TudatosVegasz

Honnan lehet passzív jövedelmed?

Hosszútávon fárasztó a 8 órás munkaidő?  Létezik egyáltalán paaszív jövedelem? Sokan gondolkodnak el azon, hogy vajon hogyan lehetne könnyebben pénzt keresni, mert vajon a milliomosok hogyan keresnek pénzt még akkor is, amikor alszanak?

 

Ma már számos módszer létezik arra, hogy passzívan keress pénzt. Ha passzív jövedelemmel rendelkezel, és ebből meg is tudsz élni, akkor elmondhatod magadról, hogy szinte teljes pénzügyi szabadságban élsz.

Ha még sosem hallottál a passzív jövedelemről, akkor kezdjük az elején: mi az aktív és mi a passzív jövedelem?

Az aktív jövedelem olyan jövedelem, amit csak akkor kapsz meg, ha aktívan dolgozol. A passzív jövedelem pedig olyan pénz, aminek megszerzéséhez, napi fenntartásához kevés erőfeszítés, munka szükséges. Tehát, a legpontosabb, ha úgy hívjuk ezt a bevétel-típust, hogy kontrollált passzív jövedelem, mert fontos tisztázni, hogy

olyan nincs, hogy csak nézel ki az ablakon, lóbálod a lábad nap mint nap, s mégis folyamatosan jön a pénz.

A passzív bevételért is kell folyamatosan tenni valamit. Legtöbbször az MLM-esktől lehet hallani, hogy ha belépsz a hálózatba, építesz egy csapatot, akkor jön a passzív bevétel. Csakhogy egy normális, termékértékesítést végző MLM-rendszerben a csapattal, a vásárlókkal foglalkozni kell, tehát nem lehetsz passzív résztvevő a játékban, mert nem fog jönni a pénz. Kontrollálni kell a csapat tevékenységét, motiválni őket stb. A jó hír, hogy nem kell MLM-esnek lenned ahhoz, hogy kontrollált passzív bevételed legyen, és nem kell választani a két jövedelem közül sem.

A passzív jövedelem ki is egészítheti az aktív jövedelmedet.

Miért építs passzív jövedelmet?

A jövedelmed a legnagyobb vagyonépítő eszközöd, amelyet úgy szerzel, hogy általában az aktív részvételt igénylő, teljes munkaidőben dolgozol. Még akkor is, ha szereted a munkádat, fogadok, hogy nem bánnád, ha valamilyen extra jövedelmet szereznél anélkül, hogy izzadtsággal, és időbeli elkötelezettséggel, munkával járna. Valójában több lehetőséged is van.

A passzív jövedelemmel:

  • Gyorsabban haladsz a pénzügyi céljaid, vagyonépítési terved megvalósításában.
  • Lehetőséget kaphatsz a visszavonulásra.
  • Megvéd a teljes jövedelemkieséstől, ha elveszíted a munkádat.
  • További jövedelemforrást biztosít, ha már nem tudsz dolgozni, vagy felélted a nyugdíjalapodat.

Ha már most olyan helyzetben vagy, hogy a kiadásaid alacsonyabbak, mint a bevételeid – tehát félre tudsz tenni havonta –, akkor mindenképpen olyanba fektesd, ami passzív bevételt tud neked termelni.

A legtöbben persze nincsenek ellene, hogy passzív bevételhez jussanak, és itt jön a fontosabb kérdés:

Miből lehet passzív bevételed?

Fontos leszögezni, hogy az alábbi gyűjtés nem teljes, inkább néhány példa arra, miből tudsz passzív jövedelmet szerezni. Stratégiák, amelyekkel az életedet gyökerestől meg tudod változtatni.

  • Osztalékbevétel

Ehhez szükséges egy kis kezdőtőke. Ha olyan részvényeket veszel, amelyek rendszeresen, megbízhatóan fizetnek osztalékot, és ha jól csinálod, elég szép hozamot tudsz elérni a befektetéssel. Talán ez a legpasszívabb jövedelem. Természetesen foglalkozni kell vele, de nem annyit, mint a többivel.

  • Bérleti díj

Van egy plusz lakásod, nyaralód, esetleg autód, amit csak ritkán vagy egyáltalán nem használsz?  Add bérbe, hiszen rengetegen keresnek ingatlant, garázst, amit ki tudnak bérelni. Ha bérbe adod az autódat, akkor is teljesen passzív jövedelemről beszélünk, hiszen akkor is lesz belőle bevételed, amikor nem használod.

  • Jogdíj

Az igazi kapitalizmus beköszöntével először a könyvszerzők, írók, zenészek voltak, akik ilyen módon bevételhez jutottak. Ha van tehetséged egy-egy kreatív munkához, érdemes megfontolni, hogyan kereshetsz vele – akár passzívan is. Hasonló a helyzet a szabadalmakkal, amiből szintén meggazdagodtak már néhányan...

  • Saját vállalkozás

Egy jó kezdőtőke felgyűlte után érdemes lehet megfontolni, hogy saját vállalkozásba kezdj. Ez már nem kispályás móka, ugyanakkor valószínűleg nagyobb összegekkel operálsz majd a bevételeknél is.

Mennyi pénzt lehet így keresni?

A passzív jövedelem általában nem tesz gazdaggá egyik napról a másikra, ezért

felejtsd el azokat a rendszereket, hálózatokat, amelyek gyors gazdagságot ígérnek.

De a stabil, nyereséges passzív jövedelemopciók komoly összegekhez juttathatnak hosszú távon. Néhány tízezer forinttól több százezer, vagy akár több millió forintról beszélünk a jövedelemforrástól függően. 

Fontos azonban, hogy megértsd a koncepciót, stratégiát. Nem az a lényeg, hogy 100%-osan passzív legyen a jövedelmed. Ha részvény-, osztalék- vagy ingatlan portfóliót hozol össze, dolgoznod kell vele – de ez a munka nem tesz ki napi 8-10 órát, sőt, ha jól csinálod, havi 8-10 órát sem. (Ha vállalkozásod van, ez más lehet természetesen, de az első három opciónál valóban minimális munkabefektetésről beszélünk.)

Ha programozó vagy, értesz az applikációk fejlesztéséhez, s létrehozhatsz egy hasznos appot (mint például az ebben a cikkben említett Spendee - költségvetés app), amelyet x Ft-ért árulhatsz az App- vagy GoogleStore-ban. Remek passzív bevétel a felhasználók által fizetett x Ft. 

Gondolkodj el azon, neked miből lehet passzív jövedelmet termelő rendszered. Ha megvan, dolgozd ki a megvalósítási tervét, s kezdd el felépíteni. Ami jövedelmet termel neked, az nem magától fog létrejönni.

Ne a gyors meggazdagodást okozó csodát keresd, hanem építs a pénztermelő rendszered.

Lehet, hogy eleinte csak pár ezer, pár tízezer forint plusz bevételed lesz, de légy kitartó.

Ha eléred azt, hogy a 8 órás munkabérből származó jövedelmeddel egyenlő összegű passzív jövedelmed van, már elindultál a pénzügyi függetlenség útján. 

3 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt a vésztartalékodhoz nyúlsz
A bizonytalanságok világában felbecsülhetetlen a sürgősségi alap nyújtotta biztonság. Függetlenül attól, hogy a kezdeti vagy a teljesen feltöltött sürgősségi alapon ülsz, nyugodt lehetsz, van mihez nyúlnod a nehéz időben, amelyek sohasem jókor, de mindig váratlanul jönnek. Ám akkor is, ha van még tartalékod, fontos három kérdést feltenni magadnak, mielőtt pénzt adsz ki a kezed közül.