Szép

Tucatnyi ötletünk van arra, hogyan legyen a hidegben is élettel teli a bőröd!

Az évszakok váltakozását nemcsak étkezésünknek vagy öltözködésünknek kell lekövetnie, hanem a mindennapi bőrápolási rutinunknak is. A hűvös, szeles idő beköszöntével bőrünk is más segítségre és odafigyelésre vágyik, és ahhoz, hogy megőrizzük egészségét és vitalitását nemcsak belülről, hanem kívülről is ápolnunk kell.

A hidegebb évszak beköszöntével együtt jár a hőmérséklet visszaesése, az esősebb és szelesebb napok számának növekedése, és ez bőrünkre is hatással van. Az időjárás változása a bőr tulajdonságain és igényein is alakít: szárazabbá, dehidratáltabbá válik. Nyáron a napsugarak teszik próbára: felülete száraz, hámló, esetleg durvább lesz, az ősz beköszöntével a kinti hideg és a fűtött lakás közötti különbségek szárítják tovább.

A legfontosabb szabályok

A szakemberek azt javasolják, hogy az őszi bőrápolás kulcselemei a bőrradír és az AHA-savak legyenek, amik segítenek megszabadulni az elhalt, száraz hámrétegtől. A nyáron felerősödő pigmentfoltok halványítására is a hűvösebb hónapok az ideálisak. Körültekintően kell azonban eljárnunk az arctisztítás során, ugyanis a dehidratált bőrt könnyű „túltisztítani”, ezért a szárazabb bőrűeknek érdemes tápláló olajos, bőrtípushoz illő megoldásokat választaniuk. A „túltisztított” bőr ugyanis nehezebben veszi fel a kesztyűt a környezet negatív hatásaival szemben, ez pedig komolyabb és nehezebben kezelhető problémák kialakulásához is vezethet. A boltok polcain sorakozó alkoholos készítmények feltörik a bőr védő zsírsavköpenyét, ami által elveszíti ellenálló képességét és sérülékeny lesz.

Konyhánkban megannyi lehetőségünk van arra, hogy kiváló bőrradírt készítsünk. Felhasználhatjuk hozzá a lefőzött kávé után megmaradt zaccot, cukorból, gyógynövények vagy aszalványok hozzáadásával megannyi verziót alkothatunk, de akár a pogácsasütés során megmaradó élesztővel is kísérletezhetünk. Kiváló társunk lehet ősszel a zabpehely és az extra szűz olívaolaj, és ne feledkezzünk meg a mézről vagy a szódabikarbónáról sem.

A hűvösebb hónapokban érdemes zsírosabb, táplálóbb krémeket alkalmaznunk. Még azok is válthatnak, akiknek nyáron csillog a bőrük a tartalmasabb krémektől, ugyanis a változások hatására jobban beszívja majd a testesebb krémeket is. A legsötétebb napokon se feledkezzünk meg a fényvédők használatáról – építsük be a reggeli arcápolási rutinba, ugyanis a későbbi bőrproblémák megakadályozása érdekében ma már egész évben védenünk kell arcunkat a káros UV-sugaraktól.

Egyszerű, odahaza is könnyen elkészíthető arcápoló krém ötletünk: olvasszunk fel 20 gramm sheavajat, és öntsünk hozzá 7 gramm dióolajat. Amikor homogénné vált, vegyük le a tűzről, és amikor már kissé kihűlt, adjunk hozzá 5 csepp mirha- vagy tömjénolajat, illetve 5-6 csepp tiszta, terápiás minőségű rómaikamilla-olajat. Vigyázzunk: használat előtt végezzünk bőrpróbát, ha fennáll a lehetősége, hogy valamelyik összetevőre allergiások lehetünk vagy korábban előfordult már bőrirritáció.

Ha be tudunk szerezni folyékony E-vitamint, akkor próbáljunk ki egy egyszerű alapreceptet: 10 gramm shea- vagy mangóvajat olvasszunk fel, és keverjünk el 10 gramm avokádó-, makadámdió- vagy barackmagolajjal. Amikor már kicsit kihűlt, de még keverhető, adjunk hozzá 1-2 csepp E-vitamint, illetve pár csepp illóolajat (geránium, levendula vagy ylang-ylang).

Nemcsak kívül, belül is!

Sokan panaszkodnak, hogy a hidegebb napokon nem kívánják annyira a vizet, mint nyáron, ezért nehezen fogyasztják el az optimális napi vízmennyiséget. A belső hidratálás ezekben az időkben is nagyon fontos, ezért mindenképpen próbáljunk meg legalább nyolc nagy pohár vizet meginni egy nap! Aki a reggelt kávéval kezdi, az a kávé vízelvonó hatása miatt egy pohár plusz vízzel kezdje a napot, és minden további megivott kávé esetén egy pohár vízzel növelni kell a napi vízadagot.

Érdemes odafigyelnünk a táplálkozásunkra is: lehetőség szerint fogyasszunk sok szezonális zöldséget és gyümölcsöt, kiemelt figyelmet fordítva a magas antioxidáns-bevitelre. Az alma, a körte, a dió, a cékla, a spenót és a káposzta tökéletes belső erősítő lehet bőrünk egészségének megőrzésére.

A kezünket se hanyagoljuk el!

Kézfertőtlenítés, tisztítószerek – megannyi vegyi anyag, ami minden egyes nap próbára teszi kezünk tűrőképességét, és rendkívüli mértékben szárítja bőrünket. Érdemes tehát jobban odafigyelnünk kezünk ápolására is, mert a megfelelően kiválasztott kézkrém sokat segíthet egészségének megőrzésében. A jó kézkrém tökéletesen felszívódik. Növényi olajokat és gyógynövénykivonatokat is tartalmaz, ezek gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal is rendelkeznek, továbbá kitűnő antioxidánsok és természetes UV-szűrők is. Óva intek mindenkit a paraffinolajos, vazelines vagy lanolinos kézkrémektől – mert ezek igaz, hogy olcsók, de rendszeres használatuk tovább szárítja a bőrt. 

Személyes kedvenceim a shea- és a mangóvaj. A sheavaj az egyik legsokoldalúbban használható natúrkozmetikai alapanyag: testünk bármely részén alkalmazhatjuk (ápolja arcunkat, testünket, kezünket és még hajunkat is) egészen babakortól kezdve a legszebb idős évekig. A polifenolokban és fitoszterolokban gazdag mangóvaj leginkább regeneráló tulajdonságáért értékes: puhító, antioxidáns és hidratáló hatással van a bőrünkre.

Az egy.hu kedvenc őszi, odahaza is elkészíthető kézkréme szélfútta kezekre:

Hozzávalók

  • 15 ml mandulaolaj
  • 5 ml búzacsíraolaj
  • 10 ml barackmagolaj
  • 5 g méhviasz
  • 2 g mangóvaj
  • 10 csepp tömjén és pár csepp illóolaj

A mandula-, búzacsíra- és barackmagolajat lassan felmelegítjük, hozzáadjuk a mangóvajat, a méhviaszt, és amikor az egész homogén lett, levesszük a tűzről. Kevergetve hűtjük, majd amikor már langyos – de még folyékony – hozzácsepegtetjük a tömjént és az illóolajokat. Kis tégelybe öntjük, és egy éjszakát hagyjuk dermedni.

Ajánljuk még:

Tiszta levegőn termő egészségforrás: mindent az izlandi zuzmóról

A legtöbben azt hiszik, hogy távoli vidékek növénye, pedig magashegységeinkben is megél. Jelenléte jelzi a levegő tisztaságát, gyógyhatásait pedig napról napra fedezi fel a tudomány. A belőle készült torokfertőtlenítő cukorkák és szirupok ellepik a patikák polcait, de érdemes jobban beleásnunk magunkat különleges világába, mert az izlandi zuzmó sokkal többet tud, mint gondolnánk.  

 

Már követem az oldalt

X