Egészség

5 dolog, amire nem is tudtad, hogy jó a karácsonyfa

A fenyőfa ezer arca.

Karácsonykor a legtöbb otthonba beköltözik a fenyő – azonban azon túl, hogy díszeket aggatunk rá, sok mindenre jó lehet még!

Először is számos fenyőfélét gyógynövényként is számon tartunk,

tűlevelüket, rügyeiket, gyantájukat évezredek óta használják a népi gyógyászatban.

A lucfenyő számos erénye közül kiemelkedik a tavasszal gyűjthető friss hajtásainak nyákoldó, köptető hatása, ami a téli megfázásos időszakban kiváltképpen hasznunkra lehet!

Aztán, a friss hajtásokkal pálinka, vagy méz alá is ágyazhatunk, amit csak 1-2 hónapos áztatást követően szűrünk tisztára.

A fenyővel gazdagított pálinkát, vagy mézet immunerősítőként, de betegség esetén is kortyolgathatjuk, kanalazhatjuk.

A fenyőrügyből készült főzetbe tehetünk fiatal tűleveleket is, melyek magas C-vitamin és antioxidáns tartalma igencsak jól jöhet megfázás, torokfájás, köhögés idején!

Ne fukarkodjunk, ha nem muszáj: tűlevelet és fenyőhajtást nem csak a teáskannába, de tömény főzetüket akár egy forró vízzel teli kádba is bátran önthetjük! A meleg víz hatására felszabaduló illóanyagok tisztítják a légutakat, ellazítják testünket.

A fenyőben található gyanta eredendően a fán (pl. egy vihar során leszakadó ág miatt) keletkező sebek fertőtlenítésére, lezárására szolgál. A fertőtlenítő hatású gyanta a sebesülést követően rövid időn belül beborítja a sérült felületet, elpusztítva a bejutott kórokozókat, gombákat, valamint meggátolva a további károkozását.

Antiszeptikus hatását az ember is régóta ismeri és használja.

Erdély egyes vidékein a rágcsálható méretűre gyúrt gyantacsomókat mindmáig használják szájfertőtlenítésre, fogtisztításra. A szárított, porrá őrölt gyanta számos sebfertőtlenítő készítmény (akár gyógytapaszok bevonatának) alapanyaga, de találkozhatunk vele erős alkohol és propolisz oldatába keverve is.

Szóval, ne felejtsük: a fenyő nem csak szép, hasznos is!

Ajánljuk még:

Aki gyógynövénytermesztő országgá tett minket: Bittera Gyula

Meghonosította a francia levendulát, létrehozta a világhírű tihanyi levendulást, de legfőképp felismerte, milyen értékek rejlenek a növényekben a gyógyászat számára. Rendkívüli ember volt, kivételes hittel és hatalmas küzdőszellemmel, aki nem félt szembe úszni az árral, és aki szorgalmának köszönhetően egy életre szóló örökséget adott az emberiségnek, több területen is.

 

Már követem az oldalt

X