Lelkünk állapota a tányéron: ez állhat a zugevés, túlevés, stresszevés hátterében

Az olyan étkezési zavarok, mint az anorexia, bulimia vagy orthorexia talán már sokaknak ismerősek. De mi van akkor, ha diagnosztizálható zavarról nem beszélhetünk, mégis gondjaink vannak az étkezés területén? Mi a zugevés és miért csináljuk? Miért esszük túl magunkat? Mitől függ, hogy stresszevők vagyunk, vagy egy falat sem megy le a torkunkon olyankor? Ezekre a kérdésekre keressük a választ!

Így hat a gyermekkori kötődésed a párkapcsolatodra

A kötődés témájáról egyre többet hallani. Jól is van ez, mert mai tudásunk szerint nagyjából 70 százalékban befolyásolja a kötődési mintázatunk azt, felnőttként hogyan viszonyulunk a kapcsolatokhoz. 

A valóságot tagadni hasznos lehet, de hosszú távon túl nagy árat fizetünk érte

Mindenkit érnek olyan élmények, amikkel nem akar, vagy éppen nem tud szembenézni. Lehet, túl fájdalmas lenne, túl sok félelemmel járna együtt, vagy épp rengeteg energia és időbefektetés szükségeltetne ahhoz, hogy elfogadjuk a következményeket. A nehézségeket elkerülendő – tudatosan vagy tudattalanul – tagadni kezdjük a valóságot. Ez pedig még nagyobb gondokhoz vezethet.

Ha állandóan fáradt vagy: lehet, hogy téged is érint a languishing

Mindenkivel megesik, hogy fáradtnak, tompának, motiválatlannak érzi magát. Ugyanakkor a senyvedés magas iskolája már nem érint mindenkit, akiket mégis, azok viszont az Amerikai Pszichológiai Társaság meghatározása szerint már a languishing tünetegyüttesével élnek, s lehet, hogy segítségre van szükségük.

Négy ötlet, hogy idén igazán átéld a karácsonyt és a szeretet nyelvén ajándékozz!

Közeledik a karácsony. Ha te azok közé tartozol, akik már egész decemberben piros ruhákat hordanak, karácsonyi dalokat hallgatnak, az otthonuk fényárban úszik, és a munka egyre kevesebb idejüket tölti ki, akkor ez az írás nem biztos, hogy neked szól. Ha azonban inkább olyan vagy, aki éppen csak 24-én érkezik meg a karácsonyba, majd rohan is belőle tovább, akkor itt az idő megállni. Ne csak túléld, hanem éld át, élvezd ki a pillanatokat és szerezz valódi örömöt a szeretteidnek!

Az első szerelem nem tart örökké, de mindig magunkban hordozzuk

Az első szerelem élménye az újdonságából fakadóan olyan erős lehet, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, az illetőből fakadt, és őt szerettük a legjobban életünkben. Utána ugyanezt keressük, de nem kapjuk meg. Valóban így van? S miben rejlik az ereje? Jöhet még utána nagy szerelem?

Három beszélgetés jobb irányba terelhet egy egész életet – önkéntes szakemberek támogatják a krízisben lévőket

Az utóbbi három évben egyik – egész világot érintő – krízis követi a másikat. A Covid után a háború kihívásaival is meg kellett küzdenünk, és sokak mai napig nem élhetnek otthonukban, saját országukban a küzdelmek vagy éppen a besorozás félelme miatt. Többek között őket támogatja az önkéntes segítőkből összeállt Pszi Pont Alapítvány.

Tudatos álmodás: így lehet saját elménk bugyraiban vájkálni

Érezted már úgy a nappali ébrenléted során, hogy álmodsz? És fordítva? Mi lenne, ha a helyükre kerülnének ezek az állapotok? Ha tudnád, mikor vagy ébren, és azzal is tisztában lennél, ha éppen álmodsz? Az lenne a tudatos álmodás! Közelebb kerülhetünk általa önmagunkhoz, de terápiában a fóbiáinkat is leküzdhetjük általa.