Szép

Ünnepi fűszereink a fürdőszobában – ha unod a főzést, jöhet a bőrápolás!

Az ünnepi időszak jellegzetes fűszereinek felhasználási lehetőségeiről már ezernyi cikket írtak, de egy fontos területre nem gondolnak a legtöbben: a fürdőszobára. Ugyanis az illatozó süteményeken és forraltboron túl a bőrápolásban is nagy hasznukat vesszük téli fűszereinknek. Mutatjuk, miképpen!

Gyömbér

A gyömbér az egyenletes bőrtónus elérésének kiváló eszköze. Erős antioxidatív tulajdonságokkal rendelkezik, így csökkentheti a hegek megjelenésének valószínűségét, emellett megelőzi a szabad gyökök által okozott károkat és javítja a bőr rugalmasságát. Kiváló házi szer narancsbőr ellen, és egy kevés aloe verával elkeverve hatásos pattanás elleni szer lesz belőle. A frissen reszelt gyömbért joghurttal keverve jó hidratálót kaphatunk, egy kevés olívaolajjal keverve pedig fejbőrre való pakolás is készíthető belőle. Ha a korpásodás küzdünk, nagy segítségünkre lehet!

Vanília

A vanília elsősorban bőrpuhító képességeiről ismert a szépségápolásban. A megfigyelések szerint a vaníliakivonat nyugtatólag hat az irritációkra, hozzájárul a törékeny bőr erősítéséhez és segít megőrizni bőrünk fiatalos rugalmasságát. A bőr mélyebb rétegeibe is behatol, és az egész szervezetre jótékony hatást fejt ki.

Fahéj

Talán a legismertebb mind közül. Erős antioxidatív tulajdonságokkal rendelkezik, kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, és segíthet a pattanások elleni harcban is. Kiváló arcpeeling készülhet fahéjból, zabból és tejből: lágy pasztát kell keverni belőlük, és átmasszírozni vele a bőrünket. Vigyázzunk, mert a fahéj erősen irritáló tud lenni, ezért csak óvatosan, sokszoros hígításban alkalmazzuk, kis mennyiségben!

Ugyanakkor csínján érdemes használni: egy kádfürdőhöz adva tisztít és méregtelenít, fokozza a vérkeringést. Sokan alkalmazzák narancsbőr elleni és alakformáló kezelésekhez: ehhez egy kiskanálnyi őrölt fahéjat vízzel elkevernek, felkenik az érintett testrészekre, betekercselik, és meleg takaró alatt pihennek vele. A kezelés végén figyeljünk arra, hogy alaposan mossuk le! 

Szegfűszeg

Fertőtlenítő, összehúzó és gyulladásgátló hatással is rendelkezik. Bármilyen testápoló krémhez, vajhoz vagy olajhoz adagolva melegítő hatást fejt ki, fokozza a bőr vérkeringését, ami az ízületek mozgékonyságára és rugalmasságára is kedvező hatással van, ezért különösen ajánlott a rossz vérkeringés, hideg végtagokkal küzdők számára. Használata főleg aknés, pattanásos bőr esetén ajánlott, de irritáló hatása miatt a fahéjhoz hasonlóan csak óvatosan bánjunk vele!

Szerecsendió

A házi natúrkozmetikumok készítésében jártas háziasszonyok szerint a szerecsendió az egyik legjobb bőrradír-alapanyag: az egészséges és ragyogó bőr érdekében nem kell mást tennünk, mint összekeverni fél evőkanál őrölt szerecsendiót és egy evőkanál tejet. Jól kenhető pasztát kapunk így, amivel át tudjuk dörzsölni a bőrünket, majd egy öblítés után gyönyörködhetünk az eredményben. A szerecsendió kiváló tonizáló és fertőtlenítő, zsíros olaja pedig jól táplálja a bőrt. Reumás fájdalmak ellen kitűnően alkalmazható, híres fájdalomcsillapító hatásáról.

Ánizs és csillagánizs

Az ánizs antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, s e hatásai külsőleg és belsőleg alkalmazva is érvényesülnek. A pattanásos, könnyen kipirosodó bőr kezelésére kiváló lehet, de figyeljünk arra, hogy csak hígítva alkalmazzuk! Az ánizsban koffeinsav van, ami élénkíti, feszesíti a bőrt. A benne található zsíros olajok javítják a hámréteg rugalmasságát és vízmegkötő képességét, ezzel csökkentik a ráncok kialakulásának esélyét. Tartós, több héten át tartó használata nem ajánlott a bőrt érzékenyítő, enyhén irritáló tulajdonságai miatt. A legjobb, ha forró vízbe csöpögtetjük, és a gőz fölé hajolunk.

Szegfűbors

A tapasztalatok szerint a szegfűbors megelőzheti a ráncok kialakulását és antioxidánsként is működik, azaz semlegesíti a szabad gyökök sejtromboló hatását. Hozzájárul a kollagén előállításához is, ezért kiváló feszesítő fűszer. A jamaicai szegfűborsot kifejezetten erős öregedésgátlóként tartják számon, az online áruházakban már igen jó krémekhez, olajokhoz is hozzájuthatunk. Niacint is tartalmaz, ami a C-vitaminnal együtt még ragyogóbbá teszi a bőrt. A szegfűbors rendszeres használata megtisztítja az arc mélyebb rétegeit, fertőtlenít, ezért még pattanások, gyulladások, aknék ellen is bevethető.

+1 tipp: a fenyő

A fenyőrügyből készült krémek fertőtlenítenek, csökkentik a gyulladásokat, védik az ízületeket és vitaminokkal is ellátják a szervezetünket. Egy kellemes fenyőolajos fürdő javíthatja a vérkeringésünket, és a bőrünkön keresztül felszívódva gyakorlatilag megtisztítja, méregteleníti, felfrissíti az egész testünket. A fenyőolaj egyaránt használható a száraz és a zsíros bőrön is, és a népgyógyászat szerint bevált ellenszere a korpásodásnak és a túlzott faggyúsodásnak is – mert sok olyan dologra is jó a karácsonyfa, amire nem is gondolnál!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X