Randitrendek 2022: melyik szó mit jelent a randevúzás szótárában?

SZPSZ

Randitrendek 2022: melyik szó mit jelent a randevúzás szótárában?

Vannak randijelenségek, amelyek már korábban is felkapottak voltak, és vannak kifejezetten újszerűek. Utóbbiak közül a legtöbbnek még magyar megfelelője sincs, inkább csak jelenség-szinten foghatók meg. Nézzük meg, mi is az, ha „breadcrumbing”, „ghosting” vagy éppen „cushioning” történik veled!

Ghosting: Egy régi „klasszikus”

A randizók, ismerkedők világában a ghosting jelensége sokak számára jól ismert. Amikor valaki „ghostingol” téged, akkor tulajdonképpen nem történik más, minthogy egyetlen szó vagy jelzés nélkül felszívódik az életedből. Eltűnik. Nem veszi fel többé a telefont, nem válaszol az üzeneteidre, e-mailjeidre – teszi mindezt anélkül, hogy ennek lett volna valamilyen korábbi jele.

Ilyenkor a másik nem lassanként távolodik, hanem egy határozott vágással vonja meg magát tőlünk. A leírások szerint 3 napos eltűnés már kimeríti a ghosting jelenségét. Hátterében számtalan ok állhat – erről egy külön cikket is írtunk, – például alacsony önbecsülés, vagy fokozott mértékű konfliktuskerülés. De az is lehet, hogy éppenséggel túl magas a ghostingoló önbizalma, emiatt úgy érzi, jogában áll így bánni másokkal.

Ghosting áldozatának lenni nem könnyű. A hirtelen csalódás és az annak megismétlődésétől való félelem könnyen bizalmatlanná tehet egy következő kapcsolatban. Ez pedig akár gyakori veszekedéseket is okozhat. A ghostingolt félnek érdemes arra törekednie, hogy minél kisebb sérülést szerezzen az ilyen viszonyában, tudatosan szem előtt tartva azt, hogy ami történt, nem róla, sokkal inkább a másik személy jelleméről árulkodik.

Slow fading, a csendes gyilkos

Hasonló, de a ghostingnál kevésbé váratlan a slow fading, vagyis az a helyzet, amikor a másik fokozatosan csökkenti a velünk való interakciót, továbbra is magyarázat nélkül. Bár ő magában már elhatározta, hogy véget vet a kapcsolatotoknak, ahelyett, hogy ezt veled is nyíltan közölné, inkább elkezd mindenféle vegyes jeleket küldeni, amiből sosem tudhatod igazán, hogy éppen hányadán is álltok.

A kutatások szerint ez a szituáció még a ghostingnál is jobban fájhat, mert az, bár elég kíméletlen, legalább egy egyértelmű jelzés arra, hogy vége a dalnak. Slow fading esetén hosszabb távon alakulhat ki egy bizonytalan állapot, ami igencsak negatívan érintheti a magára hagyott felet.

Fontos látni azt is, hogy a slow fading lehet egy természetes jelenség is, amikor a pár mindkét tagja egyre kevesebb energiát rak a kapcsolatba, ami által az szépen lassan kihűl. Klasszikusan ilyenek például a középiskolai szerelmek, amelyeknek esetlegesen másik városban folytatott egyetemi tanulmányok vetnek szépen lassan véget.

A slow fadinghez hasonló jelenség a caspering, ahol ugyanez történik, de ennek esetén legalább van egy kis magyarázat, lehet az elválásra számítani.

Bredcrumbing, avagy morzsaszórás

Hogy jönnek a morzsák a randizásba? A breadcrumbing jelensége morzsaszórásként fordítható. A gyakorlatban azt az állapotot jelenti, amikor flörtölnek veled, és olyan, mintha együtt is lennétek, egy párt alkotnátok, de valójában a másik fél nem akar elköteleződni feléd. Bár lehet, hogy a szavak szintjén kezdeményező veled szemben, tettei még sincsenek összhangban ezzel. Például mondhatja, hogy hiányzol neki, és milyen jó lenne veled lenni, valójában nem kezdeményez találkozót és nem tesz aktívan a kapcsolat fenntartásáért. Nem gyárt közös terveket, nem is igazán avat be téged az életének a részleteibe. Épp annyi érdeklődést mutat, annyi energiát, időt és odafigyelést fektet a kapcsolatba, amennyit muszáj ahhoz, hogy maga mellett tartson. És persze időzíteni is nagyon jól tudja ezeket az odadobott morzsákat: épp akkor hozakodik elő velük, amikor már esetleg kihátrálnál a helyzetből. Fontos látni, hogy ez tulajdonképpen egyfajta érzelmi manipuláció. Ha erre utaló jeleket észlelsz, mindenképp érdemes szóvá tenni, és meghúzni a saját határaidat! Hogy milyen is egy ilyen kapcsolat mélységeiben? Arról is írtunk már.

Love bombing: túl sok a jóból

A skála másik végén azok vannak, akik a love bombing, vagyis szerelmi bombázás jelenségét űzik. Love bombingról akkor beszélhetünk, ha valaki már az első találkozó után leígéri neked a csillagokat az égről, fényűző helyekre visz, a lelki társának nevez, és állandóan kedves szavakkal hódol. Elképzelhető, hogy a másik folyton írogat és hívogat, holott te nem teszel hasonlóképpen, de az is gyanús lehet, ha a partner rövid idő után indokolatlanul hosszú távú terveket gyárt. Ha ezt túl soknak érzed, vagy idegennek, valótlannak hat a másiktól, akkor felmerülhet, hogy a másik ezzel akar manipulálni – ilyenkor jobb résen lenni.

Cushioning: a túlbiztosított szerelem

A határoknak nagy jelentősége van akkor is, amikor a cushioning jelenségével találkozunk. Ez esetben szó szerinti fordítással élve „kipárnázunk”. De hogy jön ez a randizáshoz? Az, aki ezzel a jelenséggel él, hiába van kapcsolatban éppen valakivel, még a randizás ideje alatt elkezdi keresni az új párját. Laza flörtölésekbe megy bele, annak érdekében, hogy ha esetleg a jelenlegi párjával szétmennének, gyorsan legyen egy B-tervként szolgáló partner, akit elővehet. Így nem lesz olyan fájdalmas a szakítás, hiszen van valaki, aki azonnal eltereli a figyelmet. Ha bukni kell, mennyivel jobb egy előre kipárnázott talajra esni, mint a kemény földre... – gondolhatja az illető, akinek talán emiatt a gondolkodásmód miatt nem jönnek össze a kapcsolatai.

Pocketing: zsebre tett szerelem

Bizony, randipartnered akár zsebre is tehet téged. A pocketing azt jelenti, hogy valaki, akivel éppen randevúzol, nem hajlandó arra, hogy bemutasson téged a családjának, barátainak. Nem hív el családi ebédekre vagy baráti születésnapokra, még akkor sem, amikor már viszonylag hosszabb ideje töltitek együtt az időtöket. Nincs közös képetek, legalábbis biztosan nem nyilvános az ő részéről, ha van.

Ilyenkor tudhatod: a másik zsebretesz téged, és onnan csak akkor vesz elő, amikor senki sem látja. Nem könnyű azonban beazonosítani, hogy mikortól beszélünk pocketingről és hol van a határa annak, hogy valaki csak a legmegfelelőbb pillanatot várja arra, hogy bemutassa párját a családjának, barátainak. A megítélésben fontos szempont lehet, hogy az, aki halogatja a bemutatást, vajon tényleg izgatott várakozással áll-e hozzá, vagy inkább hezitálást és kifogáskeresést érzel rajta.

Aki ilyen helyzetben találja magát, könnyen magában kezd kételkedni, de fontos látni, hogy sokféle oka lehet annak, hogy valaki ezzel a jelenséggel él alakuló kapcsolatában. Például lehet, hogy olyan képet festett a családjáról, barátairól, ami nem teljesen fedi a valóságot. Ha így van, akkor lehet, hogy éppen téged szeretne megóvni valamilyen kellemetlen helyzettől.

Phubbing: virtuális buborékban élni

A phubbingot a modern világ hozta magával, nagyon könnyen jár együtt a nomofóbiával. Akkor beszélhetünk róla, amikor valaki, akivel fizikailag együtt vagy, úgy dönt, a telefonjába mélyed ahelyett, hogy veled foglalkozna: hírek olvas, másokkal chatel, e-mailezik, görgeti a közösségi média oldalait. Ő

nem akar lemaradni semmiről, ami ott történik. Ezzel azonban lemarad valami nagyon fontosról: rólad.

Nem figyel rád, arra, amit mondasz, vagy mondani próbálsz, helyette visszavonul a saját virtuális világába. Természetesen bárkivel megeshet, hogy valamilyen fontos teendő furakodik a közös térbe, a jelenség inkább hosszabb távon és közvetve káros. Megnehezítheti az ismerkedést, már annak nagyon korai fázisában konfliktust szülhet.

Orbiting: a nyomozás folytatódik

Szintén a digitális világ jelensége az orbiting. Akkor beszélhetünk róla, ha valaki, akivel korábban randiztál, vagy akár párkapcsolatban is voltál, szakít veled, mégis továbbra is követi minden, a közösségi médiában megosztott lépésedet. Nem elég azonban, hogy követ, még csak nem is marad ebben passzív, ugyanúgy kedveli a posztjaidat, figyeli a történeket, amiket megosztasz, tehát aktívan reagál is minden online rezdülésedre. Hogy a szó magyarosításáról is beszéljünk, valahogy úgy tudnám lefordítani, hogy „pályán tart”, vagyis nem engedi, hogy úgy érezd, teljesen elszakadtál tőle, hiszen az értesítéseid közt folyamatos emlékeztetőt kapsz felőle.

Freckling: egynyári kaland

Ha azt hallod, freckling, annak épp szezonja van. Ezek azok a kapcsolatok, amire nyári flörtként, nyári szerelemként gondolunk: gyorsan és intenzíven jönnek, majd a nyár végével épp úgy hűlnek ki, ahogy az időjárás. De a partner nem tűnik el teljesen, valahol az életed peremén ott marad, csak azért, hogy következő nyáron ismét előtérbe kerülhessen. Csakúgy, mint a szeplők – amire a megnevezés utal –, amik a nyári napsugarakkal jönnek, az őszi borúval pedig el is tűnnek.

Bármelyik jelenséggel is találkozol, érdemes óvatosságra inteni magadat, mindkét oldal szempontjából: nem kell azonnal démonizálni a másikat, de nem érdemes hagyni azt sem, hogy kihasználjanak téged. Lehet, hogy nyomós oka van annak, hogy valaki úgy viselkedik, ahogyan, azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy hol vannak a saját határaid. Ha úgy érzed, hogy neked ez nem fér bele egy kapcsolatba, még a randizás időszakában sem, hozd ezt szóba, és beszéljetek róla!

Ajánljuk még:

Beleszeretni egy piros orrba: a filtermentes valóság szépsége

Nők és férfiak sora ég ki az online randizásban – ezt már kutatások bizonyítják. Naponta hallom ismerősöktől az olykor izgalmas, máskor félelmetes történeteket újabb és újabb kalandokról, delikvensekről. Aztán egyre csak azon gondolkodom, valahogy megoldottuk az ismerkedést net nélkül is, és mintha kevesebb, másabb lett volna a randidráma is. Mégis „abszurd” abba belegondolni, hogy egykor a metrón szólított le egy srác, akivel aztán szerelmesek lettünk.

 

Már követem az oldalt

X