GolfÁramlat

10 tipp kezdő hulladékmenteseknek

A környezettudatosság terjedésének hála, egy nap én is úgy ébredtem, mint Neo a Mátrixban: körülnéztem, és azt éreztem, hogy az egész addigi felelőtlen, szemetelős életem csak valamiféle elcseszett virtuális valóságban lehetett. Naivan környezetvédőnek hittem magam, mert szelektíven gyűjtöttem a hulladékot, pedig ott kellett volna kezdenem, hogy nem is termelek szemetet.

Azt tudtam, hogy él valahol a bolygó másik felén egy Bea Johnson nevű nő, aki állítólag mindössze egy befőttesüvegnyi szemetet termel évente, de elképzelni sem bírtam, miképpen lehetne ezt a mi konzervatív kis országunk hétköznapi valóságában megvalósítani. Elvégre megveszek két zacskó kávét, egy zsugor ásványvizet és néhány flakon tusfürdőt, aztán nemhogy a befőttesüveg, már a kis kuka is tele van.

Nos, mára sikerült felfedeznem a hulladékmentes életmódnak olyan egyszerű és kézzelfogható trükkjeit, amelyeket minimális eltökéltséggel bárki bevezethet az életében.

Mivel érdemes kezdeni a látványos eredményekért?

1. Szerezz be néhány textil szütyőt!

A háztartási hulladékok legnagyobb részét a különféle csomagolások teszik ki, úgyhogy első lépésként megkértem az anyósomat, varrjon nekem néhány szatyrot egy régi csipkefüggönyből. Mondanom sem kell, pár héten belül drasztikusan lecsökkent a bevásárlásból hazahozott műanyag zacskók száma, főleg, mióta piacra járok, és jóformán minden zöldséget vagy szárazárut be tudok szerezni kimérősen, lényegében kinulláztam az eldobható nejlont.

2. Tisztálkodj szappannal!

Egy flakon tusfürdő vagy sampon nem sokáig tart, cserébe gyakran újrahasznosításra is alkalmatlan műanyagban gyártják őket. Szerencsére tök jó magyar kézműves szappanokat lehet kapni minimális papírcsomagolással, én speciel folyékony sampon helyett is szilárd sampont használok, és soha nem váltanék vissza a flakonos változatra.

3. Igyál csapvizet a palackozott ásványvíz helyett!

Tudom, hogy sokak szerint a csapvíz a rothadás mocsarából zubog fel, vasas, kénes, rákos és így tovább, de azért idővel tudni kell ilyen téveszmék nélkül is megkóstolni az ivóvizet. Pont olyan lesz, mint az ásványvíz. Ha jól számolok, az elmúlt négy évben közel 1500 palackot spóroltam meg azzal, hogy nem vettem ásványvizet itthonra, és mindenhol a saját kulacsomat töltöm újra vízvásárlás helyett.

4. Mosogass környezettudatosan!

A tavasz beköszöntével elültettem az első saját mosogatószivacsaimat, puritánabbul fogalmazva cserépbe vetettem néhány luffamagot – tudniillik, régóta luffaszivacsot használok mosogatáshoz a hagyományos szivacs helyett. Kiegészítésként fanyelű kefét, a bolti és a házilag főzött mosogatószer helyett pedig a Marseille-szappannal szemezek mostanság a hulladékmentesebb konyha érdekében.

5. Papír helyett válassz többször használatos megoldásokat!

Az én háztartásomban viszonylag sok fogyott anno papírtörlőből, hiszen ezzel töröltem át a piszkos felületeket: a konyhapultot, az ablakokat, a poros komódot, még az orromat is papírtörlőbe fújtam. Most takarításhoz kizárólag textilt használok, az olajos ételeket rácson csepegtetem le, az ablakot régi újságpapírral törlöm át. Oké, bevallom, textilzsepire még nem váltottam, de rajta vagyok az ügyön.

6. Mondj nemet a felesleges apróságokra!

Egy lomtalanításkor fedezi csak fel igazán az ember, mennyi vackot hazahoz innen-onnan, ami végül úgyis szemétként végzi. Politikai kampányok során osztogatott feliratos tollak, soha be nem váltott pontgyűjtő kuponok, apró ajándékok olyan cégektől és butikoktól, akik a kacatjaikkal akarnak vásárlóbarátnak tűnni. Én úgy gondolom, ha sokan visszautasítjuk ezeket a vackokat, legközelebb talán eszükbe sem jut legyártatni őket.

7. Komposztálj!

A zöldséghéjak vagy a kávézacc elsőre talán nem tűnnek hulladéknak, mert idővel úgyis lebomlanak, a tárolásuk és elszállításuk viszont rengeteg szeméttel jár. Ha van kerted, dobj össze az egyik sarokban egy kis komposztálót a szerves hulladéknak, ha lakásban laksz, akkor válaszd a gilisztakomposztálót vagy a hozzád legközelebb eső közösségi komposztálót. Volt szemét, nincs szemét, és még a tápanyagot is visszaadod a földnek.

8. Javítsd meg, vagy hasznosítsd újra a dolgaidat!

Tudom, hogy a lyukas zoknit egyszerűbb kidobni, mint megvarrni, de a tönkrement holmik azonnali kiszanálásával is szemetet termelünk. Persze, nincs értelme a végtelenségig őrizgetni azt, ami már nem jó, de én első körben inkább megjavítom vagy újrahasznosítom a problémás cuccaimat, semmint a kukába vágom őket.

9. Takaríts környezetbarát módon!

Sokszor beszéltem már arról, hogy harminc deka szódabikarbónával és két liternyi kimérősen vásárolt ecettel egy komplett házat ki lehet takarítani, és nem vicceltem: a műanyag flakonban vásárolható vegyszerek helyett olyan házi tisztítószerekkel tartok rendet itthon, amelyeket csomagolás nélkül be tudok szerezni. Meglepő lesz, mennyivel kevesebb szemét termelődik így…

10. Ne vásárolj annyit!

Azt hiszem, már egy-két hét után ráébredtem arra a borzasztóan logikus következtetésre, hogy minél kevesebb holmit vásárolok, annál kevesebb dologból lesz végül szemét az otthonomban. Mióta minimalizáltam a vásárlásaimat, és csak a legszükségesebbeket veszem, azóta a hulladék mennyisége is minimalizálódott. Szimplán nincs mit kidobni egy átlagos napon.

 

 

Már követem az oldalt

X