Tech

Heti tech-teszt: 5 app, amivel szórakozás egészségesen táplálkozni

Tartani fogod a súlyodat az újévben, sőt, fogyni fogsz. Ez tiszta sor. Rendszeresen futni jársz majd, sőt, lehet hogy már a kondibérleted is megvan. A baj csak annyi, hogy az egészséges élethez több kell: bár a testmozgást nem ajánlatos elsunnyogni, a sporttudósok, táplálkozási szakértők egybehangzó véleménye szerint a fogyás érdekében érdemes arra is figyelni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. 5 olyan applikációt gyűjtöttünk most össze nektek, amik segítségével szinte szórakozás egészségesebben táplálkozni.

Water Time

AndroidiOS

Ha nem iszunk elég vizet, az nemcsak gyakori fejfájásokhoz, ízületi fájdalmakhoz és fáradtsághoz vezet, de a fogyás útjába is állhat.

Sokszor ugyanis, amikor éhesnek érezzük magunkat, akkor valójában csak szomjasak vagyunk

– tehát több szempontból is jobban járnánk egy pohár víz felhörpintésével, mint azzal, hogy elrohanunk egy szelet csokiért.

Ezenkívül a víz az emésztést is segíti, sőt, bizonyos vélemények szerint még a zsír lebontásában is szerepe van. És, bár a csapból is az folyik, hogy elegendő vizet kellene innunk, az emberek jó része erről hajlamos megfeledkezni.

A Water Time meghatározott időközönként finoman figyelmeztet arra, hogy ideje lenne bevinnünk egy adag folyadékot. Ha szeretnénk, beállíthatjuk azt is, hogy a megszokott mennyiségnél többet itasson velünk az applikáció, aminek például akkor vehetjük hasznát, ha edzünk, vagy ha melegebbre fordul az idő.

MyFitnessPal

AndroidiOS

A MyFitnessPal segít nekünk kijelölni egy napi kalóriabevitelt, aztán nyomon követni, mit ettünk aznap és ez mennyi kalóriát tesz ki. Az applikáció adatbázisa több millió ételt tartalmaz, és ezekről mind képes megmondani, hány kalóriát, mennyi szénhidrátot, zsírt és fehérjét tartalmaznak. Ha nem találunk meg benne bizonyos ételeket, az sem gond:

a vonalkódleolvasója segítségével pillanatok alatt azonosít szinte bármilyen, a boltokban kapható terméket.

És akkor még nem említettük, hogy más applikációkkal is képes együtt dolgozni; például különböző sport-appokkal, amikről itt írtunk korábban.

ate

AndroidiOS

Ha nem akarunk papírral és ceruzával étkezési naplót vezetni, akkor az ate faék egyszerűségű felülete tökéletes alternatíva lesz. Nem kell mást tennünk, mint lefotózni a reggelit/ebédet/vacsorát/nasit, és aztán kommentálhatjuk is, hogy miért ettük azt a bizonyos ételt (éhségérzet, az ízére vágytunk stb.). Emellett beállíthatunk különböző célokat is, amik segíthetnek az egészségesebb étkezési szokások kialakításában. Ha szeretnénk, az app emlékeztethet arra is, hogy mikor kell ennünk, ami akkor segíthet, ha egy bizonyos diétát követünk, vagy ha szimplán szeretnénk rendszert vinni a táplálkozási szokásainkba.

SPAR életmód

iOS

Nagy előnye a SPAR alkalmazásának, hogy magyar nyelvű, így az angoltudásukban annyira nem bízók is hasznos társra találhatnak benne.

Ez az app nem az étkezéseinket követi vagy tanácsokat ad, hanem egy 30 napos életmódprogramon vezet végig.

Ehhez heti menüt állít össze, recepteket mutat és különböző tornákat is előír (amiket videókon mutat meg). Az app fejlesztésében Turcsák Katalin dietetikus és Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök is részt vett, úgyhogy a tudományos alapokkal valószínűleg nem lesz gond.

Kalóriabázis

AndroidBöngésző

Magyar fejlesztésű, szintén magyar nyelvű kalóriaszámláló a Kalóriabázis, amiben fogyási tervet állíthatunk be, az alkalmazás pedig megmondja, miből mennyit ehetünk.

Az adatbázisában több százezer, Magyarországon kapható élelmiszer és alapanyag szerepel

hozzá tartozó kalóriatartalommal, valamint fehérje-, zsír- és szénhidrát-aránnyal.

A Kalóriabázis emellett arra is képes, hogy a felhasználók által megadott receptek kalória- és tápanyagtartalmát kiszámítsa. Ha pedig valamilyen élelmiszert nem találunk, akkor azt saját magunk is hozzáadhatjuk a listához.

Az appok tárháza persze végtelen, így már csak rajtatok múlik, mihez kezdetek – mindenesetre ezeket az applikációkat mi jó szívvel ajánljuk!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X