GolfÁramlat

5 kifogás, miért nem vagy környezetvédő – és az 5 cáfolat, miért nincs igazad

Egy héten belül négy évszak váltja egymást, olajos páncélú teknősbékák görgetik maguk előtt az üdítős palackokat a tengerparti homokban, néhány városban ivóvíz-korlátozást vezetnek be – és még mindig sokan vannak olyanok, akik műanyag szatyorba pakolják a zöldséget a boltban textilszütyők helyett. Miért, miért, miért?

Ha jól számolom, legalább öt alkalommal döntöttem úgy az elmúlt években, hogy rendszeres testmozgásba kezdek, és mind az ötször sikerült néhány hét után feladnom az elhatározásom, mert unalmas, mert lusta vagyok, mert nincs rá időm. Ezek az én kifogásaim, de javamra szóljon, a löttyedt, narancsbőrös fenekemen – oké, a genetikának hála nincs ilyenem – senkinek a jövője nem múlik, a pazarló és hulladéktermelő szokásaink viszont tönkretehetik a következő nemzedékek kilátásait.

Eljött az idő, hogy kicsi felelősségteljesebben gondolkodjunk, és

ne csak fotelharcosok legyünk, hanem aktívan kivegyük a részünket a fenntartható jövő létrehozásában,

kezdve azzal, hogy leszámolunk a leggyakoribb kifogásokkal. Melyek ezek (szerintem)?

1. Mire beüt a krach, úgyis meghalunk

Vagy nem. A klímakutatás jelenlegi álláspontja szerint ideje felhagyni a tévhittel, miszerint minket nem fognak érinteni a globális felmelegedés következményei, 2050-re ugyanis érezhetően összeomlik majd az újra nem termelődő erőforrásokon és az élelmiszeren alapuló ellátási lánc. A szélsőségessé váló időjárás miatt például egyre nehezebbé válik az élelmiszertermelés, miközben nő a népesség – ha így haladunk, húsz év múlva komoly problémát fog okozni az élelmiszerek beszerzése.

És ha olyan szerencsések is vagyunk, hogy minket elkerül a baj, tegyük fel azt a bizonyos kimondhatatlannak tűnő kérdést:

minek vállal gyereket az, akit nem érdekel, mi lesz vele húsz-harminc év múlva?

A most születő nemzedék bizony élni fog, mikor beüt a krach, és csak rajtunk múlik, mi marad addigra a bolygóból.

2. A környezettudatosság drága

Van itt egy kis félreértés: az, hogy bizonyos zöld alternatívák drágábbak, mint az eldobható vagy a kevésbé fenntartható módon gyártott társaik, nem jelenti, hogy maga a környezettudatos életmód is drága lenne. Csak tudni kell egyensúlyozni a szükséges és szükségtelen dolgok között.

A környezettudatosságnak alapvető része a tudatos vásárlás és a fogyasztás csökkentése, tehát lehet, hogy háromszáz forinttal többet fogunk költeni a bükkfa fogkefére, mint a műanyag fogkefére, cserébe viszont feleannyi ruhát vásárolunk majd a hulladékmentesség jegyében – ráadásul azt is turkálóból. Sőt, idővel meg sem veszünk bizonyos dolgokat – mondjuk a légfrissítőt –, mert rájövünk, hogy totálisan felesleges a háztartásunkba.

Így történhet, hogy a meg nem vásárolt termékeket és a drágábban vásárolt környezetbarát holmikat egy mérlegre rakva végül

kiderül, hogy a fenntarthatósággal még spórolunk is valamennyit.  

Erről egyébként egy egész cikket írtam, saját példámmal bizonyítva a dolgot – itt olvashatjátok.

3. Nincs időm tudatosabban élni

A környezettudatos(abb) életmód akaratlanul összefonódik a kétkezi munka gondolatával, hiszen a kertgondozás, a bútorfelújítás vagy kézműveskedés mind-mind olyan tevékenység, ami több időt igényel, mint valamelyik online platformról megrendelni a kész dolgokat – ugyanakkor saját magunknak előállítani valamit általában jóval kisebb ökológiai lábnyommal jár, mint megvenni. De nem muszáj azzal kezdeni, hogy megpróbálunk házi polihisztorrá válni.

Egy régi pólóból megmaradt rongydarabbal takarítani ugyanannyi idő, mint az új bolti mikroműanyagos törlőkendővel. Egy vegyes kuka helyett három szelektívbe dobni a szemetet szinte egyetlen plusz percet sem vesz el az életünkből. Petpalackos ásványvíz helyett csapvizet inni – ha az jó minőségű – véletlenül sem időrabló elfoglaltság.

4. Egyetlen ember tettei sosem számítanak

A kormány tehet a környezetszennyezésről. Meg a multik. A gazdagok. Az öregek. Összefoglalva: mindenki más, csak mi személyesen nem. És ha tehetünk is róla, a tetteink csak cseppek a tengerben, ezért totálisan felesleges változtatni a szokásainkon.

Őszintén szólva, még mindig csodálkozva és bosszankodva nézek arra az embertömegre, amelyik

képtelen felfogni a saját egyéni cselekvéseinek hatalmát, holott minden vásárlásunkkal és döntésünkkel szavazunk.

Mondjuk, a hazai kistermelő mellett a multival szemben, a bicikli mellett az autóval szemben, a szappan mellett a műanyag flakonos tusfürdővel szemben. A kölcsönzött könyv mellett az új tablettel szemben, a természetes tisztítószerek mellett a vegyszerekkel szemben, a fából készült gyerekjátékok mellett az elemes műanyag vackokkal szemben.

A hétköznapi környezettudatosság mellett, a pazarlással és hulladéktermeléssel szemben.

További írások a témában: 

10 TIPP KEZDŐ HULLADÉKMENTESEKNEK

TEMETÉS HELYETT KOMPOSZTÁLÁS – VÁLLALNÁD, HOGY HUMUSZ LEGYEN BELŐLED?

HA EGY DOLGON VÁLTOZTATSZ, AZ LEGYEN A KONYHÁD!

 

Már követem az oldalt

X