TudatosVegasz

3 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt a vésztartalékodhoz nyúlsz

A bizonytalanságok világában felbecsülhetetlen a sürgősségi alap nyújtotta biztonság. Függetlenül attól, hogy a kezdeti vagy a teljesen feltöltött sürgősségi alapon ülsz, nyugodt lehetsz, van mihez nyúlnod a nehéz időben, amelyek sohasem jókor, de mindig váratlanul jönnek. Ám akkor is, ha van még tartalékod, fontos három kérdést feltenni magadnak, mielőtt pénzt adsz ki a kezed közül.

Általában a teljesen feltöltött sürgősségi alapot 3, de inkább 6-12 hónap kiadásaira elegendő összegben határozzuk meg, ebben az esetben még a munkahely elvesztése nem rombolja le a pénzügyi célokat. Van idő új munkát keresni, miközben továbbra is van fedezet a megélhetésre és a számlákra. Mivel a munkahely elvesztése önmagában is elég stresszt okoz, nincs szükség arra, hogy aggódni kellene a világítás, a fűtés, vagy a mindennapi betevő miatt.

Nem szégyen, ha a sürgősségi alapot használod, ha igazán szükséged van rá. Erre van. Ám mielőtt hozzányúlnál, tedd fel önmagadnak ezt a három kérdést:

1. Váratlan helyzetben vagy?

Azt tudjuk, hogy a karácsony minden évben azonos időben van, és ha autónk van, azután is fix időközönként fizetni kell. Ha nem terveztél előre költségvetést ezekre a várható költségekre, ideje elkezdeni. Ellenkező esetben jön a kísértés, hogy használd a sürgősségi alapodat akkor is, ha valamilyen nem sürgősségi helyzet van. Ugyanakkor ez a fajta költekezés csak a tervezés hiánya, vagy az esetleges rossz tervezés miatt fordulhat elő.

Mert míg egy állásvesztés, egy viharkár, egy autóbaleset vagy egy sürgősségi műtét valóban váratlan és sokszor anyagilag (is) nehéz helyzet, sok esetben számíthatunk egy-egy adott plusz költségekre. Gondoljunk csak a karácsonyra, iskolakezdésre, egy lakás-vagy autókarbantartási költségre... Utóbbiak esetében nem kell és nem is célszerű a sürgősségi alapból költekezni – nem arra van! Ám ha az életesemény vagy a költség valóban váratlan, akkor valószínű, hogy itt az idő a sürgősségi alap felhasználására.

2. Feltétlenül szükséges a kiadás?

Legtöbben azt mondanánk, hogy tudjuk a különbséget a szükséges és a kell között. De néha a kettő közötti vonal elmosódik. Például az öngondoskodás fontos. De a hétvégi mini-nyaralásra nem biztos, hogy feltétlenül szükség van. Ne erre használd a sürgősségi alapodat. Egy jó könyvtári könyv vagy az erdőben tett túra is igencsak jót tehet a testi-lelki állapotodért, ráadásul mindkettő (közel) ingyenes.

Ez túl nyilvánvalónak tűnik? Ok, de mi van ezekkel a példákkal:

  • A vártnál magasabb villanyszámla
  • Váratlan utazás családi ok miatt
  • Egy szebb, újabb autó
  • Legújabb technológiai eszköz (ami mondjuk a munkában segítene)
  • Egy last minute vakációs lehetőség

Mert néha nehéz eldönteni, mi az, ami feltétlenül kell, és mi az, ami csak jól jönne. A villanyszámlát be kell fizetni, de lehet, hogy egy régebbi típusú telefonnal is éppen olyan jól elboldogulsz majd, mint a legújabbal. Mielőtt a sürgősségi alapodat költenéd, gondold át, feltétlenül szükség van-e ott és akkor éppen arra a termékre, muszáj-e rászánni az adott összeget.

3. Sürgős kiadás?

Volt valaha egy olyan munkáltatód, aki azt mondta, hogy minden, amit tenned kell, az sürgős? Vagy találkoztál már olyan gyerekkel, akinek mindenre most volt szüksége? Kimerítő.

Ha ilyen hozzáállással kezeled a kiadásokat, akkor hamarosan kimerül a sürgősségi alapod. Ne. Csináld. Ezt. Ehelyett gyakorold a türelem művészetét, amikor csak lehetséges. 

Ne feledd: a sürgősségi alap a hosszú távú biztonságról szól, nem pedig az azonnali boldogságról. Ne használd szeszélyesen, de ne félj használni, amikor igazán szükséged van rá. Csak légy bölcs, és mindig tedd fel ezt a három kérdést, hogy ellenőrizd magad:

  • Ez váratlan?
  • Feltétlenül szükséges?
  • Sürgős?

Ha valódi sürgősségi helyzetben vagy, ne aggódj, ha a sürgősségi alapodat kell használnod. Erre van! Keményen dolgoztál, hogy megteremtsd ezt a védelmet. Hagyd, hogy megvédjen.

Vegyél egy mély lélegzetet. Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket. Beszéld meg házastársaddal vagy az elszámoltathatósági partnereddel, és lépj tovább magabiztosan. A Nap visszatér, és az eső felszárad. Hamarosan visszatérhetsz a megszokott költségvetésedhez, hogy újjáépítsd a sürgősségi alapot. De egyelőre vigyázz magadra és a szeretteidre.

Nyitókép: Alexandros Chatzidimos fotója a Pexels oldaláról

Ajánljuk még:

KARANTÉNBANKOLÁS – AVAGY SORBANÁLLÁS HELYETT ÜLJ LE INKÁBB A SZÁMÍTÓGÉP ELÉ!
BANK VAGY EMBER – KI NYER A HITELTÖRLESZTÉSEK SZÜNETELTETÉSÉVEL?
NEM MINDEN A THM – ERRE FIGYELJ, HA HITELT IGÉNYELSZ!

 

 

Már követem az oldalt

X