SZPSZ

Lélekgyötrő az online térben, akit minden társkeresőn kerülni érdemes: innen ismered fel a morzsaszórót

Valójában semmit se ad, csak úgy csinál, mintha adna. Morzsákat szór eléd, és te elhiszed, úgy hiszed, hogy szeret. Úgy tesz, mintha fontos lennél. Néha kérdez is, attól te lázba jössz, és észre se veszed, hogy a válaszodra már nem figyel. Nem sokat számítasz neki, mégis közel tart. Mégse engedi, hogy menekülj. 

Az online társkeresőkön lelt életteret magának a morzsaszórás (breadcrumbing) jelensége. Azt a folyamatot nevezik így, amikor figyelem- és szeretetmorzsákat szór valaki egy másik ember elé, fenntartja annak érdeklődését úgy, hogy tulajdonképpen nem fektet energiát a kapcsolat megtartásába vagy fejlesztésébe. Mégis érzelmileg megköti a másikat. Játszik vele, mint macska az egérrel. 

A breadcrumbing jele lehet, ha talonban vagy időtlen idők óta, rossz ez neked, fáj a maradás, de a „kapcsolat” befejezéséhez nincs benned elég erő. Ha egyszer-kétszer már rá is szántad magad, mégsem sikerült: mikor léptél, lépett ő is, gyorsan és hatékonyan etetett tovább, hogy maradj.

Meg amúgy is, időről időre a morzsaszórás során is kapsz pár szép bókot vagy egy kis online léleksimogatást. Néha a másik úgy tesz, mintha tényleg figyelne rád. Elhiteti veled a szerelmet, mert kellesz neki. Valószínűleg tényleg kedvel téged, ráadásul te vagy az, aki komfortossá és biztonságossá teszed számára jelenléteddel az online játszóteret. Te vagy a biztos pont, akihez visszatér, de valójában nem te vagy számára „a pont”, a legfontosabb, az egyetlen. Kedvel, de nem szeret.

És egy ideig te észre se veszed, hogy amíg morzsákat szór eléd, amíg a tenyeréből csipegetsz, nem marad senki másra energiád... 

Aztán egyszer csak ráébredsz, a sokadik félvállról vetett félválasz után. Ráébredsz, hogy amit ad, az kevés, és aki vagy, az sokkal többet érdemel. Menni akarsz, otthagynád a fenébe. Viszont amikor erre ráérez a morzsaszóró, lendületbe jön, és a szórás felerősödik. Jönnek a szép szavak, meg a szép ígéretek, talán még valami programot is kimódol, bár lehet, abból azért már nem lesz semmi. 

Így szalad az idő mindenkinél, és lehet, nem veszed észre, hogy

nem kér belőled többet, csak hogy te légy számra az online térben bármikor bekapcsolható visszaigazolás.

A piros gomb, ami bármikor megnyomható és az a morzsaszórónak jó érzéseket okoz, mert éretlen, gyenge az önértékelése és gyermeteg a személyisége, hiszen attól boldog, hogy irányíthat, hogy megélheti a hatalmát valaki más felett.

Az ilyen személy valószínűleg képtelen az elköteleződésre és lehet, csak felszínes kapcsolatok életben tartására képes. Az ennél mélyebb kapcsolatok frusztrálják, azokban bizonytalanul mozog. Fogalma sincs, hol húzódnak határai, ahogy nagy valószínűséggel azt sem méri fel, milyen sebeket okoz magatartásával benned vagy másokban.

Mert nemcsak ő maga bizonytalan, de a másikat is bizonytalanságban tartja, úgy csűri-csavarja a szót és a helyzetet úgy formálja, ahogy számára komfortos. Elérhetetlen, amikor a másik közeledne, de közeledik, amikor csak kedve szottyan rá. Ebben nála nincs kegyelem.

Benned sem kell, hogy legyen, mikor tényleg otthagyod.

Ajánljuk még:

Amit bárcsak elmondtak volna a szerelemről még kamaszkoromban

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ahogyan mi működünk, úgy működik a másik is, és ez bizony számos félreértést szül. Jó tehát tudni a női és a férfilélek eltérő pszichés ritmusáról már a kamaszoknak is, hogy minél biztosabb lábon állhassanak első párkapcsolataikban.

 

Már követem az oldalt

X