TudatosVegasz

Hogyan tovább? – Pénzügyi tanácsok egy válsághelyzetre

Túl a COVID-19 első hullámán, beszéljünk egy válságálló megtakarítási rendszerről, amit én sok éve használok és minden helyzetben óriási támaszt jelent számomra. Hiába a magas bevétel, jól menő vállalkozás, egy válságálló pénzügyi rendszer nélkül hamar baj lehet.  

Amikor a koronavírus-járvány berobbant, sok ember és sok vállalkozás iszonyú gyorsan került óriási bajba, mert csak a havi fizetésükből, illetve vállalkozásuk bevételeiből volt jövedelmük, de nem voltak tartalékaik.

Azért, hogy ha még egyszer lecsap a ménkű, ne kerüljünk ekkora bajba, minél előbb el kell kezdenünk egy válságálló pénzügyi rendszert felépíteni, amely három részből áll:

  1. Biztonság-alap
  2. Növekedés-alap
  3. Vágyak-alap

A biztonság-alap feltöltéséhez hathavi tartalékra lesz szükség állampapírokból, biztosításból vagy nyugdíjelőtakarékosságból. A biztonság-alap lényege, hogy semmilyen gazdasági helyzetben nem kerülhet veszélybe. 

 A növekedés-alap hozhatja meg a nagyobb hozamokat, ebbe a „kasszába” jöhetnek részvények, kötvények, befektetési alapok, nemesfémek, devizák, műkincsek... Persze csak, ha értünk is hozzájuk. Ha nincs meg a kellő ismeretünk, akkor első körben kezdjünk el tájékozódni, tanulni ezekről a megtakarítási módokról, és csak utána fektessük be pénzünket ezekbe a hosszú távú, nagyobb hozamot ígérő termékekbe. 

Az álmok, vágyak-alapba azt a pénzt gyűjthetjük, amit utazásra, kocsira, műszaki eszközök vásárlására szeretnénk fordítani, csupa olyan dologra, amik nagyobb anyagi ráfordítást igényelnek. 

A három alapot szisztematikusan kell feltölteni, megadott sorrendben.

A félretett pénz adott százalékát tesszük bele az egyes alapokba.

Kifogás mindig van 

Fiatalabb korban az ember néha a kelleténél kicsit több kockázatot vállal, de az idő – szerencsés esetben – kisimítja a kusza pénzügyi szálakat. Mégsem kell azért túlmenni egy határon: nem éri meg mondjuk diákhitelből tőzsdézni. Részvényt csakis megtakarított pénzből vásároljunk, és lehetőleg olyat szerezzünk be a külföldi piacról, amely régóta (tíz-húsz-harminc éve), stabilan fizet osztalékot

Fontos tisztázni, hogy a fenti rendszernek nem egy életen át való nélkülözés lesz az eredménye. Nem szükséges önmegtartóztatásban, kenyéren és vízen élnünk az anyagi biztonság elnyeréséért. 

Éppen életünk építési szakaszában lenne a legnagyobb szükség a mértékletesség csodafegyverére. 

Fiatalként sokan gondolják: „ebben a korban élni kell!”. Viszont nagy különbség van aközött, hogy normál mértékű szórakozást engedünk meg magunknak önjutalmazás keretében, vagy olyan dolgokra költjük a pénzünket, ami amortizálódik, és hitel nélkül meg sem tudtuk volna venni. 

Pár szabály, amit betartva jól fog működni a rendszer

  1. Amikor bevétel érkezik  a számlára, azonnal különítsük el a rendszerbe szánt összeget. Először magadnak fizess minimum tíz százalékot a bevételedből, de még jobb, ha húsz vagy harminc százalékot teszel be. Ha a bevételünk hetven-kilencven százalékából nem jön ki a rezsi és a többi havi költség, akkor a lehetőségeinken felül élünk.
  2. Sokan úgy gondolják, inkább a hó végén tesznek félre, de általában rosszabb eredményt érnek el, mint, akik rögtön a hónap elején elkülönítik a megtakarításra szánt összeget.
  3. Ha nő a bevétel, általában nő vele az életszínvonal és ezzel együtt a kiadások is. Megakadályozhatjuk ezt a tendenciát, ha a bevételnövekmény ötven százalékát beletesszük a megtakarítási rendszerünkbe, gyorsítva ezzel a biztonsági rendszer épülését. 
  4. Minél fiatalabban kezdjük el, később annál hálásabbak leszünk utána, mert a kamatos kamat az évek alatt nekünk dolgozik.

Sok fiatalt azért nem nyűgöz le ez a módszer, mert számukra a pillanatnyi költés fontosabb, és a gyors meggazdagodás lehetőségét keresik, ami persze nem igazán létezik. Azt gondolják, a világ milliomosai „jókor voltak jó helyen” vagy „örökölték a vagyonukat”, pedig nagyon sokan közülük keményen megdolgoztak és  áldozatokat hoztak azért a mesés vagyonért. 

Ezért ne költs annyit

Ha két évvel ezelőtt megvetted a legújabb iPhonet, és hozzá egy Apple okosórát 400.000 forintért, akkor ma pont a feléért tudnád eladni őket. Az elektronikai kütyük értéke ennyire csökken, még akkor is, ha semmi bajuk sincs. 

Ha ugyanennyi pénzt mondjuk Apple részvényekbe fektettünk volna, akkor az most másfélszeresét érné.

Az ezen felül járó osztalékot is beleszámolva a két „költés” eredménye között két év alatt több mint 200 ezer forint lett a különbség.

Ha továbbra is azt gondolod, megtakarítást összerakni lassú, 40-50 évbe kerülő időigényes feladat, gondolj az előbbi példára, és merj elindulni a kicsiből. Minden azon múlik, mit kezdesz a ma megkeresett pénzeddel. 

Lehet, hogy sokkal egyszerűbbnek hangzik forexes, MLM-es megoldással „gyorsan meggazdagodni”. Ez a rendszer azonban már bizonyított: stabil, kiszámítható, egy életen át lehet rá támaszkodni, fejleszthető, adaptálható és bizonyított eredménye van. Jó szívvel ajánlom, hogy elkezdj így élni, és bármilyen válság jöhet, nem kerülhetsz nagy bajba! 

Ajánljuk még: 

5+1 KÖNYV, AMIT EL KELL OLVASNOD, HA BEFEKTETSZ
3 KÉRDÉS, AMIT FEL KELL TENNED, MIELŐTT A VÉSZTARTALÉKODHOZ NYÚLSZ
TÉNYLEG ARANYBA KELL FEKTETNI? LEHET, HOGY NEM IS OLYAN JÓ DÖNTÉS, MINT HINNÉD...

 

Már követem az oldalt

X