Tech

Heti-tech teszt: Appok, amik segítenek a pénzügyekkel

Hogy jobban átlásd, mid van, és mire költöd!

Hónapról hónapra élsz, és nem tudod, hova folyik el a pénzed? Spórolni akarsz, de nem sikerül pénzt félretenni? Ha pénzügyi biztonságra vágysz, félre szeretnél tenni, akkor át kell látnod a pénzmozgásodat. Erre manapság már több megoldás létezik. A nagymamától látott toll - kockás füzet kombón túl választhatod az Excel táblát is, de ha kényelmes, mindig kéznél levő megoldást szeretnél, akkor egy applikációt válassz! Az Google Play és Apple Store internetes áruházakban biztosan megtalálod a neked tetsző, könnyen kezelhető programot. Androidos és iOS telefonokra is rengeteg olyan applikáció van kifejlesztve, amik kifejezetten a pénzügyi tervezést segítik. Ezeknek az alkalmazásoknak egy része ingyenes, illetve ingyenesen kipróbálható.

A pénzügyi tervezést segítő applikációk csodára nem képesek, nem fognak a kezedre csapni, ha a negyedik ruhát vagy a harmadik fitneszbérletet veszed meg a héten, mert nem tudod, mikor melyik terembe jutsz majd el sportolni, arra azonban alkalmasak, hogy vissza tudd nézni, mikor, mire költöttél. Figyelemmel tudod követni, mi történt a bankszámládon és a pénztárcádban. Mindegyik appban fel kell vinni a bevételeidet – általában ez a fizetésed, gyerektartás, családi pótlék, nyugdíj, de egyéb bevételi és jövedelemkategóriák rögzítésére is van lehetőség – majd rögzítened és szinkronizálnod kell az egyes kiadásaidat. A havi rendszerességű tételeket be lehet állítani, vagyis a fizetés mellett az általánydíjban fizetett rezsitételek, a hiteltörlesztés és a lakbér is beállítható.

A napi kiadási tételeket, bevásárlás, szórakozás, közlekedés költségeit azonban be kell pötyögnöd, vagy a bankkártyás tételeket szinkronizálhatod (ezt mondjuk nem minden app tudja). Fontos, hogy ezt fegyelmezetten, folyamatosan csináld, különben felesleges az egész kiadás-bevétel nyilvántartás, tervezés. Ha nem írsz, rögzítesz mindent tételt, akkor fals adatokat kapsz, s csak saját magad csapod be.

 

Expense IQ

A kiadásaidat számlaemlékeztetővel, csekknyilvántartóval és költségvetés-tervezővel összehangolva tudod kezelni, de csak akkor, ha Androidos telefonod van. Ezekkel a funkciókkal elkerülheted a határidőn túli fizetés miatt keletkező késedelmi kamatokat, mert az app időben figyelmeztet a számlák fizetési határidejére. A kiadási tételekhez hozzácsatolhatod a lefotózott blokkokat. Az alkalmazásban tárolt adatokat egy PIN-kóddal védheted, az ExpenseIQ pedig automatikus biztonsági mentést készít.

Koin

A kezelőfelülete egyszerű és jól átlátható, a bevételeket és a kiadásokat pillanatok alatt rögzíteni tudod. A bevitt adatokat kategorizálhatod, azon belül címkézheted. A szűrés is ez alapján működik. Ha például azt szeretnéd megtudni, hogy egy hónapban hány forintot költöttél étkezésre, azon belül pedig Mekire, akkor ezt a címkézésnek köszönhetően meg tudod nézni. (Persze csak akkor, ha egyetlen költést sem felejtettél el rögzíteni, kategorizálni és címkézni.) Beállíthatsz különböző emlékeztetőket is, ha nem akarod elfelejteni a napi adminisztrációt vagy a fizetési határidőket.

Új kategóriákat és címkéket is felvihetsz a bevételek vagy a kiadások közé, így ki tudsz alakítani egy számodra átlátható rendszert. A kategóriákhoz választhatsz ikonokat is.

A Koin hátránya, hogy a webes verzióban a megtakarításokat és befektetéseket sem rögzíteni, sem listázni nem lehet. A bankszámláddal is összekötheted, így a bankkártyás, átutalásos költéseid szinkronizálódnak a Koinos egyenlegeddel. Egyszerre akár több számlával is összekötheted az alkalmazást.

Költségvetésem

A Költségvetésem alkalmazás nem csak egy szokványos háztartási napló. Ezzel az alkalmazással figyelemmel kísérheted a bevételeket és a kiadásokat, melynek révén sokkal jobban tudsz gazdálkodni a rendelkezésedre álló pénzzel.

A költségeket grafikus ábrázolásban is megtekintheted, melynek segítségével akár több hónapot is figyelembe véve jobban tudod tervezni a kiadásaidat. A költségvetés mód lehetővé teszi, hogy célkitűzéseket és limiteket határozz meg, változó feltételek és határidők mellett. Meghatározhatsz például havi maximumot a tankolásra, telefonszámlára vagy heti költségkeretet a bevásárlásokra stb. Limitet állíthatsz be a bankszámlákra, a bankkártyákra, illetve egyéb kifizetéseidre. Ezen túlmenően meghatározhatod, hogy az ismétlődő kiadások milyen időszakonként legyenek teljesítve.

 

Money Pro

Kinézete kellemes, az ikonok monokrómok és egyszerűek, a színük tetszés szerint alakítható. Az app megnyitásakor a főoldal a tranzakció indítását, és nem az egyenleget, költésszerkezetet mutatja. Így, ha csak az egyenlegre vagy kíváncsi, át kell lépned az egyenlegoldalra, ami letisztult és egyértelmű. Világosan rendezi sorba a főbb kiadásaidat és a rendelkezésre álló keretet – de nem lehet a haszontalan tételeket törölni. Be tudsz állítani külön heti, havi vagy akár éves költségvetést is. Ez azt jelenti, hogy beállíthatod, mennyit akarsz például szórakozásra költeni, és az app figyelmeztet, ha elérted a tervezett keretet.

Használata kicsit körülményes. Keresgélni kell az egyes beállításokat, és nem tudod teljes mértékben testre szabni. 

Pénzügyeim 

Az alkalmazás nem szép, de következetes és letisztult. Nagyon egyszerű ikonokat használ. A Tranzakciók ikonra kattintva láthatod valamennyi pénzmozgásodat. A számláknál látod a kiadásokat – külön a várható és a már kifizetett tételeket – a fiókokban pedig a rendelkezésre álló keretet. A kategóriák világosak és egyszerűek, kis ikonokkal testre-szabhatóak. A hitel és az adó nincs külön megnevezve, de könnyedén a listához adhatod őket.

Tranzakciót rögzíteni könnyű: az adott kategóriára kattintva könnyen rögzítheted a költéseidet – a rendszeres kiadásaidat pedig sablonokba rendezheted. Az alkalmazás alapvető statisztikákat készít a költéseidről, annak összetételéről, de a megtakarítási célokhoz azonban nem tudsz tervet kapcsolni. Alapvetően a tervezéshez nem kapsz sok segítséget. Beállíthatsz költségvetést, de csak egyetlen kategóriát tudsz hozzárendelni.

Spendee 

Ez a személyes kedvencem. Pénztárcák létrehozásával kezelheted a pénztárcádban, bankszámláidon levő pénzmozgásokat. Lehetőséget ad arra is, hogy számítógépről kezeld a fiókodat, és az e-mailes, Facebook- és Google-fiókos regisztráció közül választhatsz. A regisztrációt követően már el is kezdheted rögzíteni/szinkronizálni (bankszámlával történő összekapcsolás után) a költségeidet és bevételeidet, és ha használod az alkalmazást, ott is látod a weben bevitt adatokat és fordítva.

A Transaction menüpontban tudod rögzíteni a költségeket és a bevételek, amelyekhez kategóriát, dátumot, szöveget, helyszínt, árat és pénznemet, #hastaget adhatsz, a kamera ikonra kattintva pedig lefotózhatod és a tételhez adhatod a költés blokkját, számláját..

Az Overview menüpontban statisztikákat készíthetsz, amelyekből levonhatod a megfelelő tanulságokat, és tudatosabban kezelheted a pénzügyeidet, hogy félre tudj rakni. Ha a költésszerkezetet felülvizsgálod, a havi megtakarításra szánt összeget a hó elején, fizetés után tedd félre, ne a hó végén. Ha ezt átutalással végzed például egy önkéntes-nyugdíjpénztári számlára (ez még nem szinkronizálható), a bankkal történő szinkron után az Önkéntesnyugdíj pénztárcát kijelölve átvezetésre állíthatod a tranzakciót az appban. Kategóriánként, illetve, a havi mellett napi és heti bontásban is láthatod kiadásaid alakulását. A #hastagek segítségével aprólékos elemzéseket végezhetsz, diagrammokat készíthetsz, s költségvetést állíthatsz be.

Ajánljuk még:

Itt a pötyögés vége – a beszélgetős közösségi médiáé a jövő?

 A kétezres évek elején a blogok felforgatták a médiapiacot: csodálkozva figyeltük, hogy hirtelen bárki újságíróvá válhatott, egy-egy „amatőr” soraira sokszor többen voltak kíváncsiak, mint a profik által írt és szerkesztett, nagynevű sajtótermékek cikkeire. Aztán jött a Twitter, a Facebook, az Ask.fm, és a hétköznapi emberek gondolatai végleg elárasztották az internetet, és ezzel együtt megnőtt az interakció lehetősége is.

 

Már követem az oldalt

X