TudatosVegasz

Melyik pénzügyi személyiségtípusba tartozol?

Mint az élet szinte minden területét, pénzügyekkel kapcsolatos döntéseinket is nagyrészt a személyiségünk irányítja. Te is sokszor elgondolkozol rajta, a magatartásod miként befolyásolja az anyagi helyzeted? Pénzügyi személyiségünk megértése az első lépés ahhoz, hogy ki tudjuk alakítani a megfelelő költési, megtakarítási és befektetési hozzáállást. 

A tanácsadások során számos magánszemély, illetve család pénzügyeibe láttam bele az elmúlt huszonöt év során. Sokféle emberrel és anyagi helyzettel találkoztam. Érdekes volt megfigyelni a különböző pénzügyi szituációkból fakadó viselkedésmintákat, reakciókat. 

Az önismeret pénzügyi téren is fontos. Miután valamelyest összeraktuk a pénzügyi személyiségtérképünket, sokkal könnyebben tudunk majd pozitív változásokat elérni az életünkben

A személyiség nem egy béklyó, hiszen folyamatosan változik, és tudatosan, következetesen figyelve meg is lehet változtatni. 

Általában mindenkinek van egy domináns személyiségtípusa, amit egy-két másik egészít ki. 

Az emberek nagy része ebbe az öt pénzügyi személyiségtípus valamelyikébe tartozik: befektetők, megtakarítók, nagy költekezők, adóssághalmozók és vásárlók.

A befektetők

A befektetők a legmagasabb pénzügyi tudatossági szinten élnek. Rendszeresen vezetik bevételeiket és kiadásaikat, pontosan tudják, mikor, mire, és mennyit költenek. Ez segíti őket abban, hogy ne csak néhány évre, hanem akár életük végéig megtervezzék pénzügyeiket. Pontosan tudják, hova szeretnének elérni, mikor akarnak oda eljutni, és minden bizonnyal a célig vezető utat is megtervezték már.

Egyértelmű, hogy a befektető személyiségtípusú embereknek vannak megtakarításaik, befektetéseik. Ezeket mindig tudatosan választják ki, nem hallgatnak az érzelmeikre vagy a pénzintézetek reklámkampányaira. Keresik a legjobb ajánlatokat, a legjobb ár-érték arányú eszközöket.

Tevékenységüket a gondos döntéshozatal vezérli, befektetéseik tükrözik annak szükségességét, hogy bizonyos minimális kockázatot vállaljanak céljaik elérése érdekében.

A befektetőkre jellemző tulajdonság még, hogy önmagukba fektetnek. Tudják, hogy, minél értékesebbek a munkaerőpiacon, annál több pénzt tudnak keresni, ami által a befektetéseiket is folyamatosan gyorsuló ütemben tudják növelni.

A megtakarítók

A megtakarítók a nagy költekezők ellentétei. A szobából kilépve lekapcsolják a lámpákat, és gyorsan bezárják a hűtőszekrény ajtaját, nehogy kiszökjön a hideg. Csak szükség esetén vásárolnak, és ritkán, vagy soha nem vesznek fel áruhitelt, sem személyi kölcsönt, alig vásárolnak hitelkártyával.

Igyekeznek ésszerű keretek között spórolni, keresik a legjobb ajánlatokat, használják az árösszehasonlító oldalakat.

A megtakarítók nem aggódnak a legújabb trendek követése miatt, és nagyobb elégedettséget éreznek a bankszámlakivonaton szereplő egyenleg elolvasásakor, mint egy új termék megszerzésekor.

A megtakarítók természetüknél fogva konzervatívak és nem vállalnak nagy pénzügyi kockázatot.

Amikor konkrét pénzügyi megoldást keresnek, időt és energiát fordítanak rá, hogy biztosan megtalálják a számukra legjobb konstrukciót, és nem fogják rögtön aláírni azt a szerződést, amit egy ingyenes pénzügyi tanácsadó javasolt nekik. Tudják, hogy általában az ingyenes tanács a legdrágább.

A háztartási pénz kezelése során a befektetők és a megtakarítók személyiségjegyei közt átfedés lehet.

A nagy költekezők

A nagy költekezők szeretik a szép autókat, az új eszközöket és a márkás ruhákat. Nekik a minőség számít, az ár csak másodlagos, különösképpen, ha a pénzükért nem csak a terméket vagy a szolgáltatást kapják meg, hanem a vele járó státuszszimbólumot is. Kényelmesen költik a pénzt, nem félnek az adósságtól, és befektetés során (már ha van megtakarításuk) nagy kockázatot vállalnak.

A nagy költekező ügyfeleim sokszor felélik a teljes fizetésüket, nem jellemző rájuk a pénzügyi tervezés, akár személyi kölcsönt is felvesznek, hogy megvehessék a legújabb elektronikai eszközöket, legdivatosabb holmikat... Éppen ezért pénzügyi tartalékaik alig vannak.

A vásárlók

A vásárlóknak gyakran nagy érzelmi elégedettséget okoz a pénzköltés. Nem tudnak ellenállni, még akkor sem, ha olyan tárgyak vásárlására költenek pénzt, amelyekre nincs szükségük. Rendkívül jellemző rájuk az impulzusvásárlás. Általában tisztában vannak függőségükkel, és aggódnak is az általa okozott adósság miatt.

Ennek az életmódnak az a veszélye, hogy néhány év alatt rengeteg felesleges apróságot lehet vele felhalmozni, ezért lomtalanításkor jön az igazi meglepődés.
Lehet, hogy rendelkeznek vésztartalékkal, vagy akár nyugdíj előtakarékossággal is, viszont jellemző rájuk, hogy a szükségesnél jóval kisebb összeg jut pénzügyi céljaikra.

Az adóssághalmozók

Az adóssághalmozókra jellemző, hogy általában többet költenek, mint amennyit keresnek. Amire nincs pénzük az adott hónapban, azt áruhitelből, személyi kölcsönből, hitelkeretből, hitelkártyával finanszírozzák. Tehát túlköltekeznek, és utána hónapokig, évekig fizetik a magas kamatokat. Általában nem tartják szem előtt, hogy mire és mennyit költenek, nem vezetnek költségvetést, nem foglalkoznak a pénzügyeikkel. Semmilyen megtakarítással nem rendelkeznek, általában hónapról-hónapra élnek.

Ha a cikk olvasása közben ráeszméltél, hogy van, amit jobban is csinálhatnál, ha egy kicsit tudatosabb lennél a pénzügyeidben, tudd: azzal, hogy felismerted, melyik pénzügyi személyiségtípus jellemző rád, tudatosabb leszel, és változtatni tudsz majd döntéseiden.

Ajánljuk még: 

SPÓROLJ AZ ISKOLAKEZDÉSEN: 4 ALAPSZABÁLY SZEPTEMBERRE
A PÉNZKÖLTÉS MA ÁLLAMPOLGÁRI KÖTELESSÉG, KÁR, HOGY MIND ROSSZUL JÖVÜNK KI BELŐLE

Honnan lehet passzív jövedelmed?
Hosszútávon fárasztó a 8 órás munkaidő?  Létezik egyáltalán paaszív jövedelem? Sokan gondolkodnak el azon, hogy vajon hogyan lehetne könnyebben pénzt keresni, mert vajon a milliomosok hogyan keresnek pénzt még akkor is, amikor alszanak?