastélyról itt írtunk bővebben, a programokról itt lehet tájékozódni. Ha esetleg marad idő, érdemes a gödöllői Arbo-Parkba is ellátogatni.

Mikulásfutás – Edelényi Kastélysziget

Miskolctól nem messze található az ország északkeleti szegletének kincse, Edelény. Itt december 4-én rendezik meg a szokásos Mikulásfutást, ami ezúttal nem egy verseny, hanem egy vidám ismerkedős-beszélgetős, közösségépítő rendezvény lesz. Gyönyörű élmény lehet a közös fáklyás menet az esti Kastélyszigeten – kocogva vagy sétálva, ki hogyan szeretné! A rendezők azt kérik, mindenki a lehetőségeihez mérten segítsen megtölteni ajándékokkal – gyümölccsel, csokoládéval – a Mikulás zsákját, hogy legyen mit kiosztani a gyermekeknek. Illetve, aki csak teheti, öltözzön Mikulásnak a hangulat kedvéért. Az Aranykapu bábszínház tart előadást, az estet pedig közös csillagszórózással zárják. Ha odautazunk, napközben érdemes megnézni a gyönyörű freskókkal és rokokó kályhákkal teli kastélyt, további adventi programokra pedig itt lelhetünk.

A mézeskalácsokról – Füzérradvány, Károlyi-kastély

Füzérradványon az advent első vasárnapján papírszínház készítésével és lego-foglalkozással rendeznek Karácsonyvárás a kastélyban címmel programot, december 4-én várják a Mikulást, óriásbábokkal és mesejátékkal és aznap nyílik Az örök mézeskalács című kiállítás is. De nemcsak nézegetni, hanem díszíteni is lehet a süteményeket Varga Anita, a Szúrj ki velem! sütikészítő műhely mesterének workshopján. Az adventben várható, további programokat itt teszik közzé folyamatosan.

A kastélyt is érdemes megnézni, miután Károlyi Ede, a radványi birtok örököse Ybl Miklós és a saját tervei alapján építette fel historizáló stílusban, a múlt pompáját idéző termeiben pedig hamisítatlan itáliai reneszánsz belsőépítészeti részletek fogadják az érkezőket. A kastélypark is hangulatos a patakokon átívelő hidakkal, halastóval, platánjaival, terebélyes hársfáival, több törzsű tulipánfájával és piramistölgyeivel. 

Önmagában is érdekes – Helikon kastély, Keszthely

Önmagában is izgalmas és egész napos programot nyújt Magyarország harmadik legnagyobb kastélya, ami gyönyörű barokk stílusban, nem kevesebb mint 101 teremmel várja a látogatókat. Ha gyerekekkel vagy gyermeklelkű felnőttekkel érkezünk, akkor

feltétlenül szánjunk időt a modellvasút-kiállításra, egészen elképesztő méretű és részletgazdag terepasztaluk van.

Érdemes felülni a kisvasútra is, vár a Pálmaház és madárpark, a Hintókiállítás, és a külön épületben található, többemeletes vadászati kiállítás is. Advent idején számos kulturális programmal, általában koncertekkel, a Helikon Kórus fellépésével, játszóházzal és múltidéző kastélylátogatással várják az érdeklődőket.

Advent zongorázva – Szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Az Alföld kellős közepének impozáns épületét, Ybl Miklós egyik fő művét három évnyi felújítás után idén tavasszal nyitották meg a nagyközönség előtt, és meg is nyerte a Média Építészeti Díja 2022 Nagyberuházások Különdíját is. Ezt olyan, magas színvonalú beruházásoknak ítélik oda, amelyek társadalmi hatásukat tekintve is kiemelkednek, tehát

pozitív változásokat generálnak munkahelyteremtés vagy közösségteremtés szempontjából, esetleg új irányt mutatnak a fenntarthatóságban.

A Békés megyei kastély színtiszta eklektika, tipikus stíluskavalkád, ami a művészettörténészek szerint hiteles tanúja a korszak feudális alapokon szerveződő kapitalizmusának. Az egykori házaspár-tulajdonos azt kérte Ybl Miklóstól, hogy semmi ne legyen egyforma az épületen, de mégis harmonikus legyen az.

Az adventi programok sorát december 6-án Gál Csaba zongoraművész estje nyitja, a kastély felújított, 19. századi, bécsi zongoráján Bach-, Chopin- és Debussy-darabokat játszik. A további rendezvényeket itt lehet várni sorban

Családi Karácsonyvárás – Szigetvár

Zrínyi várában nagy erőkkel készülnek az adventre, már vasárnap keződik a Családi karácsonyvárás, rákövetkező hétvégén lesz kézműves játszóház, mesesarok és ünnepi finomságok, a Furfangos Paraván Koszos kiscipők című műsora, Swing Karácsony a felnőtteknek, még később sajt és borkóstoló, a Hangerdő társulat Karácsonyi Jézuska váró című műsora, SZIGET JAM koncert. A részletes programot itt lehet böngészni. 

A várban egyébként meglátogathatunk egy igazi török házat, sétálhatunk a parkban vagy felfrissíthetjük tudásunkat a török hadjáratokról a vár gazdag tárlatának megtekintésekor.

A gyerekek garantáltan odalesznek ezért!

Csendesedés mindenek felett – Majk 

„Távol legyen e hely magányától a csendzavaró, mert Istennek szentelt serege gyűlöli a zajt” – olvasható a majki lazúra főkapuján latinul. A Vértes északi részén, erdők ölelésében, náddal szegélyezett tó mellett bújik meg egy remeteség, a némasági fogalmat tett remeték egykori hazája – a róla szóló cikkünket itt találjátok.

Ennek az elcsendesedésre hívó helynek az adventban is különleges szerepe lehet. Az év ezen szakában remélhetőleg mind lehetőséget kapunk a befelé fordulásra, az ünnepre való testi és lelki készülésre: böjtölhetünk, imádkozhatunk. A majki remeteség adventi foglalkozássorozatot szervez külön a gyerekeknek, ahol megismerhetik Jézus születésének történetét és annak jelentőségét. A szülők pedig, ha csak e programok alatt időt adnak maguknak a remeteség környékén sétálni, mélázni, nyugodtabban és talán boldogabban nézhetnek e karácsony elé. 

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X