TudatosVegasz

Spórolj az iskolakezdésen: 4 alapszabály szeptemberre

Nehéz időszakot élünk: sok család elköltötte megtakarítása egy részét a nyaralásra, közben már nyakunkon az iskolakezdés. Habár idén a tankönyvek ingyen vannak már majdnem minden évfolyamba járó diáknak, a füzetek és az egyéb taneszközök, a szükséges új ruhák és cipők egy vagyonba kerülhetnek. A következő néhány tipp segíthet, hogy pénztárcakímélő módon legyünk túl ezen az időszakon. 

 

Négy alapelv, ami megkönnyíti a dolgunkat:

1. Milyen kellékek vannak már meg?

Gyermekünkkel közösen ürítsük ki a tavalyi iskolatáskát, a tornazsákot, az íróasztalt és a ruhásszekrényt. Mit találunk bennük? Részben persze szemetet, másrészt emlékeket és még mindig használható eszközöket. Már csak az a kérdés, a jó állapotú és megfelelő méretű holmik velünk tarthatnak-e ebben az évben?

Nézzünk körül a ház többi részén is. Talán nem is gondolnánk, hogy egy rég elfeledett könyv, tolltartó, különleges töltőtoll vagy szövegkiemelő a gyerek legféltetebb iskolai holmija lehet. 

2. Ismerjük fel a különbséget „olcsó” és „minőségi” között

Kártyavár és iskolai kellékek. Mi a közös bennük? Senki sem akarja, hogy szétessenek. Az olcsó dolgok viszont nagyon is sokszor szétesnek, ezért az akciós termékek vadászása helyett gondolkodjunk inkább hosszú távon, ehhez pedig kulcsszó a „minőség”. Ez különösen akkor fontos, ha olyan ruházatot vagy eszközt vásárolunk, amit sokat használ majd a gyerek, mint például cipőt, kabátot, hátizsákot vagy farmert. Lehet rövid távon nagyobb befektetés egy drágább holmi, de így legalább az egyik gyerek után a másik is használni fogja. Ez a döntés nemcsak a pénztárcánknak, a környezetnek is jót tesz.

3. Vásároljunk használtat!

Ne bosszankodjunk, ha a jó minőségű, de akciós hátizsák már elfogyott. Egyébként sem kell új hátizsák minden évben! Nézzünk körül a garázsvásárokon, és a Facebook Marketplacen, remek dolgokra akadhatunk. Ezeken a platformokon mi is eladhatjuk a kinőtt, jó minőségű, másoknak még jó szolgálatot tevő használt holmikat, ha nincs több gyerek a családban, aki megörökölhetné. És éppen mint az előző pontnál, a tudatosság itt is nemhogy kifizetődő, de környezetbarát is!

4. Minden pénz jól jön – nézz szét, milyen lehetőségeid vannak

Tanévkezdéskor nagy segítség, hogy majdnem egy héttel korábban, augusztus 27-28-án megérkezik a családi pótlék. Ilyenkor segíthet a munkáltatói iskolakezdési támogatás is, melynek keretein belül a munkáltatók akár pénzben akár iskolai felszerelésekre, taneszközökre váltható utalvány formájában segíthetik az alkalmazottakat. Az állam által biztosított iskolakezdési támogatások mértékéről a 2020-as évi költségvetési és személyi adózásról szóló törvényekben találunk információt.

Ezeken kívül számos pályázati lehetőség van, mely leveheti a terhek egy részét a vállunkról.

Sokan nem is tudják, de az önkormányzatoknál is igényelhető többféle támogatás is. Szinte minden kerületben és városban elérhető a segítség, ezért érdemes megnéznünk a helyi önkormányzat honlapját, ahol általában elérhető a letölthető igénylőlap. Erről helyi szinten érdemes érdeklődni, mert településenként eltérő lehet a támogatás típusa és feltételei.

A teljesség igénye nélkül néhány példa az önkormányzati támogatásokra:

  • Támogatás általános iskolában, szakiskolában, középiskolában, főiskolán vagy egyetemen tanuló gyermeknek, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 63 500 forintot, illetve fokozottan rászoruló gyermek esetén a 73 500 forintot.
  • Szociális ösztöndíj azoknak a gyerekeknek, akiknek a tanulmányi eredménye a négyes átlagot elérte vagy meghaladta.
  • Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás azoknak a családoknak, akik időszakosan létfenntartási gondokkal küzdenek, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerültek, és ezért a gyermek eltartásáról más módon nem tudnak gondoskodni.
  • A gyermekétkeztetési térítési díjhoz is kérhető önkormányzati támogatás.
  • A tankönyvtámogatás: 9. osztályig az állam, de ezen felül, 10-12. osztályig az önkormányzat nyújthatja minden tanulónak.
  • Taneszköz-támogatás: 1-8. osztályosok füzetcsomagot illetve egyéb taneszközöket kaphatnak. 


Pánikra tehát semmi ok, inkább tájékozódjunk, és merjünk segítséget, információt kérni, akár barátoktól, vagy távolabbi ismerősöktől is!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X